Божественият град – Баган

„…Започнал царят нечувани приготовления, имал две хиляди грамадни слона, на гърба на всеки яздели по дванайсет бойци. Освен това армията му наброявала шейсет хиляди конници и многобройна пехота… В Паган имало две кули – едната сребърна, а другата – златна…”

Това бяхме прочели в разказа на знаменития Марко Поло от 1298 г. и се мъчехме да си представим как ли е изглеждал тогава светът, който сега се разстилаше пред очите ни.

Славният Паган (наричан днес Баган) просъществувал цели осем столетия, но златният му период е бил през ХІ в. Когато Марко Поло дошъл тук, градът вече агонизирал. Неговите бележки станали най-ранното сведение в Европа за това царство в днешната територия на Мианмар.

Баган (Bagan) e район, събрал в себе си стотици будистки храмове. Множеството дворцови конструкции, ступи и руини на азиатската религия тук превръщат мястото в най-големия будистки храмов комплекс в света. Разположен покрай течението на красивата река Иравади, Баган се намира в Мианмар, на около 145 км от град Мандалай. Въпреки грандиозната панорама на храмовия комплекс, той не е включен в списъка със световното историческо наследство на Юнеско заради факта, че някои от храмовете са реновирани по неустановени исторически модели.

Архитектурата на постройките в Баган оказва влияние в по-късен етап на цялостната архитектура на Мианмар. Този богат на археологически обекти район включва постройки, които са изградени още през 11 в. Повечето от тях са благодарение на кралете от Баганската династия, които до 13 в. успяват да издигнат тук стотици ступи и храмове.

Общо 2200 исторически паметника има на територията на Баган, като някои са малки и обрасли с трева. Други като централният храм Ананда са не само грандиозни по своето същество, но и са образец за много от другите сгради в по-късен етап. Ананда е построен през 1091 г. от крал Анаврахта, като стените на централната част са 53 м, а височината му е 10, 8 м. Всяка стена има врата, а шестте тераси на храма намаляват последователно.

Една от най-големите забележителности тук е може би колоната на Мязеди, която е тукашният вариант на Розетския камък. По тази колона са запазени надписи на четири езика – бирмански, пуй, пали и мон. След откриването на колоната през 1917 г. учени се амбицират да разшифроват посланията на непознатата дотогава писменост пуй. Самата колона е разположена в ступа, която носи същото име. В този храм могат да се видят още стотици надписи, антики и скулптури, които са открити при археологическите разкопки на това място.

Типичен пример за по-късния период на местната религиозна архитектура е храмът Гавдавпалин, построен от крал Нарапатиситху към 11 в. и завършен малко по-късно от сина му. От височките части на храма може да се види красивата панорама на река Иравади.

Доста атрактивен е и храмът Маха Бодхи в Баган, който представлява копие на индийският религиозен дом в Бодгая, в индийския щат Бихар. Това светилище изпъква сред останалите постройки в Баган с уникалната си архитектура, проектирана и издигната в началото на 13 в.

Източник: pochivka.com

Comments
2 коментара to “Божественият град – Баган”
  1. Трой каза:

    Мианмар си е Мианмар и не се намира в Индия 🙂

  2. planettours каза:

    Оправено 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: