Тракийско светилище Орлови скали

Тракийското светилището Орлови скали (Доган Кая) се намира в Източните Родопи, на около 3 км. южно от град Ардино и на 30 км. югозападно от Кърджали. Този паметник на древнотракийската култура е уникален за България и е едно от емблематичните места, разкриващо част от живота на скалните хора.

Поради големия наклон на местността, височината на скалата не е еднаква на различните места. Най-висока е от западната страна, където достига 30 метра. От север и от юг има височина около 25 метра, а от изток – 10-12 метра. В скалния масив, от човешка ръка, са издълбани около 100 трапецовидни ниши – некрополи. Най-много от дупките се намират в западната част – 55 на брой. От южната страна те са 35, от северната – 5, а от източната има също 5-6, които са почти разрушени. Начина им на подреждане не следва определена схема и няма никаква закономерност. Твореца им е използвал всяко удобно Светилище Орлови скали – паметник на древнотракийската култура гладко място, за да направи единични или група отвори в меката вулканична скала. Формата на всички е еднаква – трапецовидна, но размерите на всяка една ниша са твърде различни. Дълбочината им е между 8 и 12 см.

Според някои автори, тези издълбани некрополи принадлежат на одрисите и са създадени още през първото хилядолетие на новата ера. Имали са култово предназначение. Намерените около Орловите скали глинени парчета са с обгорени вътрешни страни, което подкрепя тезата за това религиозно място и доказва, че в тези съдове траките наливали горивна течност, запалвали я и ги поставяли в издълбаните ниши в скалите. Този ритуал правели при особено тържествени случаи, като например преди и след завършване на война.

Възможно е също така тези скални отвори да са представлявали гробници – урни, в които траките са поставяли праха на мъртвите. Подобни такива са открити и край Безводно, Три могили, Мезет, Татул, Глухите камъни, но най-многобройни са тук.

Светилището е обявено за паметник на културата и природна забележителност. Няма обособен път до там, но по-голямата част е достъпна за високопроходими автомобили, а останалото се изминава пеша.

Източник: trakerbg.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: