Древен вулкан привлича туристи в Странджа

Туристически маршрут показва геоложки феномени в Странджа планина, разказа инж. Стефан Златаров, директор на Природен парк „Странджа“. Геомаршрутът покрай морето е направен през последните три години от дирекцията на парка.

Маршрутът е от Ахтопол до устието на река Велека и минава по самия ръб на морския бряг. Там могат да се видят всички геоложки феномени, свързани с геоложката дейност през последните 80 млн. години, коментира Златаров.

„Голямата Папия, която е най-доминиращия масив над Царево, е била действащ вулкан през периода Горна креда, някъде преди около 80 млн. години. Там морският бряг има разкривка, която показва всички възможни видове на изригванията – подводни, надземни, подземни“, допълни той, цитиран от Burgasinfo. Този маршрут е с подходящи табели и снимки.

След устието на река Велека втората част от маршрута започва на юг от Синеморец – от местността „Бутамята“ и пак по морския бряг, стига до местността Силистар. Този маршрут няма нужда от водач.

Около Малко Търново има по-къс маршрут, подходящ за хора, които искат да изпитат свежестта на буковите вековни гори. Това е Малко Търново – Хижата „Бъчварка“, коментира Златаров. За около час – час и половина може да се мине маршрутът.

До село Кондолово има маршрут „В търсене на Златното руно“ и минава по дол, който е обрасъл с зеленика, слиза се в притоците на една малко по-голяма река и се вижда странджанска зеленика с всички съпътстващи вечнозелени видове. Маршрутът минава по самия дол, където все още има течаща вода. За него е задължителен водач.

Друг маршрут, който също е много интересен и няма нужда от водач е Марина река. Намира се по пътя Малко Търново – Царево, на около 17 км. от Царево, след чешмата „Гларус“, от ляво. Този маршрут е информативно-обучителен, защото там се слиза в долината на Марина река и се виждат букови гори със зеленика и всички останали вечнозелени видове. Там има много добри информационни табели и модули, от които могат да се проверят знанията за следите на животните. Модулите са въртящи се, освен за следи за животни, има и такива за птици и характерни растителни видове. Този маршрут е много популярен и достъпен, каза още Златаров.

Източник: Econ.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: