Колизеумът не е бил само арена за гладиаторски битки

Италиански археолози откриха нови, неочаквани подробности, свързани с многовековната история на прочутия паметник от римската епоха – с Амфитеатъра на Флавиите, или Колизеума, както е по-известен в целия свят.
Оказва се, че грамадният античен амфитеатър, построен през I век, е служил не само като арена на гладиаторски борби и на други зрелища, но и като място, където са живели римски граждани – със занаятчийски работилници и задължителен търговски център, предаде ИТАР-ТАСС. Група млади випускници на Третия римски държавен университет под ръководството на проф. Рикардо Сантанджели Валенциани са открили в археологически слой под южната част на арената останки от огнище, а също част от стени и под на жилищно помещение от VII век.

До него се е запазила старинна каменна вана за съхранение на вино. При разкопките са намерени още керамични съдове, монети, медальони. Всички те потвърждават по-ранни хипотези за съществуването на жилищни постройки, защитени от стените на Колизеума.

Археологическите разкопки са финансирани от градските власти. Откритите артефакти ще станат част от подготвяща се експозиция, която ще привлече много туристи, твърди проф. Валенциани.

източник: Днес бг

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Информация за Колизеумът:

 

 

Колизей или още като колизеум (на латински: Colosseum) е най-пространният и най-великолепният от амфитеатрите в Древен Рим, започнат от Веспасиан между 70 и 72 година и завършен през 80 година от Тит, като някои допълнителни промени са направени по времето на Домициан (81-96 година).

С възможност да побере 50 хиляди зрители, Колизеят е използван за гладиаторскиборби, както и за други зрелища, като имитации на морски битки, лов на животни, екзекуции, възстановки на битки и драми с митологични сюжети. През Ранното Средновековие сградата престава да се използва за представления, а по-късно служи за различни нужди – жилища, работилници, седалище на религиозен орден, укрепление, кариера и християнски храм.

Макар че в наши дни е частично разрушен от земетресения и извличане на каменни блокове, Колизеят остава един от главните символи на Римската империяи нейните инженерни постижения. Той е сред най-популярните туристически забележителности на град Рими продължава да бъде свързан с Римокатолическата църква, като ежегодно на Разпети петък папатаводи факелно шествие, започващо в района на Колизея.

 

Колизеят днес

 

Какво е останало от първоначалната сграда? Северната част на външната стена все още стои, заедно с 31 от оригиналните 80 входа, както и частта от сградата, която е между фасадата и вътрешната подпорна стена на горната колонада. На практика целият скелет на сградата между вътрешната стена и арената, тоест обграждащата и радиалната стена на която се крепят местата за сядане (cavea) с мраморните седалки. Значителна част от площада също е запазена.

Внушителността на Колизея смайва дори днес. През 2000 година в Италиясе провеждат протести срещу прилагането на смъртното наказаниев целия свят. Някои от демонстрациите са направени пред амфитеатъра. Оттогава, като жест срещу наказанието, местните власти сменят цвета на нощното осветление на Колизея от бяло в златно всеки път, когато някой осъден на смърт е помилван или освободен.

Колизеят заема видно място и в много филми. В “ Ядрото е унищожен от ослепителна светкавица, която го раздробява на парчета. Също разрушен бива и в „Денят на независимостта“ от извънземен кораб заедно с други важни сгради на планетата. В „Гладиатор“ (2000 година) на режисьора Ридли Скот, Колизеят е възстановен чрез компютърно генериран модел, и е показан в пълното си величие от 2 век. За съжаление много от сградите около него са напълно измислени.

Amphitheatrum Flavium е една от най-внушителните сгради в историята – внушителна с вида си, с хората, които е погубила, с това, което е оставила зад себе си – спомена за една велика империя.

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: