Белиз – подводния рай

В Белиз се намира втората най-голяма в света система от коралови рифове. Тя е очертана от дълги плажове с бял пясък, където природата е все още недокосната от човека. Бариерният риф на Белиз е едно от най-примамливите места за гмурците, но все още няма онази слава, която заслужава.

Това са 300 км с корали, където животът има свои собствени закони, а малцина се дръзнали да го безпокоят. Годишно тук идват около 260 хиляди туристи, но подводната екосистема е непроменена. Гмуркането предизвиква възхищение и радост, които не могат да се сравнят с тези от други гледки.

Под водната повърхност има седем резервата, 450 плитчини и три атола с повече от 100 вида корали и 500 вида риби. Само 10% от видовете корали са разкрити, което означава, че можете да се докоснете до непознати същества.
Тези места се считат за едни от най-хубавите за гмуркане. Те се дължат на системата от варовикови пещери още от Ледената епоха.

Ще ви е нужен един ден за „Голямата синя дупка“, но не пропускайте възможността да я видите. Тя се намира близо до „Рифа на фара“ и има кръгла форма, ширина от повече от 300 м и дълбочина от 400 м. Част от бариерната риф система, Великата синя дупка лежи приблизително на 100 км от сушата на град Белиз. Голяма, с почти перфектна кръгла форма, напречно почти четвърт миля (0.4 км), тя е една от най-поразителните места за гмуркане из цялата планета. Водата е дълбока 145м и точно дълбочината дава плътния син цвят, който кара такива образувания по цял свят да бъдат наричани „сини дупки”.

Резерватът „Хол Чан“ е прочут със своята „Алея на перките на акули“. Това е пясъчна плитчина в рифовете, където традиционно се събират акули и скатове. Освен срещите с тях, можете да се радвате на всички възможни морски спортове, което ще събуди сетивата ви за нов живот.

Източник: http://www.millionaire.bg

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: