Окото на Сахара – Мавритания

Уникално образование, известно като “Окото на Сахара”, кара много туристи да избират екзотичната дестинация, за да видят с очите си това нетипично образувание. То се намира в югоизночната част на великата пустиня.

Диаметърът на “Окото” е почти 50 километра. То може да бъде видяно в целия му блясък единствено от Космоса. Първоначално учените решили, че това странно образувание е метеоритен кратер, който се е запазил от древни времена.

В момента по-голямата част от геолозите по света са склонни да мислят, че въпреки кръговата си форма това място се е образувало в резултата на хиляди години физически и химически реакции, както и на мощната ерозия.

Погледнато от Космоса, образуванието изглежда като истинско човешко око – със зеница, ирис и малки жилчици. Според хипотези на някои учени обаче този кратер с абсолютно идеална кръгла форма няма как да се е образувал без намесата на външни сили.

Те смятат, че може преди много години тук да са кацали извънземни. Според една от версиите им може да се е получил мощен взрив, който като с лазер е изрязал дупката.

Според друга извънземните нарочно са оформили странно изглеждащата котловина за някакви специални цели, известни само на тях.

Според една от хипотезите, възрастта на този древен пръстен е 0.5-0.6 милиарда години.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: