Неземността на Рио Тинто

Река Рио-Тинто носи своите кърваво-червени води през богатите на мед планински земи на Андалусия. Тук извънземния пейзаж е плод на дейността на човешките ръце.

В резултат на хилядолетното производство,започнато още от Картаген, местните скали много силно са се окислили, а водата на реката много силно се е оцветила и е станала отровна.
Гигантските открити рудници са довели до появата на сюрреалистичен пейзаж, сред който едно време са работили голямо количество хора. В този район били даже специално построени градчета, за да има къде да живеят работещите в този район.

Считат се за най-старите мини в света и имат богата история. Минералните им богатства са били легендарен в древните времена. Според мита това са легендарните мини на цар Соломон, а част от района все още е известен днес като Cerro Саломон.

Сега не се добива руда и реката спокойно и безпрепятствено носи своите води с отровен цвят. Това е и обяснението, от къде идва високата киселинност – разбира се, че от голямото количество примеси на тежки метали.

Прекрасните фотографии са на Хулио Сегура Кармона(Julio Segura Carmona )

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: