10 причини да посетите Гърция

Гърция ви привлича с екзотичната си красота. Ако първите асоциации са узото и маслините, лимонените дървета и фикусите, които растат по улиците, екзотичните палми и многото острови със специфичен облик, то значи сте готови да направите едно пътешествие до тази страна.

1.АТИНА

Атина е един от най-древните градове в Европа (Древна Атина). 146 пр. Хр. – 395 – под властта на Рим. 395-1204 – в пределите на Византия. 1204 – столица на Атинското херцогство, основано от кръстоносците. 1458 – завладяна от Османската империя. От 1834 – столица на независима Гърция. 1941-44 – окупирана от германските войски.

Акрополът в Атина е най-известният архитектурен обект в Гърция, както и най-запазеният акропол („висок град”) в цялата страна. Той представлява плосък скален хълм, издигащ се на 150 метра над морското равнище и простиращ се на площ от 30 000 кв.м. На него се намират едни от най-великите шедьоври на древногръцката култура.

Партенона, Пропилеите, храма на Нике, Ерехтейона и др. В подножието на хълма на Актопола са театърът на Дионис (5 в. пр. Хр.), храмът на Зевс Олимпийски, античният некропол, агората.

2.СОЛУН

Бялата Кула, построена от турците през 15 век като защитна крепост е висока 30 метра и има 6 етажа. Тя е била част от крепостната стена на Солун до нейното разрушаване през 1867 г. В миналото кулата е използвана като затвор и място за мъчения и екзекуции, затова е известна и под името Кървавата кула.

Ротондата „Св. Георги“ от III в. се счита за най-старата солунска църква. Тя била замислена като мавзолей за император Галерий, но не е изпълнявала тази функция. Константин Велики я превърнал в черква. Друга забележителна солунска църква е „Св. Богородица Неръкотворна“. Не пропускайте да посетите и музея на Филип Македонски. В него ще видите бойното му снаряжение и предмети от гробницата на владетеля, както и накитите на последната му жена, намерени през 1977 г. от археолога проф. Манолис Андроникус до градчето Вергина, на 60 км оттук.

3. МЕТЕОРА

Метеора е скалиста местност в североизточна Гърция. Скалите са издялани с времето от водата и ветровете и са съвсем отвесни. Приличат на Белоградчишките скали, но са доста по-големи. През XI-XII век по върховете на тези естествени укрепления гръцките монаси построяват манастири до които се стига по въжени мостове, подвижни стълби и стъпала вдълбани в камъка. Днес шест от манастирите са отворени за посещения на туристи, вътре се продават сувенири и е позволено да се снима. Но въпреки, че са повече музеи отколкото манастири не се надявайте да ви пуснат да влезете с къси панталони.

Манастирите в Метеора са една от най-големите забележителности в континентална Гърция. Построени на върха на огромни скали, манастирите давали на монасите спокойствие и убежище от растящите кръвопролития във Византия през XIV в. Най-старите манастири били достигани чрез подвижни стълби, а последствие макари издигали монасите в кошове, метод използван до 20-те години на XX век. Тогава на любопитните туристи, които питали колко често се сменяли въжетата, монасите отговаряли „когато Господ ги остави да се скъсат“. Сега туристите се изкачват по стълби, изсечени в скалите, а макарите се използват само за доставка на провизии.

4. ОСТРОВ ТАСОС

Старата столица на острова – Панагия е запазила старата си градска архитектура, а разходката из тесните улички е истинско пътуване във времето. Къщите са белосани и покрити с каменни плочи вместо с керемиди, а животът тече в един непознат за съвремието ритъм. В Панагия си струва да видите местната църква и Пещерата на дракона. И задължително хвърлете поглед от тази височина към морето – гледката е приказна.

Алики е основна забележителност на Тасос и се намира на югоизточното крайбрежие на острова. Малкото рибарско селище Алики е заключено между два залива и самото място е невероятно красиво. Езическият храм е издигнат през седми век преди Христа, като по това време градът е бил доста населен. През V-VI век на мястото се появява олтар, а впоследствие и базилика. За съжаление днес от този впечатляващ комплекс са останали само руини.

Женският манастир на Тасос „Свети Архангел Михаил“. Той е построен върху скалите над морето и според легендата в него се съхранява частица от пирона с който е разпънат Христос.

Главният град Лименас, където акостират и фериботите от континентална Гърция, където се намират останките от агората, древния пазар, който бил основно място за социални контакти, пазарлък и „бизнес сделки“. Близо до него е и входът на археологическия музей. В него могат да се видят предмети от седми век преди Христа до началото на миналия век. Старият град, към който всеки местен ще ви насочи, е друга задължителна спирка. Близо до него се намират светилищата на Артемида и Дионисий, а нагоре по хълма са разположени Старият театър, Акрополът и храмът на Атина. Театърът е построен през V в.пр.н.е. и е събирал 2-3 хиляди зрители. През І век сл. н.е. е ремонтиран от римляните, за да може да се използва за гладиаторски игри. В наши дни всяко лято се играят представления, главно древни трагедии. Към забележителностите на столицата на Тасос през лятото се включват и таверните, както и пазарната улица.

5. КРИТ

Остров Крит е най-големият остров, влизащ в състава на Гърция. Той отделя Егейско море от Ливийско и е граница между Европа и Африка. Този необикновен във всяко едно отношение остров е известен с разнообразната си флора и фауна: гори с кестени, кипариси, маслини, кедър, скалисти места и стръмни планински склонове, покрити с билки и храсти, а в планините живеят диви планински кози, наречени Агрими.

Именно на този остров се е родила и е достигнала съвършенство първата европейска цивилизация – Минойската култура (2800-1150 г.пр.Хр.). Най-известните дворци-градове по онова време са били Кносос, Закрос, Фестос, Маля. Геоложката катастрофа (изригване на вулкана на остров Санторини) прекъсва развитието на тази цивилизация. Но животът продължава. Благодарение на мореплаването, търговията, връзката с други народи (финикийци, египтяни, сирийци) отварят нови търговски хоризинти.

Днешният Крит е остров с прозрачно море, многобройни плажове, ярко слънце и прохладни звездни нощи.

6. ОСТРОВ МИКОНОС

Остров Миконос е в самия център на Егейско море и е на 96 морски мили от Пирея. Има площ 85 кв. км и население около 6000 души. Идва се за 20 евро, след 6-часово плаване с огромния ферибот „Ретимнон“. Ако това пътуване ви се стори твърде дълго и искате да го съкратите тройно, за кораба на подводни криле ще трябва да се бръкнете два пъти по-дълбоко. Шест пъти седмично има и самолетни полети.

Миконос е най-знаменитият, най-космополитният и най-скъпият остров не само на архипелага, а и в цяла Гърция. Ако се махнат туристите, той си остава едно от онези кротки безлесни парчета суша със захарно бели къщици, потънали в тюркоазеносиньото море, които щом зърнем на снимка, веднага пожелаваме да посетим. Населен е с облечени в черно жени и мъже с вечните каскети на главите, които произвеждат незабравимите местни вина. На острова са описани 350 черкви и параклиса, но кореняците казват, че били повече от 700. Това се обяснява с отколешния обичай, преди да отплават за някъде, местните моряци да дадат обет за строеж на черква, когато се завърнат.

7. ХАЛКИДИКИ

Халкидики получава името си от градът държава Халкис, някога представлявал голяма сила на остров Ебоеа (днес Еввиа), който го колонизирал през VIII-VII век пр.н.е. Дори и по-рано се е вярвало, че това скалисто и диво място е дом на гигантите, първобитни врагове на боговете, и много от техните битки са си провели по тези местса. Всъщност, Атос, Свещенната планина, е кръстена на името на гиганта Атос, който в своята ярост я хвърля по боговете. Това е станало по времето на същите битски, при които един друг гигант създава планината Осса в Пелион. Докато Ситония произхожда от Ситон, името на Касандра е историческо, отразяващо влиянието на цар Касандър, известин Македонски владетел, предшественик на Александър Велики.

Полуостров Касандра, това най-западно острие, най-близко до Солун, е най-известен и най-заселен от трите ръкава на Халкидики. Белите плажове и боровите гори привличат много туристи от Гърция и от цял свят. Тук ще намерите всички възможни развлечения – хотели, традиционните таверни, дискотеки, барове и други забавления, както и най-различни възможности за спорт, особено за водни спортове. Но ако търсите тишина и спокойствие има и достатъчно приятни места.

8. РОДОС

Някога на острова имало огромна статуя на бога на слънцето Хелиос – Родоския колос. През Античността той е смятан за едно от Седемте чудеса на света. Рухва през 226 год. пр.н.е. по време на земетресение. Днес на входа на пристанището Мандраки се издигат две колони, построени на мястото, където се смята, че някога се е извисявал Родоския колос. На върха им има каменни статуи на елен и коза – символите на града.

Родос заема почетно място в гръцката митология. Според Пиндар след победата на Титаните бащата на боговете Зевс решава да подели земята между децата си. Богът на Слънцето Хелиос обаче бил забравен. Тогава той поискал от баща си да му дари парче земя, което да издигне от морските дълбини. Така над водите изплувал остров Родос. Докато огрявал острова с лъчите си, Хелиос зърнал една много красива нимфа на име Рода (на гръцки – роза). Взел я за своя съпруга и в нейна чест назовал острова Родос.

Таверните по криволичещите улици примамват туристите с чашка узо и вкусни ястия. В Родос туристът на всяка крачка се натъква на някаква забележителност. Една от най-интересните сгради в града е Дворецът на Великите магистри – старата резиденция на Ордена на Йоанитите. Над град Родос се издига величественият Храм на Аполон. В подножието му се намират други антични сгради- Одеонът и Стадионът – и двете реставрирани. В малките селца в южната част на острова се пази атмосферата на стария Родос, а обширните и спокойни плажове са идеални за почивка.

9. КАВАЛА

Градчето е разположено по брега на Егейско море в полите на невисоки хълмове, някои от които се спускат почти до самия бряг. То привлича туристи с изумрудените си морски води, обилна растителност и поносими летни горещини. Тесните калдъръмени улички на старата му част са особено красиви с къщите в ярко розово, жълто и синьо. Други сгради се издигат като ослепително бели кораби – с обширни тераси, по които децата карат колело. Кокетните балкончета са окичени с цветя, а дървените капаци на прозорците придават на улиците старинен дух.

Кавала има 100 000 жители, но през лятото броят им се утроява. Градът е създаден през VІІІ-VІІ в. пр.н.е. и тогава се е наричал Неаполи. По-късно се прекръства на Христуполи (град на Христос) в чест на апостол Павел. За него легендата разказва, че покръстил първата християнка – Лада, в местността Филипи, на 17 км северозападно от града. Там и до днес могат да се видят останки от старо римско селище.

Сред забележителностите на Кавала са крепостните стени, византийските останки и аквадуктът – мост от римско време, къщата на Мехмед Али. Основният поминък на тукашните хора си остава риболовът. Светлините на отпътуващите вечер лодки са истинска атракция за гостите на курорта.

Акведуктът Камарес е колосална конструкция, едно от многото дела на Сюлейман Великолепни. Построен е около 1550 г. на мястото на дълга стена, която изпълнявала защитна роля и била използвана като акведукт. На върха съществувало пространство, по което се разхождали стражите на града. През 15 век акведуктът бил разрушен и султанът издигнал нов, известен с името Камарес, за да снабдява града с вода. Конструкцията се състои от 60 арки с различни размери, най-голямата от които е висока 52 метра.

Крайбрежната улица е обточена с ред кафенета, в които се събират предимно млади хора. Това е нещо като стъргалото на града, тъй като масите и столовете са поставени направо върху тротоара и са удобни за наблюдение на минаващите.

10. ЕДЕСА

Градчето Едеса е известно с археологическите находки, привлекли вниманието на археолозите и любителите на антики. При проведените тук разкопки през 1977 г. е открита гробницата на един от най-великите представители на македонската династия – Филип II Македонски.

Програмата на екскурзиите до Вергина включва посещение на гробницата и разглеждане на руините на древния македонски дворец. Днишният град Едеса справедливо се отъждествява от специалистите с древната столица на македонското царство – град Егес. Именно тук, в 336 г. пр.н.е., по време на празнично шествие коварно е бил убит Филип II, бащата на Александър Македонски.

Градът изобилства от археологически и културни паметници, повечето от римския период, но най-воляма слава на града са донесли знаменитите водопади. Неповторими по красотата си сталактитови и сталакмитови пещери се крият зад 70 метровите бушуващи потоци пенлива вода.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: