Анкгор Ват – Символът на Камбоджа

Анкор е храмовият комплекс, който е построен върху вода. Наричан още „Дом, достоен за Боговете“ . Площта му е огромна – равнява се на около 250-300 футболни игрища. Анкор Ват е построен по подобие на планината Меру, обиталището на боговете. Считан за един от най-прекрасните образци на Кхмерската архитектура. Анкор Ват е построен за цар Суряварман II (защитникът на слънцето) в началото на 12 век.  Анкор Ват е построен в името на Вишну – съхранителя, съзидателния аспект на хиндуистката божествена триада. Храмът е въплъщение на високия класически стил на архитектурата на Кхмерите. Храмът се е превърнал в символ на Камбоджа, включен е в националния флаг, и това е основната атракция за посетители на тази страна. Модерното име Анкор Ват означава „Град храм“. За разлика от повечето кхмерски храмове, Анкор Ват е ориентиран на запад, а не на изток. Това е докарало много изследователи до заключението, че е предназначен за погребален храм.

 

Анкгор Ват, намиращ се на територията на днешна Камбоджа, е най-големият храм на Бог Вишну на планетата, който потвърждава концепцията на ведическата литература за съществуването на Бхарата варша, Древноиндийската империя, простирала се далеч отвъд пределите на днешна Индия. Монументалният храмов комплекс има същият огромен ефект върху днешните си посетители, както и във времето, когато бил изграден. Построяването на храма от гигантски монолитни блокове пясъчник, добивани в кариера на повече от 60 км., е трудно обяснимо и до днес. Някои от постройките, които не са запазени, заради по-нетрайните материали, могат да бъдат видени само на запазените чертежи.

В центъра на храмовия комплекс се намирала огромна фигура (мурти) на Бог Вишну, която по-късно, заселилите се в храма будистки монаси преместили и заменили със статуя на Бог Буда.

Ангкор Ват е уникален по своята красота и местоположение. Към него води внушителна петстотин метрова каменна алея, минаваща през джунглата. Входът е заобиколен от широк 180-метров ров, за който се казва, че някога е бил пълен с крокодили. Ровът свършва в стена с портал (гопура), водещ към центъра на комплекса, който се простира на 400 акра и е поддържал град с около 100 000 жители. Гопурите са разположени на различни ключови места, а някои от тях са достатъчно високи, за да премине слон с ездач. Те са пазени от красиви изображения на лъвове и различни райски създания.

Петте впечатляващи кули, представляват умалена схема на върховете на Меру, древната планина на полубоговете в центъра на ведическата вселена, заобиколена от система от океани. Най-високата от тях е повече от 40 м., а останалите четири са разположени около нея.

Чертежите на комплекса представляват сложна система от езера, виадукти, коридори, лабиринти, портали и кръгово разположени галерии, с най-големите каменни релефи открити досега в света, които се намират на различни терасовидни нива. Изграден според древната традиция на Васту и Силпа шастра, Ангкор Ват е пример за съвършено строителство, оказващо благоприятно енергийно влияние върху цялата планета.

Да се достигне планината Меру, в центъра на комплекса, не е никак лесно. Храмовите стъпала са главозамайващо стръмни и ни карат да си представим усилията, които строителите са положили, за да създадат това мистично чудо на света. Центърът, намиращ се на най-високото ниво, е бил достъпен само за висшите духовници (брахмани), царя и неговата свита (кшатрии). Другите членове на ведическото общество – търговците и производителите на различни блага (вайшиите), и работниците (шудрите), имали свои определени региони на пребиваване. Древният ведически град-храм е бил изграден по специалните изисквания на писанията (шастра), за да бъде подходящ за богоцентричната обществена система дайви-варнашрама. Надписите, украсяващи стените на галериите в храмовия комплекс са изписани на санскрит – древният език на полубоговете (дева нагари). Те са заобиколени от изящни релефи, представляващи близо 2 000 прекрасни изображения на Бог Вишну, Шива, другите полубогове, различни ведически райски създания, апсари и красиви лотоси.

Древният майстор е създал впечатляващи лица, ефирни облекла, натежали от бижута китки и глезени. И до ден днешен, местната традиция напомня описаните във ведическата литература танци и костюмите на райските танцьорки (апсари), а Ангкор Ват е избран за символ на Камбоджа, намиращ се на националния флаг на страната. Източната галерия на комплекса представлява изключително красив релеф, изобразяващ разбиването на млечния океан, сцена от ведическата космология. На него гигантската змия Васуки обвива планината Меру, а полубоговете и демоните, използвайки за опора тялото на Бог Курма (инкарнация на Бог Вишну, като гигантска космическа костенурка), получават от океана напитката на безсмъртието (амрита). Самият Бог Вишну се намира в центъра и контролира цялото събитие, а Индра и другите полубогове са разположени около него.

В северозападната част е изобразена внушителната битка за Ланка, описана в поемата Рамаяна. На релефа може да бъде видян Бог Рамачандра, който построява каменен мост над океана и спасява похитената Си съпруга Сита. Рама побеждава многоглавия демон Равана, подпомогнат от Своя най-близък предан Хануман и неговата армия от маймуни.

Западната галерия пресъздава грандиозната битка при Курукшетра, описана в Бхагавад-гита, част от Махабхарата. В нея Бог Кришна е изобразен като колесничар на Арджуна, един от петимата братя Пандави (велики войни, много близки на Бога), в центъра на бойното поле, заобиколен от огромните враждуващи армии.

В останалите галерии могат да бъдат видени изящни релефи със сцени от живота на Бог Кришна в Матхура и Вриндавана. На тях Той убива различни демони и се забавлява с пастирите и пастирките по бреговете на река Ямуна. С времето, много от прекрасните скулптури били повредени или унищожени, а други – изнесени от иманяри, търсещи чудеса и съкровища. Това обаче, не намалило божествената красота на грандиозния и внушителен град-храм Ангкор Ват, символ на вечното време. Той е загадъчно послание към бъдещите поколения и врата към един древен и много по-велик от самия него свят.

 

Видео: http://vbox7.com/play:5514b9c7

Comments
One Response to “Анкгор Ват – Символът на Камбоджа”
  1. Cambodia каза:

    Wow, nice pictures! Had so much fun on my visit in Cambodia especially in Angkor Wat.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: