Милиардер превръща забутано селце в Швейцария в супер курорт

Египетският милиардер Самих Савирис си е поставил за цел да превърне едно забутано селце в швейцарските Алпи в изискан туристически комплекс с луксозни хотели, игрище за голф и ски писти, за да съживи замиращата икономика на долината, съобщава Франс прес.

Разположено на високо пустеещо плато, брулено от ветровете, Андермат е пълна противоположност на швейцарската ривиера на Женевското и Цюрихското езера, която обикновено привлича доста туристи.

Фараонският замисъл на бизнесмена Самих Савирис, собственик на „Ораском дивелъпмънт“, предвижда да преобрази пустия и скалист пейзаж на тази бивша военна местност, достъпна единствено през прохода Готард, в пристан за почивка и удоволствия за богаташите.

Синът на Онзи Савирис, създателят на египетския конгломерат „Ораском“, се надява да построи до 2013 г. първия петзвезден хотел и величествени вили на 1400 метра надморска височина.

Строителните дейности вече са превърнали селцето с 1500 жители в огромна строителна площадка, където валяци се редуват с кранове.

На бъдещото игрище за голф тревата вече е посята. В същото време работници строят усърдно пътища и мостове, за да улеснят достъпа до комплекса.

До десетина години в тази курортна местност ще има шест хотела, предлагащи повече от 800 стаи, близо 500 апартамента, разпределени в 42 жилищни блока с изкусна архитектура и всичко това в духа на устойчивото развитие.

Селцето ще се разрастне и с тридесетина хижи, както и с 2000 места за паркиране, като се предвижда в комплекса да работят 2500 души.

За зимния период ще бъде модернизирана и разположената наблизо ски станция, като се изградят нови лифтове в ски комплекса със стотина километра писти.

„Всичко започна преди шест години, когато швейцарската армия се замисли върху идеята за едно ново бъдеще на това изоставено от военните място, където икономиката е в застой“, разказва Саварис.

„Бях поканен от швейцарската армия, за да обсъдим как да съживим Андермат,“ споделя бизнесменът.
„Първоначално ме сметнаха за луд, но после ми предложиха да осъществя проекта“, добави той с убеждението, че е сключил „страхотна сделка“.

Хората от Андермат гледат на всичко това с добро око.
„Бяхме много зависими от армията и когато тя се оттегли, се разкри единствената ни възможност“ да съживим селото, обяснява бившият кмет Карл Палети, подчертавайки, че строителните работи са възпрепятствали масовото изселване на жителите, някои от които са били наети в текущото строителство.

Бившият отговорник на общината не се страхува, че селото може да се превърне в подобие на „Сен Мориц“, луксозен курорт в кантона „Гризон“. Накрая ще имаме и прекрасна смесица от население“, смята той.
„Когато проектът бъде завършен, ние ще сме успели да приспособим новите съоръжения към бившето селце“, уверява от своя страна Савирис.

Този човек далеч не е дебютант. С фирмата си той вече е развил ваканционни селища и хотели в Египет и в Обединените Арабски емирства.

В Андермат фирмата му за момента е инвестирала 185 милиона швейцарски франка (152,5 милиона евро). Но разходите би трябвало още да нарастнат, смята Савирис, който признава, че му се е наложило да вложи собствени капитали.

Според печата общата сума на инвестициите възлиза на 1,8 милиарда швейцарски франка.

До момента „Ораском дивелъпмънт“ е продал жилища за 115 милиона швейцарски франка и има поръчки в размер на още 22,5 милиона.

Купувачите са в по-голямата си част швейцарци, но има също и такива от други европейски страни или от Египет, въпреки високата стойност на швейцарския франк, който намали интереса на чужденците към Конфедерацията.

Comments
One Response to “Милиардер превръща забутано селце в Швейцария в супер курорт”
  1. tutankhamon661 каза:

    Това е да си предприемчив.
    Браво!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: