Националният парк Маранйенсес – Бразилия

Изглежда невероятно, но в страна, която държи около 30% от прясната вода и е дом на най-голямата тропическа гора в света, можем да видим „пустиня“. Националният парк Маранйенсес се намира в щата Мараняо, на северния бряг на Бразилия и представлява 300 кв. м ослепителни бели дюни и дълбоки сини лагуни, които са едно от най-красивите и уникални места по света.

Резервата се намира близо до река Амазонка и е провъзгласен за защитена зона на 2 юни 1981г. Макар да прилича на пустиня – не е, и това което го различава е количеството дъжд, което пада върху дюните и образува кристално чисти, синьо-зелени езера. Дъждовният период в района настъпва в началото на година, но лагуните са най-пълноводни през юли и септември. За разлика от Сахара тук валежите са 300 пъти повече. През сухия сезон водата се изпарява и лагуните изчезват.

Големият феномен е, че тези кристални водни площи са дом на много видове риби, костенурки и миди. Мистерията в тази история се крие във факта, че когато лагуни се запълнят, животът се връща, сякаш никога не е напускал мястото си. Яйцата на всички тези животинки се пренасят от птиците чак от океана, но според друга хипотеза, те се поддържат живи в пясъка, и се пукат при пълноводния период. Тогава лагуните стават една от най-живописните туристически атракции в Бразилия.

Източник: trakerbg.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: