Матмата – Подземния град в Тунис

Матмата (Matmata) е едно от май-посещаваните от туристи места в Тунис заради необичайните жилища, в които обитават местните бербери. На пръв поглед местността изглежда необитаема, но с наближаването й се виждат подземните жилища, изкопани в скалите на земния слой.

Матмата е разположен на 40 км от Габес, а до него се стига по пътищата от Габес, от Тужан и от Дуз.

В миналото никой не подозирал, че в тази мистериозна и странна област на Сахара живеели хора. Разказвали се само легендиот поколение на поколение. По време на Римската империя, тук били изпратени египетски племена да направят своите домове. Началото на една от Пуническите войни било дадено разрешение да се убиват всички хора, по пътя на войниците.

Именно това накарало хората да се скрият в жилища под земята. Понеже никой не подозирал за „подземните” хора множество легенди разказвали как от дебрите на земята излизало чудовище и убивало войници. Всъщност в миналото това били берберите, които се изкачвали от домовете си, за да бранят семействата си от врагове.

Едва през 1967г. се разбрало за съществуването на този странен град Матмата. Днес населението на Матмата се прехранва основно от туризъм, а около 700 души живеят все още в пещерите, завещани от прародителите им. За едно такова жилище не са нужни специални строителни материали и обзавеждане, защото и леглата и рафтовете, както и шкафовете се издълбават от скалите. В жилищата се влиза по пандусите – въжетата, с навързани по тях възли.

Говори се, че след като възрастна берберка пуснала в дома си фотографи през петдесетте години, туризмът се е превърнал в основен поминък на тукашното население. С цел печалба се организират и фолклорните изложбив някои от домовете. За туристите тук берберите имат обичай – гощават ги със сладък ментов чай и печени на каменни плочи тънки  питки, които се топят в зехтин и мед.

Матмата става особено полпулярно, след като през 70-те години тук е заснета част от трилогията „Междузвездни войни”. От тогава насам туристическият поток не спира. По тези земи Индиана Джоунс търси из околните пещери изчезналия кивот. Пустинята до Матмата е и романтичният фон на „Английския пациент“.

 

 

Източник: pochivka.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: