Интерактивна карта показва Античния град в Пловдив

Нов интернет сайт на Античния стадион на Пловдив беше представен официално днес. Той е част от проекта „Античният стадион на Филипопол – опазване, рехабилитация и градско обновяване“, който се реализира с подкрепата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Идеята на този сайт е да популяризира на няколко езика Римския стадион, като след това стане една част от множество подобни уебсайтове, които ще рекламират различни културни и исторически паметници в Пловдив, обяви областният управител инж. Иван Тотев. Той допълни, че в проекта за възстановяване на Малката Базилика, който се реализира в момента, също е предвиден уеб базиран сайт. Идеята е всички те да бъдат включени в един по-общ портал, който да се свърже и с портала на Фонда за развитие на Летище „Пловдив“, каза още инж. Иван Тотев.

Сайтът служи да покаже Античния стадион на Пловдив в контекста на Античния град. Той вече е активен и може да бъде намерен на адрес: antichen-stadion-plovdiv.bg, съобщи Деляна Костадинова – управител на фирмата, която изработва уебсайта – „Цвят и пиксел“.

Различните обекти в античния град са показани в интерактивна карта – сред тях са Античният театър, Източната порта, Голямата Базилика, Форумът и т.н. Всеки един посетител може да види на екрана в какъв контекст е живял този стадион.

Една от целите на уебсайта е да събере разпокъсаните части и да ги покаже на едно място, за да се види каква е била ролята на обекта, съобщиха от областната администрация. Има план на стадиона, информация за игрите, които са се провеждали, за етапите на експониране и проучване.

Уебсайтът съдържа богат снимков материал, показва идейния проект за обновяването на архитектурния паметник, както и етапите от изпълнението на проекта „Античният стадион на Филипопол – опазване, рехабилитация и градско обновяване“. Информацията непрекъснато се обогатява и допълва.

Проектътза рехабелитация предвижда да се изгради и подземен античен музей. Областната администрация спечели проекта пред европейските институции за обновяването на един от най-интересните археологически обекти на стойност 900 хил. евро, припомня БНТ.

Римският стадион в Пловдив е репродукция на стадиона в Делфи. Мраморните места за зрителите са побирали 30 000 души. Стадионът има форма на подкова и е дълъг 180 метра. На него са били организирани турнири по подобие на олимпийските игри.

Източник: БНТ

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: