Нискотарифните авиокомпании – плюс или риск?

В последните години пътуването с нискотарифни авиокомпании стана модерно и дори засенчи услугите на големите въздушни превозвачи. Защото нискотарифните авиокомпании залагат на цената, а не на комфорта. И това им носи успех.

Нискотарифните авиокомпании се превърнаха в идеалната транспортна алтернатива за бедния българин. Защото се случва двупосочен билет за полет с нискотарифна авиокомпания да струва по-малко, отколкото билет за автобус до същата дестинация. При това в едната посока. Е да, превозвачи от този клас не осигуряват удобствата, характерни за големите авиокомпании, но чувствително спестяват разходите за път. А за мнозина това определя избора.

В момента, от и за България пътуват няколко нискотарифни авиокомпании, чиито полети са разпределени между трите големи летища в страната – София, Варна и Бургас. Тъй като са с чуждестранни собственици, повечето от тях са ориентирани само към определени дестинации и понякога се налага прекачване, за да стигнете до крайната си цел. Но добрата новина е, че нискотарифните авиокомпании летят до почти всички европейски държави.
Едно от предимствата на нискотарифните авиокомпании са драстичните намаления в цените на билетите, особено около предстоящи празници. Тогава можете да си резервирате билет на стойност 0,01 евро. Това означава, че самият билет излиза без пари, а вие плащате само стойността на летищните такси. Купувате го по електронен път, с номера на валидна кредитна карта и около два месеца предварително. За съжаление, не винаги багажът е включен в цената, така че задължително проверявайте за какво сте платили. В повечето случаи можете да компенсирате с по-голям ръчен багаж.

Нискотарифните авиокомпании няма да ви осигурят безплатни храна и напитки по време на полета, самолетът вероятно ще се приземи в най-отдалечения край на летището и сигурно ще имате ограничение за багажа. Ориентирайте се добре, защото „по-евтината” първоначално цена понякога излиза доста по-скъпо от редовна авиокомпания, когато прибавите всички такси по билета.

 

Затова ви съветваме все пак да се доверите на специалистите при резервация на самолетния ви билет, защото при едно пътуване по-важно нещо от сигурността няма.

 

 

Особени такси и други специфики на нискотарифните авиолинии

Чек Ин багажът е със строго спазвани ограничения във всички low-cost авиолинии. Обичайно няма безплатен чек-ин багаж, а нерядко всяка бройка се заплаща (т.е. в цената на самолетния билет не влиза нито една бройка чек-ин багаж). Под бройка се разбират между 15-20 килограма в една чанта (куфар). Ако на летището се окаже, че багажът ви превишава ограниченията, очаквайте високи такси за всеки килограм отгоре. Като страничен ефект от таксуването за багаж, нискотарифните авиолинии са доста по-стриктни към теглото и размера на ръчния багаж (1 чанта 55x40x20 сантиметра, 10 килограма максимум е стандартно).

Настаняването в самолета става без запазени места, с което се насърчава точността на пътниците при явяване на летището. В повечето нискотарифни полети има само една класа.

Храната и напитките по време на полет са нещо, което в почти всички low-cost полети ще трябва плащате допълнително. Пригответе се да платите до €5 (£3.50, US$6) за сандвич и €3 (£2, US$3.50) за кафе или чай, ако решите да консумирате на борда. Не е препоръчително да си носите ваши храна и напитки, тъй като някои авиолинии правят съобщение преди полета, че не е позволено консумирането на собствена храна и напитки. Екипажът пък печели комисион от продажбите на борда, така че не се учудвайте ако ви помолят да не консумирате собствената си храна.

Летищата до които летят нискотарифните авиокомпании обикновено са по-стари или са по-далеч от обявения град-дестинация. Изчислете колко ще ви струва превоза до крайната дестинация, както и допълнителното време, което ще ви отнеме. Всъщност нерядко второстепенните летища са по-близо до крайната дестинация, тъй като са строени преди повече време, преди градът да се разрастне, за разлика от новите.

Свързващите полети са друга сфера, в която low-cost компаниите са регулирани по различен начин. Повечето евтини авиокомпании предлагат само полети от точка до точка. Ако пътуването ви включва смяна на полет, дори и със същия превозвач, ще трябва да чекирате багажа си наново за всеки полет. В допълнение, при някои авиолинии ако първия ви полет закъснее, то няма да бъдете прехвърлен на друг самолет, ако изпуснете втория си полет.

Промяна на датата на полета е нещо, което не работи толкова лесно при нискотарифните авиолинии, за разлика от традиционните. Обикновено има ограничения или допълнителни такси за промяна в резервацията. Обичайно има ограничения и за това до колко дни преди датата на полета може да се правят промените.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: