Мистериозните линии на Наска

Векове назад, пустини, хълмове и планини по Тихоокеанското крайбрежие на Южна Америка са били покрити от обширна мрежа от рисунки: линии и геометрични форми, фигури на бозайници, насекоми, както и божества.

Линиите на Наска, открити през 1927 г., са най-необикновеното наследство оставено от култура, която е процъфтявала преди 2 000 години. Тези линии, както и други фигури, представляват поредица от сложни проекти, някои, от които дълги с мили, които могат да се видят в тяхното истинско измерение само от небето. Не се допуска, че тогавашната култура на Наска е била способна да лети, но все още стои въпросът за това как са изработени тези чертежи, какви технологии са използвани и с каква цел са направени линиите.

Град Наска е основан през 1591 г. от испански конкуистадори върху платото Наска, без никакви знания за това какво се намира наблизо. Днес Наска е малък, слаборазвиващ се град, като основната икономическа дейност се основава на туризма, свързан с необикновените фигури, селското стопанство и търговията. Туризмът е пряко свързан с линиите на Назка и други археологически комплекси като Кахуачи, Естакуерия, гробниците Чаучила и линиите на долината Палпа.

Кой е нарисувал линиите на Наска?

Безспорно след този въпрос следват още редица въпроси, а именно: Антична религия? Извънземни, дошли от космоса? Древни астрономи? Художник с необикновени възможности? Първоначално се е смятало, че тези фигури са останки от напоителни канали в залената долина на Наска. Но след като са били наблюдавани от въздуха, е станало ясно, че линиите са напълно разпознаваеми като огромна мрежа от невероятни артефакти, каквито са и в действителност.

Съществуват много хипотези за появата на тези невероятни фигури, като тази на Ерих фон Даникен, който твърди в „Колесници на боговете“, че те са останки от гигантско екстериториално летище. Но реалността често е много по-загадъчна, отколкото фантазията и такъв точно е случаят с Наска, както и с други артефакти на древните култури на Перу. Дълго преди Инките да управляват Четирите царства, изчезналите култури на Наска, Паракас, Казма и Карал са били способни да изчисляват минаващото време и сезоните и са изградили някои от най-старите градове в света.

Нова наука за линиите на Наска

С напредването на науката ние имаме възможност да научим повече за древните цивилизации, които вероятно са сътворили линиите на Наска, както и други загадъчни фигури, но също така и за вероятните причини за тяхното създаване.

През август 2007 г. е представена нова наука от Антъни Перат, Джон Макгавърн, Алфред Койайама, Маринус Антъни ван дер Слажс и Матиас Перат. Тази нова наука и теория изследва взаимовръзката между праисторическите каменни резби, земните фигури, както и периодичната и изключителна интензивност на излъчване и появяване на сияние. Според нея светът свършна на повтарящи се интервали от няколко хиляди години и тогава е налице изключително високо енергийно сияние, което е с променящи се цветове, модели и видимост.В много случаи сиянието може да възпроизведе високо енергийни статични излъчвания върху земята – в резултат на което се образува така нареченото „мълниеносно стъкло“ във форми и модели, които се различават съществено от обикновените удари на мълния, а именно във вид на подредени линии, каквито са и линиите на Наска.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: