Медузеното езеро в Палау

Разположено на остров Mecherchar в архипелага Палау, медузеното езеро, или Ongeim’l Tketau, както го наричат местните жители, е едно от най-невероятните места, който някога ще имате възможност да посетите в живота си.

Най-забележителното на това езеро, както се досещате вече, са медузите. Преди доста време, водоема и океана са били свързани чрез подземен тунел, но при срив той е бил заличен и така медузите, които били в тази част останали затворени там. Поради липсата на естествени хищници като костенурки или баракуди,  мекотелите започнали да се възпроизвеждат дори по-бързо и от водораслите.   

Езерото практически е пълно с привидно безкраен брой медузи, плуващи наоколо и опитващи се да поемат по-голямата част от енергията на слънцето. За да  видите това неестествено място, трябва да прекосите малките, стръмни била, разделящи го от заобикалящата лагуна. Стигайки до там и потапяйки се във водата, ще разберете, че цялото пътуване си е заслужавало. Само си представете, че сте в средата на едно красиво, топло езеро, заобиколени от малки златни медузи, пулсиращи точно пред очите ви. Но за да видите всичко това по-добре трябва да се потопите под водата. За някои може да изглежда малко страшно, но няма от какво да се притеснявате. За разлика от нормалните медузи, тези видове не жилят. Тъй като през времето, прекарано в езерото, са нямали никаква заплаха и не се е налагало да се защитават, способността им да жилят е сведена до минимум и тези клетки са толкова малки, че не могат да навредят на човешката кожа.

През деня медузите излизат в близост до повърхността, за да се къпят в слънчева светлина и след залез слънце те падат в сероводородния слой, 15-20 метра на дъното на езерото. Както може би знаете, тези мекотели са много крехки организми и дори мехурчета от кислородните резервоари могат да им причинят сериозни наранявания, като се забият в меката им тъкан. Ето защо, в Медузеното езеро е разрешено само леко плуване и гмуркане с шнорхел.

Ако имате възможност да посетите красивия рай на Палау, не пропускайте възможността да плувате във водите на езерото, заобиколени от рояци безвредни златни медузи. Това е уникално преживяване, което определено ще ви спре дъха.

 

Източник: trakerbg.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: