Пътят на Гигантите – Ирландия

Пътят на Гигантите е необикновена забележителност от симетрични камъни. В тази област има около 40000 базалтови камъни, които са се образували в резултат от древно вулканично изригване. Това място бе обявено за световно наследство от ЮНЕСКО през 1986 г., и национален Природен резерват през 1987 г. от Министерството на околната среда на Северна Ирландия. През 2005 г. анкета на Радио Times обяви Пътят на Гигантите като четвъртото голямо природно чудно в Обединеното кралство. Повечето от колоните са шестоъгълници. Най-високите колони са около 12 метра. Днес това е най-популярната туристическа атракция в Северна Ирландия.

Новината за откритието на удивителния скален феномен се появява  през 1693 г. във вестника на Кралското общество и предизвиква оживена дискусия сред хората. Това, което продължава да интригува и до днес е дали иде реч за нещо, което  е построено от хората с длета и пики, за удивително творение на майката природа или за енигматичното дело на някой гигант. За 17 век, това откритие е било повече от изумително, тъй като нищо подобно не е било виждано до тогава в Ирландия. През 1771 г. френски изследовател на име Демаре оповестява, че въпросният феномен е резултат от вулканична активност.

Според легендата, която се разказва, ирландски гигант на име Фион мак Кумхейл, построил път, по който да върви, за да отива до Шотландия, където да се бие със своя съперник Бенандонер. Според една от версиите Фион заспал преди да отиде в Шотландия. Разгневения Бенандонер, който го очаквал, за да се бият, прекосил моста и дошъл в Ирландия да го търси. Тъй като шотландският гигант бил доста по-голям, съпругата на Фион, решила да покрие спящия си съпруг и да се престори,  че това е техния малък син.  Когато Бенандонер видял колко огромно е бебето на своя съперник, не искал дори да си помисли колко голям е баща му и незабавно си тръгнал.
Другата версия е, че съпругата на Фион боядисала каменна плоча като пържола и я дала на Бенандонер, а на сина си (самия Фион) дала истинска пържола. Като видял Бенандонер  как детето на съперника му ядял твърдото като камък месо, веднага побегнал.

Източник: trakerbg.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: