Непознатата Испания – Магията Кантабрия

Пригответе се… Тази статия ще е дъъълга. Но това е защото имам толкова много да ви разкажа за тази непозната част от Испания – Кантабрия.

Има много неща, които да видите и направите в Кантабрия, от разглеждане на забележителности, културни и исторически паметници до отдих на невероятните плажове и много спортове и приключения на открито.

Кантабрия е наследство, тя е култура, тя е общност, с характеристики, които през годините са напредвали и запазвали идентичността й. Освен това през земите й минава и прочитият в Испания „Път на Сантяго” (маршрут за поклонение до катедралата Сантяго де Компостела в Галиция, където се намират мощите на Сейнт Джеймс – част от световното културно наследство на Юнеско).

Никаде другаде няма такъв невероятен синтез на зелени хълмове, синьо небе и кристално чисто море. Ще ви представим красивите кътчета на тази непозната провинция – от прекрасния главен град Сантандер, през пещерите Алтамира и през малките китни старинни селца с безброй скрити прелести, места като Двореца на Магдалена, построен през 1010г като резиденция на краля на Испания Алфонсо XIII, архитектурата на Comillas, с Каприза на Гауди и много, много други…..

Кантабрия (на испански: Cantabria) e автономна област в Северна Испания, граничаща на запад с област Астурия, на юг с област Кастилия и Леон, на изток със Страната на баските и на север с Бискайския залив. Площта ѝ е 5 321 км², а населението 568 091 души (2006). Нейният главен град е Сантандер (Santander). Официалният език е испански.

Провинцията има развита промишленост и земеделие. Благодарение на многото валежи (тук пада 3 пъти повече дъжд като количество отколкото в Лондон :)) се отглеждат зърнени култури, царевица, плодове, картофи и лозя. До голяма степен e развит риболовът, следователно и производството на висококачествени консерви. БВП на областта е 13,590 милиарда евро.

Малко История

През първото хилядолетие преди новата ера в долините на сегашна Кантабрия са открити знаци за един народ, наречен от римляните с името „Cantabria“. Селата или „крепостите“ им са укрепени с каменни стени и добре защитени порти. В исторически и литературни текстове е отразена възхитата на римляните от ожесточената съпротива на този народ при нахлуването на римските завоеватели.

В Музея на Праисторията могат да се видят запазени от този период съдове от глина и оръжия.

Ранната история на Кантабрия е много богата и добре позната, защото тук се намират едни от най-важните художествени обекти от праисторията: Пещерите Алтамира.

Пещерата Алтамира

С картините на Алтамира Кантабрия ни показва почти 10000 години от голямото изкуство на ориенталски цивилизации и предлага на съвременният човек първото доказателство за гениалността на хората.

Великолепната форма на изкуство, които се простират през стените на пещерата и археологическите обекти обрисуват Европа от Палеолита.

Праисторическите пещерни рисунки в Кантабрия са нещо уникално, нещо безценно, нещо което не може да се опише. Те са наследство, оставени от хора, живели много преди нас, за да разкажат и предадат от поколение на поколение онези истории, за които няма кой да им разкаже. Нарисувани са, за да покажат обреди, празници и преклонения пред самото Сътворение.

Праисторическите рисунки в Кантабрия разказват за труда на хората преди хиляди години, за мъдростта и съзряването им, за цикъла на живота им от раждането до смъртта. Пещерните рисунки ни разкриват по чудесен начин една велика истина – че между нас и тях няма голяма разлика, че нито модерните ни технологии, лъскавите дрехи, финикийските знаци ни правят по-различни.

Първите праисторически пещерни рисунки в пещерата Алтамира са открити през 1879 година. Името на пещерата е колкото загадъчно, толкова и екзотично, колкото мистериозно, толкова и аристократично. Воден от желанието си да проучи артефактите, оставени от праисторическите хора, дон Марселино де Саутуола копаел пода и се натъквал на костени игли, върхове на оръжия, харпуни, изработени от кремък или кост, остатъци от убити животни и погребани хора. Но не тези доказателства за човешко присъствие определят неповторимостта на Алтамира. Входът е останал скрит до откриването му от свлачище, възникнало преди 13 хиляди години.

Дон Марселино дори не подозирал, че богатството на пещерата е другаде, докато дъщеричката му Мария не вдигнала поглед към тавана и не съзряла „волове”. Така, ако бащата се смята за откривател на пещерата Алтамира, то неговата осемгодишна дъщеря се смята за откривател на света на Алтамира.

Най-голямата праисторическа рисунка е на сърна, с дължина 2.25 м. Стилизираните крака на животното, уверените контури на рисунъка, многоцветното моделиране, всичко това придава голям реализъм на фигурата. Целият таван на пещерата е покрит с над 100 рисунки на коне, сърни, елени, бизони. Изображенията на хора са много малко, и то само с контури. В пещерата има и отпечатъци от ръце, направени с червена боя.

Алтамира е сравнително малка, с размери около двеста и седемдесет метра в дължина и могат да се разграничат три основни области:

– Просторно фоайе с естествена светлина, което е най-обитаемата част на пещерата.
– Предверие на на голяма зала с картини, известна като „Сикстинската капела на изкуството на кватернера.“
– И накрая, малки стаи и коридори, но там картините са по-дискретни, отколкото в главната зала.

Но богатата колекция от праисторически пещерни рисунки в Кантабрия не свършва с края на пещерата Алтемира. През 1991 година археолози откриват палеолитни рисунки в пещерата Ла Гарма. Останалите четири пещери край Пуенте Виесго не са толкова въздействащи, но и в тях има изображения на бизони, кози, говеда и коне в различни стилове.

Праисторически пещерни рисунки не са толкова богати на човешки образи. Най-великолепни са рисунките на животни. Във всяка една е вдъхнат живот по невероятен начин, придаден е обем и движение, което много ясно разкрива техния дълбок респект и разбиране за същността на Естеството.

За да изрисуват и завещаят историята си, праисторическите хора са използвали естествени минерални пигменти за създадат цветове – охра, кафяво, червено, а за контурите са използвали въглен или длето от кост или кремък. Боите са нанасяни с пръсти, тампони от кожа или инструменти подобни на четки. Усещането за движение в пещерните рисунки е предадено много успешно, всички фигури са обемни, а когато скалата не е била достатъчно подходяща, допълнително са я оформяли като са изтъргвали излишната маса.

Смята се, че картините датират от 14 000 до 20,000 години, т.е. принадлежат към Горния палеолит. За изисканите и майсторски рисунки и културната им стойност пещерата Алтамира е обявена за обект на световното наследство от ЮНЕСКО.

В непосредствена близост до пещерата има музей, който съдържа копия на най-важните щампи и картини.

Сантандер

Сантандер е красив крайбрежен испански град на Бискайския залив, в провинция Кантабрия. Градът е известен като център на международни изложения и конгреси. Освен с бизнестуризмът, Сантандер е известен като един от главните ваканционни центрове на северна Испания, като основният поток от туристи е от Великобритания и Ирландия. Местният университет е един от най-старите по испанското атлантическо крайбрежие. Има голямо пристанище, на което акустират круизни кораби.

Стратегически разположен между морето и планините, Сантандер предлага много възможности да отговарят на вашите време почивка. В допълнение към нашите плажове, пейзажи и паркове и разходки, градът е един цялостен и амбициозен гама от ресторанти, култура и развлечения, които, вярвам, ще се хареса.

Градът се намира в защитен полуостров от едната страна и красиви залив с изглед към Кантабрийско море от друга. Важен пристанищен град както за стоки, така и за пътници.

В края на деветнадесети век Сантандер изживява своя връх и е особено популярна дестинация за аристокрацията, която търси отдих в летните горещини.

В началото на войната, през 1941 г., Сантандер преживява сериозен пожар, който унищожава голяма част от стария град, но е възстановен след значителни реконструкции. Сантандер може да се разглежда днес като един от най-красивите градове на брега на Кантабрийско море, като туризмът е един от основните му дейности. Ще ви спечели с атрактивното си лятно настроение, култура и развлечения, както и като място, където шума и суетата на големите градове са оставени зад гърба ви.

Дворец де ла Магдалена

Това със сигурност е най-емблематичната за Сантандер сграда, символ на града и първото нещо, което трябва да посетите. Стила на двореца е трудно да се определи, има нотки на английски и френски неокласически стил с привкус на планински стил. Заобиколен от красиви градини двореца е приятно място за разходка и да се полюбувате на брега и морския бриз.

Сега голяма туристическа атракция е и зоната за отдих.  При влизане в парка около двореца има информационен щанд и рецепция, от които могат да се вземат билети за обиколка на полуострова с малък влак (през зимата от 9 до 13:30 и 15:30 до 18:30 ч., а през лятото, през целия ден).

При посещението на парка на двореца можем да посетим няколко места, разположени на площ от 28 хектара:
-Дворец де ла Магдалена, 1912 г., разположен на най-високата точка. Сградата е дарена от град Сантандер на Алфонсо XIII крал за да прекарва ваканцията си през лятото тук. Тя се използва и днес, като в нея се помещава университет (Менендес Пелайо International University), както и Двореца на конгресите, но може да бъде посетена и отвътре.
-Срещу Кралския дворец можете да видите на Исла де Mouro, характеризираща се със своя фара.
-Мини-зоопарк, където можете да видите пингвини, тюлени и морски лъвове.
– Музей на открито „Човекът и Земята“, което показва трите кораба на Колумб, един сал и странен балон за гмуркане, в който 267 дни са пътували изследователи.
-Плажове: Плажовете на полуостров Магдалена се намира на юг от него са тези на Бикини и Магдалена.
-Има също така детска площадка, пред които стои паметник на Феликс Родригес де ла Фуенте.
Има какво да се види и пешеходния тур е доста дълъг, но си определено си заслужава. Аз препоръчваме да го посетите и привечер, когато можете да се насладите на един красив, спиращ дъха залез над града.

Пасео де Переда

Безспорно най-емблематичната и оживена улица на Сантандер е Пасео де Переда. Голям булевард с няколко платна за превозни средства в двете посоки, успореден на морето и пристанището. Той съдържа много величествени исторически сгради от осемнадесети век и началото на ХХ век. Има и много магазини, кафенета, сладоледаджийници.

В края на Пасео де Переда има прекрасна градина с паметника „към планината Pereda“, в който също така се намира и един от туристическите офиси в Сантандер. В тази област се провеждат различни пазари и панаири през цялата година (панаир на книгата, средновековен пазар…).

Карибско морски музей

В залива на Сантандер се намира модерен музей като знак на почит към Кантабрийско море. Неговите изложби са на около 3000 кв. м, покриващи четири теми:
– Животът в морето
– Рибари и рибарство
– Карибско море в историята
– Vanguard технологии

Вътре можете да намерите всичко от непокътнати скелети на китове, модели на лодки, изложби на бита на моряшките семейства, техните навици и обичаи, различни риболовни техники, историята на риболовните експедиции в Кантабрийско море, оръдия на войната и невероятен аквариум с различни видове от фауната на крайбрежието – змиорки, малки акули, безброй риби.

Посещението на този музей и аквариум е идеална дейност за всички любители на морето. Силно се препоръчва за семейства с деца.

Плажове

Кантабрия има километри и километри плажове, подходящи както за плажни удоволствия и спортове, така и за релаксиращи разходки в златистия пясък през лятото, зимата, пролетта или есента.

Кантабрия има над двадесет общини с дълги плажове от златен пясък, като повечето от тях са изолирани и спокойни. Има също така плажове за сърф и нудиски плажове.

Сардинеро

Сардинеро е най-известния плаж в града с безкрайна плажна ивица със ситен, прекрасен пясък и се простира от полуострова на La Магдалена (Дворец де Ла Магдалена), до парка Mataleñas, където можете да се насладите на една от многото открити тераси в приятните летни вечери.
В Сардинеро е приятно място с чар, обявен за исторически. През пролетните месеци е предпочитано място за сърфистите поради мекия си климат и страхотни вълни.

Водни спортове

Кантабрия предлага милион възможности за гмуркане, каяк, кану, лодки, сърф, ветроходство както в морето, така и в реките.

Какво друго да посетим в Кантабрия?

Парка Кабарсено

В този прекрасен парк можете да прекарате страхотно деня си, един от най-големите в Испания и място, което си заслужава да и да се насладите на различни видове животни и очарователни пейзажи.

Натурализираните жители на парка живеят в територия от 750 хектара в старо находище от минната промишленост. Тук живеят на открито в естествените им местообитания различни видове като мечки гризли, рис, слонове, зебри, жирафи, носорози … Парка се намира на 17 км от Сантандер.

Парка е зоопарк, но с малката разлика, че животните се радват на „свободен ден“ от клетките. Ландшафта на Cabárceno е в резултат на ерозия на карстови елементи и сякаш принадлежи на друга планета. Невероятно и неописуемо, трябва да се види.

Има „класна стая”, която се използва основно за посещения от ученици, както и няколко детски площадки, детска площадка, кафенета, ресторанти и гледни точки.

Фауна

В парка се помещават над 50 вида животни от различни континенти като слонове, тигри, мечки, носорози, хипопотами, лъвове, рисове, щрауси, жирафи и биволи и др. Паркът също така разполага и с влечуги.

Флора

В парка има така наречените „Ботанически маршрути“, които са няколко пътеки в близост до загражденията за животни. Така за една кратка разходка можете да научите кое дърво е тис, джел, дъб, бреза едно, дървото липа, маслиново дърво, дърво бук, кестен, дъб, орех …

Върховете на Европа

Още едно от местата, които трябва да посетите в Кантабрия е Национален парк на Върховете на Европа. Има лифт, с който можете да се насладите на парка от въздуха всеки ден от 10 сутринта до 6 следобед. Можете да отседнете в хотел в Националния парк, да карате ски, да се отдадете на туризъм и най-вече да усетите магията на Кантабрия.

Прелестни селца и градчета в Кантабрия

Сантиляна дел Мар

Сантиляна дел Мар е един от най-старите населени места в Кантабрия. Построен от римляните, градът се утвърждава през Средновековието. Този средновековен град се намира на около 30 Км западно от Сантандер, като улиците му са покрити с калдъръм и грандиозни вили и сгради, датиращи от XIV до XVIII век.

Най-важният паметник в Сантиляна дел Мар е манастира Санта Юлиана, който е най-добрият пример за сграда в римски стил сграда в Карибското крайбрежие. Съдържа интересни орнаменти от петнадесети век в Испано-фламандски стил, а предната част на олтара е великолепна изработка от мексикански сребро.
В околностите на Сантиляна дел Мар е и пещерата Алтамира, за която ви разказахме по-горе.

Сантиляна дел Мар е един от най-красивите градове в Испания. Удоволствие е да се разходите по улиците и да се насладите на цветята на балконите на средновековните къщи. Най-добре е да посетите града по време на средновековен фестивал, когато централния площад е изпълнен със средновековни възстановки и хора, облечени в дрехи от този период. Изглежда сякаш сте се върнали назад във времето.

Има изобилие от хотели в средновековен стил, апартаменти и един къмпинг със зоологическа градина.

Плажове

Най-близкият плаж е Santa Justa, който има малък паркинг и е с ниска заетост. Може да бъде една възможност за потапяне в летните горещини, преди или след като сте посетили това красиво средновековно селище.

Музей на Инквизията и изтезанията

Оригиналният музей се намира в центъра на средновековното село Сантиляна дел Мар. В този музей можете да видите над 70 предмета, използвани за изтезания по време на Инквизицията, като всички видове устройства, използвани за наказание или изтезания за мъже и жени или просто за пример на обществото тогава.

Един музей за хора със силни стомаси 🙂

Камарата на Хомброн

Сред многото паметници, които можете да намерите по време на разходка из историческия Сантиляна дел Мар в Дома на Хомбон. Тази сграда е в сърцето на Стария град, точно срещу Музея на Инквизицията и мъченията, и по-малко от 200 метра от известната църква в римски стил Санта Юлиана. Тя е бароков замък, чиято фасада е направена в зидария от XVII век.

Comillas

Морския град Comillas е един от най-посещаваните в Кантабрия. Намира се на около 50 км западно от Сантандер, на 16 км от Сантиляна и на 12 км от Сан Висенте де ла Баркера .

По калдъръмените улички на Comillas каним всички посетители да открият скритите кътчета на този красив град, рай за любителите на архитектурата. По улиците можете да се насладите на произведения на различни стилове, които включват например Папския университет, Двореца Sobrellano, гробище параклис, и Каприза на Гауди.

El Capricho (Каприза)

През 1883 г., по поръчка на Маркиз дьо Comillas започнали да строят El Capricho, един проект на младия Антонио Гауди, който все още не е разработил изцяло своята архитектура, но определено сградата е в рамките на модернизма. Тя е единствената от 14-те сгради на Гауди, които остават до днес намираща се в Кантабрия. Маркиз има желание да се построи къща за отдих близо до Двореца Sobrellano. Името на сградата описва точно това, което е – прищявка на маркиз.

Сградата е известна мавританското влияние, подчертан вход с четири колони и оригинална цилиндрична кула, увенчана с плочки, изобразяващи слънчогледи и зелени листа. Ако посетите Comillas не може да се подминете El Capricho, който определено е уникална сграда. В момента е собственост на японската финансова група и помещава луксозен ресторант и магазин за сувенири. Обявена е за историко-художествен паметник през 1969 г.

Двореца Sobrellano

Наричан още Маркес де Паласио дел Comillas е грандиозно сграда, поръчана също от Маркиз дьо Comillas под формата на приказен дворец с оригинални фасадни решения и отворени галерии на мясотото, на което се е намирала къщата му. Построен между 1881 и 1888 от каталунски архитект Joan Martorell двореца се отличава с английски готически влияния. Неговата структура е проста – с централно фоайе и стълбище от мрамор, но богата на орнаменти, изпипани до най-малкия детайл. Част от мебелите вътре са проектирани от Антонио Гауди, един от първите набези на архитекта в интериора.

Между двореца и El Capricho ще откриете параклис-пантеон в готически. Алфонсо XII открива сградата по време на посещение в Comillas. Заедно с El Capricho и Папския университет е една от най-важните и емблематични сгради в района. В момента работи като културен и изложбен център.

Universidad Pontificia (Папския университет)

На голям площад, от който можете да видите целия град се намира внушителната сграда на Universidad де Pontificia Comillas (Папския университет), който днес вече не се ползва по предназначение. Идеята е, че семинарията ще бъде център на подготовката на бъдещите свещеници и папи на всички епархии на Испания, Южна Америка и Филипините като частна институция на католическата църква. През 1904 г. тогавашният папа Пий Х предоставя на семинарията „силата да предоставят научни степени по философия, теология и църковното право. Някои аспекти на сградата, като например врати, стълбища и други декоративни орнаменти са проектирани от каталунски архитект Доменек.

Joan Martorell също участва в някои фази на проекта. Отново Маркес де Comillas нарежда изграждането на тази сграда, която първоначално функционира като семинария. Когато през 1968г. се преместили в Мадрид престава да се ползва за това предназначение. В момента комплексът е собственост на правителството на Cantabria и седалището на Международния център за академични изследвания в испански.

Дворец El Duque

„El Duque“ е името на един великолепен замък намиращ се на пешеходно разстояние от стария затвор (сега е общежитие за поклонниците) в горната част на града. Тя е построена в края на деветнадесети век за херцога (дюка) на Алмодовар дел Рио (оттук и името му) в района, известен като Прадо де Сан Хосе и е заобиколен от красиви градини.

Сградата е частна собственост и е типично английски стил, три етажа и асиметрична фасада, която съчетава камък и дърво. Тя е проектирана от Франсиско Ернандес Рубио.

Затвор – Поклонниците „La Peña”

На няколко крачки от Дворец El Duque е тази къща от камък. Построена от жителите на селото през 1879 г. къщата-затвор се състои от един двор и две затворнически клетки. Днес е общински приют за поклонници, които има 20 места и е част от Пътя на Сантяго.

Gothic гробище

Въпреки че може да бъде рядко посещението на гробище като туристически обект, това гробище не е обикновено. Комплекса се намира високо в града Comillas и можете да получите един от най-добрите изгледи от брега.

Вътре в енорийска църква, датираща от ХV век трябва да се обърне внимание на многото готически руини и най-вече фигурата на отмъщението – ангел изваян от Llimona Bruguera с поглед към Кантабрийско море.

Плажове

Comillas има красив плаж, който привлича много туристи през летните месеци.
Може би най-красивия плаж в местността е Oyambre, разположен на около 5 км западно от Comillas.

Сан Висенте де ла Баркера

Този красив крайморски град е намира на около 60 километра западно от Сантандер в близост до Природен парк Oyambre и до Comillas и Сантиляна дел Мар. Радва се на завидно място, с изглед към морето, заобиколен от природен парк и на фона на зашеметяващите Върхове на Европа.

Старият град е интересен и запазен, а едни от най-важните паметници са църквата Санта Мария дели Анджели, построена между тринадесетия и шестнадесети век, крепостта и останките от крепостната стена по брега. Прекрасна панорама се разкрива от няколко места в градчето, като най-вече по залез слънце можете да се насладите на реката осеяна с рибарски лодки в ярки цветове, които ще зарадват фотографите.

Църква Санта Мария дели Анджели

Сградата е изключително дълга и по продължението й можете да видите елементи от тринадесети век. Входът на храма е с римски врати, но има готически елементи, типични за Кантабрия. В църквата са положени останките на семейството на Антонио дел Корозия – инквизитор, чиято скулптура е един от най-добрите примери за погребения през Ренесанса.

Замъка Сан Висенте де ла Баркера

Замъка Сан Висенте де ла Баркера е построен през 1210, като по-късно става затвора за католически монарси. Сградата е реставрирана и в момента там се помещава малък музей на града и се провеждат културни събития, изложби и др.
Част от крепостната стена все още е запазила своите оригинални врати и през нея преминават поклонници по маршрута на Пътя на Сантяго.

Мостовете

Мостовете са друга отличителна черта на Сан Висенте де ла Баркера. В петнадесети век, със заповед на Католическата Църква е мост на мястото на дървена конструкция от пети век, по която преминават над реката на около 500м.

Плажове

Основният плаж на San Vicente е плажът на Merom дълъг 2500 м. Друг близък, но по-малък плаж е El Rosal Tostadero. От него се открива впечатляваща гледка към селото на фона на Върховете на Европа.

Пещерата Ел Соплао

Пещерата Соплао пещерата се намира в община Valdáliga, южно от Сан Висенте де ла Баркера около 70 км от Сантандер. Пещерата е кухина с повече от 15 км, от които 4 км вече са отворени за обществено ползване. Нейните галерии са пълни с любопитни образувания като гнезда на перли, арагонит (кристален под формата на калциев карбонат), сталактити и сталагмити.

Тъй като тя е открита за обществеността след предварителна подготовка стигате до входа на пещерата на борда на миннен влак, с които преминавате около 400 м от тунела, а след това продължавате пеша през удобен тунел. Като цяло обиколката продължава около един час и покривате около 1 500 м.

За тези, които искат да видят малко повече и са по-приключенски настроени могат да посетят оригиналната пещера, оборудвани с престилки, ботуши и каска, придружавани от гид. Тя трае около два часа.

Потес

Потес е една от вратите за Национален Парк Върховете на Европа, малко над 100 километра от Сантандер. Столицата на Община Liébana е важен туристически и културен център, който привлича хиляди посетители всяка година.

Селото концентрира много сгради и паметници, които са били построени през XVII и XVIII. Сградата, която се откроява най-много от всички е кулата на пехотата от късното Средновековие, където сега се помещава кметството.

Всеки понеделник е пазара на селото, където посетителите могат да намерят типични местни продукти, като колбаси Потес и сос от сирене. Първоначално основните източници на доходи тук са били селското стопанство и свързаните с тях индустрии, особено млечните и земеделието, но днес се засилва и туристическата индустрия.

Църквата на Санта Мария Lebeña намира само на 9 км от Потес се смята за най-добрите пример за мавританска Кантабрия. Тя е построена през Х век по искане на графовете на Liebana. Предната част на олтара е голяма плоча. Изложени са някои интересни дърворезби, като най-интересната от тях е слънчев символ в движение.

Сантоня

Рибарското селище Сантоня в продължение на векове е било едно от основните рибарски пристанища на Кантабрия. Риболова винаги е бил част от живота на хората на Сантоня, но сега основната индустрия е туризма и известните аншоа в зехтин.

Сантоня има също интересно архитектурно наследство и природна среда с висока екологична стойност. Известни тук са блатата на Сантоня, както и място за Наблюдение на птици на пристанището, което прилича на носа на кораб. Смята се, че един от корабите, които Колумб използва за достигане на новия континент „Санта Мария“ е построен в Сантоня.През февруари се провежда морски карнавал и всяка година привлича хиляди посетители.

Плажове

Сантоня има два плажа и добър избор на плажове наоколо – Сан Мартин е най-близо до града, а Berria е на 2 км и се намира в посока Ноха. Други близки плажове са плаж Salve де Ларедо, Рус и Noja Tregandín.

Ноха

Ноха е красив крайбрежен град намиращ се на около 43 километра източно от Сантандер и на 70 км западно от Билбао в близост до Santoña и Ларедо.

Една от забалежителностите е Църквата на Сан Педро с висока барокова кула. Смята се, че е изградена на високо, за да може да се вижда от далеч и да бъде ориентир за моряците. Също така интересен е и двореца на маркиза на Albaicín – великолепен дворец, в който се провеждат културни събития. Има и други интересни къщи, имения и дворци в Noja.

Той има два красиви плажа на изток и Tregandín Рус на запад със странни скални образувания, които се появяват на повърхността в близост до брега.

Вероятно една от най-приятните разходки в района се нарича „Пасео де ла Коста“, която се намира по протежение на крайбрежието от плажа Tregandín Рус. Обиколката е около 6 км или около час и половина, по време на която можете да се насладите на красотата на брега на Карибско море, малки заливи, красива борова гора и малки, усамотени плажове.

Ларедо

Разположен почти по средата между Билбао и Сантандер с невероятно има красив плаж и е вина зона на много хора както от Кантабрия, така и от съседни провинции. Градът е разположен по протежение на крайбрежието. Плажа Ларедо е дълъг 5 км с бял пясък от край до край. В основата или старата част на града, наречен „Стария град“ са древни и интересни паметници и къщи, повечето от които са били построени между XVI и XVII.

Битката на цветята

Последният петък на всеки август посетители пътуват до Ларедо за да празнуват „Битката на цветята“. В следобедните часове бавно започна да се разпространява аромат от напълно покрити и многобройни лодки, украсени с цветя и листа. Парадът е придружен от редица състави, групи, облечени в костюми, типични за района. Този карнавал продължава и през нощта, като в полунощ на плажа има фойерверки, които осветяват целия град.

Кастро Урдиалес
В красивия морски град на Кастро Урдиалес е 65 km от Сантандер. Основан от римляните, въпреки че първите следи за селище в тази област датират от горната част на палеолита. Доказателство за това се намира в пещерните рисунки на Cuco Peña. Градът е характерни къщи с дървени чардаци, датиращи от Средновековието.

Римляните се насочват към тази област с интерес към мината желязна руда и пристанището „Portus Samanum“, което се използва за износ на минерална вода. Освен пристанището, Веспасиан основава през 74 г. колония в чест на Flavian и се ражда днешния град Кастро Urdiales. Някои от останки и предмети, които остават от тази епоха са в Музея на Праисторията в Сантандер.

Наред с другите неща Кастро Урдиалес предлага на своите посетители една комбинация от плажове, паметници, гастрономия и красива среда и е едно прекрасно място за разходки. В арките, разположени в старото рибарско пристанище може да опитате най-добрите скариди в света…

Откроява се също така църквата Санта Мария, като един от най-важните симвоси на готическото изкуство. В непосредствена близост до църквата с поглед към почти целия град е замъка. Това рибарско селище е увеличило населението си драматично през последното десетилетие, поради близостта с Билбао и сравнително по-ниските цени на имотите от тези в Билбао.

Църквата на Санта Мария Асунта

Готическата църква Санта Мария Асунта се извисява величествено над Стария град (стария град на Кастро Urdiales) и от привилегированата си позиция гледа към града и пристанището. Тази църква се смята за най-важната готическа сграда в Кантабрия.

В началото на тринадесети век Алфонсо VIII решава да я построи и резултата е голяма базилика с трикорабна църква. Ако се вгледате внимателно във външния вид ще видите някои прилики с френския готически стил и някои детайли от  катедралата в Бургос. Църквата е обявена за културен паметник през 1931 г., а стария град на Кастро Урдиалес за исторически и художествен паметник през 1978 година.

Плажове

Кастро Урдиалес има три плажа в непосредствена близост. На няколко мили надолу по крайбрежието на запад намираме три други плажа, видими от пътя, както и малкия плаж Berrón достъпен само пеша.
За тези, които се нуждаят от повече комфорт ние препоръчваме Brazomar и Остенде – плажове с достъп за превозни средства и услуги като душове или тоалетни.

Надяваме се, че тази малка виртуална разходка ви е „запалила“ да откриете сами приказката Кантабрия 🙂

Предлагаме ви и една изключително пълна галерия на тази приказна магия.

 

Реклама
Comments
2 коментара to “Непознатата Испания – Магията Кантабрия”
  1. Само като чуя за Испания и вече си представям една малак приказка.Това, че вътре можем да намерим всичко от непокътнати скелети на китове, модели на лодки, изложби на бита на моряшките семейства, техните навици и обичаи, различни риболовни техники, историята на риболовните експедиции в Карибско море, оръдия на войната и невероятен аквариум с различни видове от фауната на крайбрежието и какво ли не както и вие подробно ни пиете е невероятно и много се надявам идващата година да разгледам тази страна,има какво да се иди , за повече дни може да видиш как живеят и хората какъв им е манталитета.

    • Ginka Hristova каза:

      Jivqh i rabotih 5 godini v Santander kato 4eta za krasotite na Cantabria pred o4ite mi izpluvaha krasotite na Somo,Loredo,snimkite na zalezite nad Cantander,na golemite valni prehvarlq6ti fara na Magdalenata i nai-vajnoto nikade ne sam sre6tala tolkova dobri i sarde4ni hora …i moga da razkazvam mnogo ,mnogo c maka i umilenie i s nadejdata nqkoi den otnovo da vidq dunite na Liencres i orlite nad Ajanedo.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: