Турска кухня

Турската кухня прекрасно свързва в себе си най-различни вкусове и съставки Това разнообразие има много дълбоки корени, както географични така и исторически – Турция лежи на кръстопътя между Европа, Азия и Арабския полуостров.

Богатството на ястията

Типичната закуска на Турците се състои от хляб, овче сирене, маслини, домати, краставици, а също така и mercimek çorbasi – супа от нахут, която се яде с голямо количество хляб. Към всяко хранене са добавяни различни видове предястия мезе, които са много популярни в Турция.

Зеленчукова независимост

В турската кухня зеленчуците освен като гарнитура към ястията, често се приемат и като отделно ястие. Идеален пример за това е едно от най-известните турски ястия, т.е. Imam Bayildi. „Имамбаялдъ” (това е дословния превод) това са патладжанипълнени с лук, домати и чесън. Интересното в случая е че ястието се готви в зехтин, а се сервира студено.

„Припадналия имам“

Говорейки за това ястие не може да не споменем легендата за нейното специфично име. Съществуват много, но за най-правдоподобна се смята историята за един имам – мюсюлмански духовник, който при гледката на приготвения от неговата жена пълнен патладжан, припаднал от възторг.

 
Кафе или чай?
Турците никога не бързат с храненето, обожават да ядат храната бавно и с удоволствие. По същият начин изглежда и ситуацията с напитките. Kahve, традиционно турско кафе се запарва в специални джезвета, смляното кафе се бърка заедно със захарта. Когато то е достатъчно силно, се изсипва в миниатюрни чашки без дръжки. Кафето се сервира по три начина: sekrali (много сладко), orte (минимум захар) и sade (горчиво).
Въпреки голямата популярност на кафето, напитка номер едно е чаят. Казват даже, че когато турчина не е зает с нищо – то ще отиде да пие чай. Запарват го 10 минути. След това в силно запарения чай се долива гореща вода и силно се подслажда. Чаят се сервира е малки чаши под формата на лале.

Предястия – мезе, това е основата…

В Турция има много ресторанти, в които единственото, което се сервира – това са предястията. Те могат напълно да заместят нормалното ядене, тъй като. са много засищащи. Измежду тях е важно да споменем beyaz peynir – извара от овче мляко yaprak dolmasi – пълнени лозови листа, tarama – пастет от хайвер на треска или kabak kizartmasi – пържени тиквички в млечен сос. Много обичана от турците е също така и imam bayildi – „имамбълдата“ – патладжани запечени с домати, лук и чесън. Характерно качество на турска кухня е това, че предястията се ядат винаги с пръсти.

Месо, месо и още веднъж месо

Ястията от месо в турската кухня са известни из целия свят. Коранът забранява на турците да ядат свинско, но позволява агнешко. Известна е месната плънка добавяна към зеленчуците. Ястията с риба и морски дарове са важна част от кухнята на надморските терени на Турция.

Кебап – кратка история за месото печено на меча…
Има ли някой, който в живота си не е опитвал турския кебап? Съгласно легендата, скарата за кебап е измислена от готвача Искандер от града Бурса. Турските войници, когато били извън къщи пекли месото на собствените си мечове. Искандер измислил вертикална скара, главната разлика била, че мазнината тече и напоява месото от горе до долу. Днес неговото откритие може да се намери при хиляди собственици на кебапи из целия свят. Кебапът обикновено се сервира в питка хляб заедно със салата.
Сосове от мляко…
В другите части на страната са популярни зеленчуците и млечните продукти. От мляко се прави много известен в Турция сос, който има характерна гъстота и соленост. Такъв сос е основата за много сосове и напитки напр. ayranu (айрян)– или с лед или пък ястие от  кисело мляко със сол, нарязана краставица и копър.
Сладките специалитети на Турция
Както всяка друга кухня и турската кухня има своите сладки специалитети и десерти. Много популярни са пресните плодове: диня, кайсии или смокини. В основата обаче са сладките вкуснотийки, на чело на които стои baklava (баклава) полята обилно със сироп, много сладки кори с орехова плънка. Тя е известна още от времето на Асирия, въпреки, че сегашните рецепти са били известни в турските кулинарни книги още през XV век. Обичаният също така от Турците kadayif (кадаиф) – смес от орехи и зърнени култури в мед. Много известни са също така халвите и признатият за най-добър на света марципан – acibadem kurabiyesi.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: