Айвалък – Недокоснат от света

Сгушено сред маслинови дръвчета край кристалните води на Егейско море, градчето Айвалък все още е недокоснато от западния туризъм и е любим семеен курорт на турците. Чужденци почти няма – с изключение на българи и сърби, които обаче ходят там чак през септември.

Щом привечер захладнее, хората излизат по улиците на сладки приказки, а пекарите разнасят топлите си гевречета.

Климатът позволява да се почива през цялото лято – вечер откъм морето подухва хладен бриз, а влажността на въздуха не е голяма както в популярните южни плажове на Анталия и Мармарис.

Това е и един от най-зелените курорти в Турция – има два милиона маслинови дръвчета и е може би най-голямата маслинова градина в света. Производството на зехтин е основен поминък. Зиме над тесните улички надвисва димът от фабриките за олио, а ароматът на маслини насища въздуха на десетки километри.

Всичко това прави градчето любимо не само на турците от средна ръка, но и на елита в страната. В закътаните, потънали в зеленина заливчета прекрасни вили са си построили милиардери и политици.

Градът се намира точно между Троя и Пергамон, а само на час път с ферибот е красивият гръцки остров Лесбос. Тук е люлката на цивилизацията, в която са обичали, воювали, пирували и страдали героите на Омир и древногръцките богове.

Айвалък пази красотата на античното си минало, а из улиците му кипи ориенталски живот. Гръцкото население в града запазва правото си да го населява и по време на Османската империя. Позволено е само на няколко турски чиновници да живеят в гръцката общност.

Селището запазва дълго време и гръцкото си име – Кидония. През 1891 г. там живеят 21 666 гърци и само 180 турци. В края на XVIII век получава статут на самоуправляващ се гръцки град в рамките на Османската империя. Кидония забогатява много от добив на маслини, производство на кожи и търговия. Заради това консулства отварят Германия, Франция, Холандия.

Безгрижният живот обаче секва през 1821 г. Тогава Айвалък е разрушен в гръцката освободителна война. Той не успява да възвърне стария си блясък дори и след пълното му възстановяване.

През 1922 г. Гърция и Турция правят размяна на население. Гърците от Айвалък се преселват на Лесбос, а турската общност там заема мястото им в Айвалък. И до днес в курорта може да се чуе гръцка реч, най-вече на островчето Кунда, прочуто с отличните си рибни ресторанти.

По улиците звучи и босненска реч, тъй като в тази част през 1908 г. са се заселили бежанци от Босна и Санджак.

Една от забележителностите на курорта са километричните му плажове с фин пясък и кристалночиста вода, която не се помрачава и за секунда от вълни. Най-добрият плаж по цялото северно егейско крайбрежие е Саримсаклъ (Чесновият плаж). По крайбрежната алея към него може да се види цялото някогашно великолепие.

Десетки вили и палати в неокласически стил се издигат сред маслиновите насаждения, а в по-закътаните заливи личат постройките на някогашните гръцки манастири. Местните турци подхождат изключително спокойно към историята на града, като говорят открито за гръцкото му минало. Дори са се обединили в няколко съюза, настояващи държавата да отпусне пари за реставрацията на гръцките постройки.

Някои от бившите черкви се използват като джамии и затова са добре запазени. Айвалък и околността предлагат много възможности за пазаруване. Почти до всяка бензиностанция има и аутлети на известни марки като „Левис“ за дрехи, шити в Турция. Но задължително е да си вземете зехтин от Айвалък. Той има славата на най-доброто олио в света.

Почивки в Айвалък – http://www.planettours.bg

Източник: Природа.БГ

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: