Лептис Магна – мъртвият каменен град

Лептис Магна е един от най-добре запазените древноримски градове в света. Предполага се, че градът е основан от финикийски заселници през около 1100 година пр. н. е., на 130 километра източно от либийската столица Триполи.

През 4 век пр. н.е. Картаген става водеща сила в Средиземноморието и Лептис Магна попада под негово владение. До 146 година пр. н.е. Лептис Магна е един от основните картагенски градове, а след това става част от Римската империя.
По време на римско господство Лептис Магна се превръща в един от основните римски градове и търговски центрове в Африка. Градът е и един от главните снабдители на империята с екзотични животни.
Най-голяма популярност Лептис Магна получава през 193 година, когато роденият тук Луций Септимий Север става римски император. Императорът облагодетелства родния си град повече от всеки друг провинциален град в империята. Построен е великолепен нов форум, а пристанищата са ремонтирани и обновени. По това време Лептис Магна си съперничи по значение с Картаген и Александрия. През 3 век в империята настава криза, търговията намалява, а това води до упадъка на Лептис Магна, като до средата на 4 век голяма част от града била изоставена.
През 439 година вандалите превземат Триполитания и всички градове в областта попадат под тяхно владение. Кралят на вандалите Гайсерик обявява Картаген за своя столица. Той нарежда стените на Лептис Магна да бъдат разрушени. Поради това жителите на града и самите вандали търпят големи загуби по време на нападенията от бербери през 523 година.
През 534 година римският генерал Велизарий разгромява кралството на вандалите и Лептис Магна отново е под римско владение. Този път градът става част от Източната Римска империя (Византия), но никога не се възстановява от пораженията, които претърпява по време на нападенията на берберите. След 650 година пък арабите започват да нахлуват по тези земи и Лептис Магна е изоставен. Остава само един византийски гарнизон.
Днес, на мястото на което някога се намирал един от най-важните римски градове могат да се видят някои от най-впечатляващите руини от римския период – Триумфалната арка на Север, старият и новият форум, термите, реставрираният Амфитеатър и др.
Източник: http://www.magelancho.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: