10 причини да посетите Турция

1. ИСТАНБУЛ

Истанбул е град,който ще впечатли както с ориенталската си атмосфера,така и с забележителностите от византийския си период.Можете да се разходите боси из Синята джамия,да се вдъхновите от величието на „Св.София“,да постоите на Хиподрума,където са се водили хиляди гладиаторски битки,или просто да се разходите сред покрития базар „Капаль чарши“.

Ая София – Най-важната черква в Християнския свят в продължение на 900 години е една от нак-красивите сгради,построени някога.

Синята джамия – Официално известна с името Султан Ахмед Джами,тя е прочута с блестящите си сини плочки от Изник.

Topkapi Sarayi (Топкапъ Сарайъ) – Султанският дворец се издига над Златния рог,подслонявайки безценни накити,порцелан,картини,костюми и свещени реликви.

2. ЕФЕС

Този егейски град на разрушени храмове,театри и улици с колонади е една от най-хубавите археологически забележителности на света. В него се намира първия най-голям амфитеатър в Мала Азия. За значението на този град може да се съди от посещенията на великите римляни Брут, Касии, Антоний, Цицерон. Впоследствие Ефес станал един от най-важните градове в историята на християнската религия. Свети Йоан е проповядвал тук и по всяка вероятност тук е написал Евангелието. Той е погребан тук, в църквата, носеща неговото име.

3. ПАМУККАЛЕ

В превод от турски „Памуккале“ означава замък от памук, наименование, което по удивителен начин съответства на необичайния екзотичен природен феномен. В това живописно място действието на горещите извори, съдържащи калциев окис, довело до образуването на варовикови отлагания върху скалистите тераси.

4. ТРОЯ

На юг от Дарданелите и на 30 км от Чанаккале се намира обширна наносна равнина и самият хълм Хисарлък, имено тук се е състояла знаменитатата Троянска война и тук се намират руйните на древния Троя, описани в епическите поеми на Омир “Илиада” и “Одисея”. Тук се разглеждат “Деветте града”, място, където от развалините на един град, изниквали основите на другия и така до построяването на девет поколения градове.

5. КАПАДОКИЯ

Скални конуси с причудливи форми, църкви, дълбани в камъка преди столетия, дълбоки долини с лунeн пейзаж и високи поля, потънали в зеленина. Това е Кападокия, кътче в сърцето на Анадола, един от най-новите туристичести маршрути в света. Само на 250 км югоизточно от турската столица Анкара започва истинско скално царство от времето на Сътворението. Откъдето и да влезете в тази древна земя, погледът ви среща заснежените върхове на два застинали вулкана – Хасан Даг (3268 м) и Ерджиес (3916 м).

6. ПЕРГЕ

Градът се намира на 18 км от Анталия. Хитите се заселили по тези земи около 1500 г. пр.н.е. Свети Павел е спирал тук по време на едно от своите пътувания по времето, когато Перге е бил важен град от древна Памфилия.

7. ТЕРМЕСОС

Разположен зад Анталия, руините му включват гимназион, комплекс от бани, театър с 5 000 места и обширен некропол.

8. АНТАЛИЯ

Древните градски стени – от своето основаване през II в пр.н.е., Анталия има продължителна история. Древните стени около града и други сектори все още съществуват откъм морето.

Часовниковата кула – разположена до останките на древните стени, тя е била част от стария град и неговите укрепления на площад Калекапиши

Врата на Адриан – прекрасно украсеният, с 3 арки вход, бил построен в чест на Адриан, когато той посетил града през 130 г.

Хъдърлък кула – тази кула вероятно е била първоначално построена за фар през II в.

Каратай медресе – религиозното училище датира от XIII век и е разположено в съседство с Калеичи. Каменните резби на портала и мястото за молитви са прекрасни примери от селджукската култура.

Паметници Ататюрк – един от най-големите и интересни паметници е разположен на площад Къмхириет в самия център на града, другият паметник на Ататюрк е в центъра, на площад Батан

Махала Калеичи – тази старинна област, обграждаща Калейчи Марина е пълна с малки хотели, пансиони и ресторанти, също както и възстановени къщи, спомагащи за създаване на атмосферата, с която е известен града

9. ДОМА НА ДЕВА МАРИЯ

На 7 км от Ефес, на върха на Bulbul планина, сред зеленина се намира Дома на Дева Мария. По християнските канони се знае че Светата Дева Мария, след Христовото разпятие, напуска Йерусалим заедно със Светия Апостол Йоан, който я е скрил от хорските очи в Ефес. Днес Домът на Дева Мария е място за поклоничество не само на христяните, но и на мюсюлманите.

10. ХРАМА НА АРТЕМИДА

Храмът на Артемида е известен като едно от Седемте чудеса на античния свят. Построен в чест на богинята на лова и изобилието Артемида, в района на Ефес. Храмът на Артемида бил построен огромни размери-125 колони, всяка с височина 17,5 м.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: