Кървавите водопади на Антарктида

Кървавите водопади са едно от най-тайнствените природни явления. Тези необичайни водни потоци в кървавочервено, са открити от изследователи през 1911 година на ледника Тейлър в източните части на Антарктида.

Ледникът „Тейлър“, открит през 1901-1904 година е 54 километра и до ден днешен е прорязан от червени петна, а от пукнатините му се стича не вода, а  странна червена течност.

Изучавайки необичайното явление, учените първоначално смятали, че си имат работа с огромно количество лилави водорасли, наличието на което придава на водата кървавия цвят.

Оказало се обаче, че той се дължи на друга причина: пробите, взети от водните потоци показали, че в нея виреят живи микроорганизми, които са били „арестувани“ в естествените подземни резервоари на ледниците.

След по-задълбочени изследвания обаче,  било установено, че преди 5 милиона  години на дъното на ледника е било затворено езеро със солена вода, вероятно част от океан.   Над него се издигнали 400 м твърд лед. В този  „джоб“  се е развила уникална екосистема, изолирана от светлина, въздух и топлина.  Микроорганизмите оцелели при екстремни условия  в продължение на 1,5 милиона години, като  се хранели с органичната материя, която се разлагала под леда.

Микроорганизмите са живели там в продължение на 1.5 милиона години – без кислород, без светлина, без топлина. Хранели са се с органичната материя, която се е разлагала под ледниците.

Кое обаче е най-любопитното? Вместо кислород, микроорганизмите са се приспособили да дишат желязо.

Но как те са попаднали в ледниците? Учените смятат, че новооткритите видове са обитавали океан, съществуващ преди милиони години. Той се е оказал затворен от ледника, след като се превърнал в солено езеро.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: