Застиналите Аризонски вълни

Красота на нашата природа е необятна. По света има толкова природни прелести, които заслужават поне веднъж човек да се докосне до тях. Една от тях е именно скалният феномен Вълната (The Wave). Преди известно време ви писахме за Скалата Вълна, която е не по-малко привлекателна, но определено тази тук е шедьовър на природата.
Разположена по склоновете на Северните Койотови хълмове (North Coyote Buttes) в Paria Canyon-Vermilion Cliffs Wilderness, в близост до границата между Юта и Аризона, „Вълната“ представлява многоцветно скално образувание, за който се смята че е на около 190 милиона години. Според учените на това място преди години е имало пясъчни дюни, които във времето са се превърнали в полутвърда скала с вертикaлни и хоризонтални пластове, а ерозията от вятъра и дъжда са създали този грандиозен пейзаж, който може да се види днес. Мекият пясъчник е много крехък, поради което ходенето по него трябва да се извършва внимателно, за да не пропаднете.

Макар този феномен да е прочут сред туристите и фотографите, до него няма официално изградена пътека и е предизвикателство да се намери. Стига се само пеша, като терена през който се минава е труден със стръмни участъци. Отправна точка за 4-5 километровия поход до „Вълната“ е прохода Trailhead (Wire Pass Trailhead), който се намира на около 13.4 км южно от американската магистрала US Route 89. Прохода е и врата към каньона Buckskin Gulch, който е най-дългия и най-дълбок слот каньон в югозападната част на Съединените щати. Поради високите температури през лятото, достигайки до над 38°С, най-добре е да стартирате екскурзията по-рано сутринта, когато е все още хладно. Въпреки, че всяко едно усилие си заслужава, за да зърнете тази уникална и незабравима гледка, не трябва да подценявате маршрута и да бъдете подготвени за тежки условия, пустиня, силни пясъчни ветрове и малкото места, където да се скриете от жаркото слънце.
Най-подходящото време за фотографиране на „The Wave“ е няколко часа около обяд, когато няма никакви сенки в центъра, въпреки че рано сутрин и късно следобед точно те могат да доведат до получаването на интересни снимки.

Района на Северните Койотови хълмове не се изчерпва само с „Вълната“. Малко преди нея и по на запад се намира „Втората Вълна“ (Second Wave), която е с по бледи цветове, но все още предизвиква интереса на повечето посетители и фотографи. Интересни са също така наподобяващите на мозък скали „Brain rocks“. В южната част на хълмовете се намира Магичният връх (The Magic Crest) и образуванията Tee-pees.

Източник: trakerbg.com

Comments
One Response to “Застиналите Аризонски вълни”
  1. Петя каза:

    Пейзаж сякаш от Марс, а тук на Земята… колко скрити места има, за които не знаем… Благодаря, че публикувате такива интересни статии 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: