Магията на Кушадасъ

За презентацията е нужен JavaScript.

Кушадасъ (Kuşadası) е град в Турция, разположен на брега на Егейско Море. Селището е отдалечено на 90 км. от третия по големина град в Турция – Измир. Населението надброява приблизително 44 000 души (2005г.). Буквално преведено името на града означава „Птичи остров“ (Kuş турски – птица; ada турски – остров). Предполага се, че името идва от малкия каменен остров с формата на птича глава, разположен близо до старото пристанище в града. Преди 15 век градът се е позовавал под името „Скала Нова“ и е бил голям търговски център, особено за търговците от Венеция и Средиземноморието.

Кушадъсъ е един от най-известните турски курорти, предлагащ многобройни заведения и яхт-пристанища, безброй закътани кафенета, магазинчета за сувенири, ресторантчета, барове, дискотеки и клубове. Хотелите са както в самия град, така и на север и на юг, в туристическите зони, където са и хубавите плажни ивици, предлагащи и прекрасни възможности както за почивка, така и за забавления! В Кушадасъ има няколко аквапарка, един от които е най-модерният и голям по цялата турска ривиера -в разкошна зелена градина с много цветя ще откриете над 10 басейна – големи, разчупени, с изкуствени вълни; пиратски кораби и огромни цветни животни, гъби гейзери. За любознателните изборът на екскурзии ще е труден – Ефес, Памуккале, остров Самос, разходка с яхта, типична турска вечер и много други.

История :

Около 2000 г. пр. Хр. хора, които идват от Лелек, Кария и Лидия са се заселили като по склоновете на планината Пилав. Малко по-късно основават селищата Pigale, Maratheson, Neopolis и Panionion; като след тях идват и йонийците и по-късно римляните от Ефес, които влизат в господството на Рим.

Дншен Кушадасъ е основан през 16 век от венецианците като колония. Замъкът на малкия остров е построен за наблюдение по времето на Византийците. През Средновековието Кушадасъ е бил управляван от венецианците и генуезийци, от където получава и името Скала Нова.

Градът е заобиколен с крепостните стени, за да бъдат защитени от насилието на пиратите, много често срещани в Средиземно тези векове. Известно е, че там е Йонийският район на Кушадасъ. Това пристанище има важна роля за търговията Азия – Европа в продължение на много години.

В периода на Scala Nova, арменците са доминиращи по отношение на търговията. С Манцикертската (Malazgirt) война в 1071 селчукските турци започват да се разпространяват в Анадола и по време на процеса на формиране турски княжества, през 1304 Саша бей става управник на Кушадасъ и околностите.

Кушадасъ е град – пристанище и турците имат това предвид. Въпреки че те са били номади от Централна Азия и далеч от морския бизнес, те се научават за кратко време както и Ефесяните за важността на този фактор. Живеят удобно със заловените в морски битки съкровища. Кълъч Арслан добавя този град към управлението на Селчук и Скала Нова отново се превръща в портата на Анадола през 1186 г.. Османски султан Йълдъръм Beyazit присъединява Ayasulug (в града Selcuk) към владенията си и градът става част от Турската империя през 1390. Тамерлан (Timurlenk) решава да вземе цялата Анадола под свое владение, но когато не успява да превземе Ayasulug запалва замъка. Османските войници се съпротивляват, от което е увредена църквата Св. Жан. С Зelebi Мехмет I Кушадасъ окончателно става част от Османската империя и се превръща в област в империята.

В края на 1-ви Втората световна война османското представителство намалява, така че Кушадасъ е даден на италианците с договор, и под тяхно управление, градът се пълни с турци, гърци, евреи, арменци. Повечето от тези малцинства напуснали страната на 7 септември 1923 г. след победата на Войната за независимост, водена от Ататюрк. Земите между Güzelcamli и Селчук са имоти на гърците, които се връщат на собствениците им по време на споразумение за обмен на малцинства между Гърция и Турция, са били дадени на турски имигранти в замяна на техните имущества в Гърция, като същото е направено от гръцкото правителство. Тази миграция е между 1941 и 1955.

Кушадасъ е разположен паралелно с Ефес в историята и селищата около него. Местата, които са исторически и туристически ценности са:

Panionian Агора, Римска баня, Илика Хил, Scala Nova, Pygale, Kadi Castle, Andiz Tower, Neopolis, Aquaducts, Аня, Melia, Kursunlu манастир, Цküz Мехмет паша кервансарай, Замъкът на Pigeon остров, укрепления около града, къщи, Kaleici, джамии, турски бани, яхтеното пристанище и Дилек Национален парк.

Интересни места в и около Кушадасъ:

Храмът на Артемида:

Един от седемте чудеса в древните светове. Първият храм на богинята Артемида е бил построен около 800г.пр.н.е  близо до реката в Ефес.Той бил един от най-големите и най-сложните храмове на античността. Целият бил покрит с мрамор,а покривът му бил дървен и покрит с керемиди.Проектиран от архитекта Керсифрон и неговия син Метагенес, храмът във вътрешната си част се състои от две редици с не по-малко от 106 колони, всяка от които е висока между 40 и 60 м. Основите на храма са приблизително 200 на 400 м.
Ефеската Артемида, понякога наричана и Диана, не е била същата богиня, която е почитана в Гърция. Докато гръцката е богиня на лова, тази е богиня на плодородието и често е изобразявана с няколко гърди – символ на плодовитостта.

Ефес
Ефес е един от най-големите археологически обекти за много християни.

Ефес (Ephesus или Efes) е древеногръцки град, руините на който в момента се намират на територията на Турцияблизо до град Селчук в провинцията Измир. Това е международна туристическа забележителност и привлича хора от цял свят. Ефес е разположен на голяма площ и там се намира най-голямата сбирка от римски руини на изток от Средиземноморието. Там можете да видите храма на Артемида – едно от седемте чудеса на древния свят, одеона – малък театър с покрив от 150г.сл.Хр., базиликата и гробницата на Св.Йоан(смята се, че е написал евангелието си в Ефес), библиотеката на Целз – от 125г.сл.Хр., храмовете на Адриан (от II век) и император Дометиан, театъра – могъл е да побере 44 000души и се смята за най – големия театър в древността, фонтана и гробницата на Полио (архитект, конструирал аквадукта Марнас), двете агори (места за събрания) – едната е за разрешаването на въпроси, свързани с търговията, а другата – за държавни въпроси.
Видео от Ефес: http://www.youtube.com/watch?v=AlCU7w-746Q&feature=player_embedded#at=44

Дома на Дева Мария
Ватиканът призна тази малка къща в планината Solmissos, като последен дом на Дева Мария. Този малък храм, посветен на Св. Богородица, е намерен, когато руините на къщата за първи път са открити близо до Ефес. Папа Павел VI през 1967 г. и папа Йоан Павел II през 1979 г., папа Бенедикт XVI през 2006 г. отслужват меса тук.

Pigeon остров
Птичия остров наистина заслужава да бъде символ на Кушадасъ. Привличащи погледа залези на фона на острова и магическата му красота  привличат всеки посетител. Тъй като островът е бил посещавано място на птиците по време на сезонните миграции, е наречен Птичия остров.

Национален парк
Идеалното място за бягство от шум и шума на града и добре заслужена почивка със следобед на плажа е националния парк (от 1960 г. насам,) Kalamaki в „Дилек полуостров“. Намира се на около. 30 км южно от Кушадасъ и само на 1-2 км от гръцкия остров Самос.

Село Sirince

Това доста старо православно село се намира на 12 км от Ефес и на 30 км от Кушадасъ, Cirkince („грозни“). Всъщност неговите жители му дават това име нарочно, тъй като те не искат да бъдат притеснявани от чужденци, нито да се споделят красотата на селото си.

Selcuk
На 18 км на пътя от Кушадасъ през прелестни плажове и планински пейзаж се намира Селчук. Градът е известен със своята очарователна смесица от всички исторически периоди. Стратегическото местоположение на Selcuk е условието да бъде популярно място и да просъществува през вековете. „Селчук“ идва от турски племена, които се заселват в района от 12-ти век.

езеро  BAFA
BAFA предлага идеалното място за отмора с впечатляващите си гледки, както и с посетители, които предпочитат размисъл в кафенета и ресторанти на брега, за да се насладят на прелестната гледка към езерото. Тази древна пропаст, превърната в езеро от алувиалните отложения на река Меандър (Буюк Мендерес), езерото BAFA е разположено в подножието на планината Latmus, с размери 10 мили дължина и ширина 3 мили.

Davutlar
Davutlar е малък град, населен през зимата с около 6000 души и нарастващ до 35 000 през лятото. Разположен на 15 км южно от Кушадасъ, по пътя към Национален парк. Центърът на града е малко по-далеч от морето, но финния прахообразен пясък на плажовете наоколо дават добра възможност за релаксация. Пенливите бистри води на плажовете също привличат много посетители.

Guzelcamli
Намира се на 23 km юго-западно от Кушадасъ, Guzelcamli предлага спокойна атмосфера на морския бряг. От основаването си през 700BC, градът е бил обитаван непрекъснато от много цивилизации.

Söke
20 км прелестни картини на пътуване с разнообразни тонове на зеленото, долини и гледка на залива на Кушадасъ от високите планини, достигате до Söke. Градът е известен за своята огромна земеделски земи. Пазарът на Söke също е много атрактивна алтернатива.

Айдън
Айдън е столица на областта Кушадасъ и се намира в западната част на Турция на около шестдесет и пет Km източно от Кушадасъ. Заобиколен от естествената красота на планината Самсун, районът около Айдън също е богат на култура и история.

Памуккале
Памуккале е известно турско курортно градче във вилаета Денизли, отстоящ на 30 км северно от град Денизли, но също така и е един от най-забележителните природни феномени на Турция.

Белотата и формата на скалните образувания, простиращи се на около 3000м, им придават вид сякаш са направени от памук. От тук идва и името на природния феномен – Памуккале или Замък от Памук.

Измир
Измир, третият по големина град на Турция, Перлата на Егейско море и е планиран по такъв начин, че хаотична среда на метрополисите е избегната. Измир се намира в началото на един дълъг тесен в който времето е леко и слънчево. Това е град, който е известен с прекрасното си време и красиви момичета.

Самос
Самос е остров, който съчетава история и традиции, с естествена красота. Тук всичко подканва посетителите, защото каквито и да са техните интереси, те ще бъдат взети под внимание. Поради тази причина, без да желая да бъда обвинен в прекомерна доза местен патриотизъм, мога да кажа, с цялата си сериозност, че Самос наистина е идеално място за почивка.

 

 

Нощен живот:

Има безграничен избор, когато става въпрос за нощния живот в Кушадасъ. Нощният живот в Кушадасъ е един от най-добрите в Турция, като почиващите, както и местните се забавляват безкрайно.

Bar Street – Това е най-натоварените места в Кушадасъ и това означава, че е и от най-силните. Има много барове и клубове, както и повечето от тях са без дрес код. , Тъй като цените са по-високи тук следователно по-добре е да се пие преди да дойдете. С музика гърмяща от всяка кръчма, хора, танцуващи върху барове и маси и огнено шоу в някои от баровете имате възможност за много оживени нощи в Кушадасъ. Bar Street работи през целия ден, обикновено до около 4 часа сутринта. Много от хората пристигат на Bar Street около 23:00, така чеда са имали време да се започнат някъде, където е по-евтино преди това.

Ladies Beach – Това не е толкова посещаван, колкото Bar Street район, но има няколко барове и клубове, които гарантират забавления през нощта. Атмосферата е по-спокойна, отколкото Bar Street .

Стария Кушадасъ – старата част на Кушадасъ, известен като Kaleici, е лабиринт от тесни улички, пълни с ресторанти, както и разнообразие от различни барове, в някои от които се свири музика на живо.

Beach клубове – Кушадасъ има няколко плажни клубове от които най-популярнте са Miracle и Jade. През деня можете се отпуснете около големите възглавници и да се насладите на слънцето, а през нощта – музиката става по-силна и напитки започват да текат. Можете да танцувате до ранните часове на сутринта.

Също така има и Turkish Night в красивия кервансарай – стар замък от Османската империя и една от забележителностите на Кушадасъ. Там можете да прекарате забавно вечерта си и да се наслаждавате на турски танци, турска музика и вкусен бюфет.

 

 

Пазаруване:

Кушадасъ е рай за купувачите, с пазари и бутици, както и търговски центрове с огромен избор. Можете да си купите всичко от подправки до дрехи, керамика, кожени якета. Работното време на магазините в Кушадасъ е от рано сутринта до късно през нощта.

Капалъ чарши – Това е огромна колекция от магазини в малка площ, които продават неща като сувенири, килими, бижута, дрехи и кожени изделия. Намира се на 5 минути пеша от пристанището и поради това цените вървят нагоре, когато там са круизни кораби, което през летния сезон е почти всеки ден. Винаги трябва да се опиташ да се пазариш тук,  най-малко за половината от цената. Ако в магазин продавачите ви предложат чай или ви помолят да си побъбрите не се учудвайте – просто са приятелски настроени.

Пазари – Кушадасъ разполага с 3 пазари, на първо място е пазара във вторник, който е за плодове и зеленчуци. Вторият е за дрехи и текстил в сряда, който е много посещаван, тъй като можете да получите много добра цена за фалшиви дизайнерски дрехи и чанти, и след това в петък пазарът е отново за продажба на плодове и зеленчуци, както и други храни като подправки и риба.
Selcuk пазар, която се провежда в събота също е много популярен за туристите.

Има много туристически магазини по улиците на Кушадасъ, които продават сувенири и фалшиви дизайнерски дрехи като Dolce & Gabbana, Louis Vuitton и Calvin Klein. Дънки, чанти, слънчеви очила, колани и часовници са най-популярните покупки.

В зоната на пристанището има и търговски център, наречен Scala Nuova, като въпреки че тук стоките могат да са малко по-скъпи и не можете да се пазарите ще откриете доста интересни неща.

Разположен на 40 минути от Кушадасъ е и пазарът на Söke. С 4 обекти по протежение на главния път разполага с магазини като Quiksilver, Adidas, Nike, Benetton, Billabong, Levis, както и колекция от турски висококачествени марки.

В старото селище на Sirince, вие ще намерите пазар за продажба на много занаяти и ръчно изработени бижута, които са идеални за дома, сувенири за вашите близки.

 

 

 

 

 

 

Плажовете на Кушадасъ:

City Beach (Градски плаж)- Разположен в центъра на града този градски плаж предлага прекрасна атмосфера.

Gold Beach (Златен плаж) – Златния плаж е идеален за спокойна почивка. Разположен е между Emekli Sandigi camp и Emektur Area.

Pigeon Island Beach (Плажът на птичия остров) – Частен плаж, разположен от едната страна на Птичия остров. Идеален за плуване в дълбоките егейски води.

Silver Beach (Сребърният плаж) – Кристално чиста вода очаква да я откриете. Разположен е между Ozlem Site и SSK Site.

Yilanciburnu Beach – Спокоен плаж, разположен до Птичия остров. Може да се достигне през  Kadinlar Denizi (Женския плаж) с маршрутка на всеки 5 минути

Paradise Beach (Райския плаж) – Разположен между Aykustur и Sokeliler site предлага спокойствие и релакс на плажуващите.

Ladies Beach (Женския плаж) – Ситен пясък предлага забавление без граници. Отличните условия на този плаж са като от брошура на екзотичен остров. Разположен е на 5 мин от центъра на града и можете да стигнете до него с маршрутка. 

Kustur beach (Плажа Кущур) – Разнообразие от водни спортове – водни ски, сърф, водни парашути Кущур предлага атракции за малки и големи. Разположен е на 6 км от пътя за Селчук и може да отидете до него с маршрутка.

Tusan Beach (Плажа Тусан) – Разположен точно до плажа Кущур предлага неизброими водни преживявания. Разположен е на 7 км от пътя за Селчук и може да отидете до него с маршрутка.

Love Beach (Плажа на любовта) – Разположен близо до Genclik Camp плажа предлага спокойствие и красота на плажуващите.

Long Beach (Дългия плаж) – Дълъг пясъчен плаж и кристално чиста вода са идеалните условия за плуване, водни спортове или спокойна почивка. Разположен на 6км южно от Кушадасъ този плаж ще ви заплени завинаги. 

Guzelcamli Town Beaches (Градски плажове в Гюзелджамли) – Красими, тихи плажове ще ви покажат истинската спокойна почива. Можете да стигнете до тях с маршрутките на Националния парк, които са на всеки 30 минути

Климат:

Months
Средно висока
Средно ниска
Рекорд висока
Рекорд ниска
Jan
13.4 °C
4.2 °C
21.8 °C
-4.8 °C
Feb
13.5 °C
4.4 °C
25.2 °C
-5.2 °C
Mar
18.0 °C
6.4 °C
32.4 °C
-5.0 °C
Apr
22.4 °C
9.9 °C
33.4 °C
-0.8 °C
May
28.2 °C
14.0 °C
39.3 °C
+4.6 °C
Jun
33.5 °C
17.9 °C
44.4 °C
+8.4 °C
Jul
36.1 °C
20.2 °C
44.6 °C
+13.6 °C
Aug
35.3 °C
19.8 °C
43.8 °C
+13.7 °C
Sep
32.0 °C
16.3 °C
39.4 °C
+9.0 °C
Oct
26.6 °C
12.5 °C
37.8 °C
+2.0 °C
Nov
19.5 °C
8.2 °C
30.7 °C
-2.0 °C
Dec
14.5 °C
5.5 °C
25.4 °C
-3.8 °C
Атрактивни предложения за Кушадасъ можете да откриете тук:http://www.planettours.bg/02/980-10-68/programs/view.html?oid=3804&oid=3804
 

 

Comments
One Response to “Магията на Кушадасъ”
  1. БИл съм в Мармарис, но мой приятел беше в Кушадасъ и остана доволен

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: