Летище Варна в ремонт, Бургас поема полетите

Летище Варна ще остане напълно затворено в продължение на 4 месеца заради ремонт. Ситуацията е безпрецедентна от откриването на летището на 9 май 1948 г.

Авиокомпаниите съобщиха, че ще пренасочват полетите си към Бургас. Това ще се случи в периода от 15 октомври 2011 до 28 февруари 2012 г. Летище Варна няма да приема и изпраща полети след края на летния сезон заради започването на голям инфраструктурен проект – рехабилитация на пистата. Плановете предвиждат той да се осъществи в периода от средата на октомври до началото на следващата година.

Точният срок, през който ще се извършат строителните работи, може бъде обявен след приключването на процедурите, задължителни за проект от подобен мащаб, в това число тръжните процедури, одобрения и разрешения от съответните държавни органи, съобщиха в сряда от пресцентъра на варненското летище.

В периода, когато осъществяването на проекта изисква затваряне на летище Варна, трафикът ще се обслужва от летище Бургас, а дружеството ще осигури безплатен автобусен превоз между двете летища, обясниха от аеропорта.

Оттам припомнят, че работата по проекта за рехабилитация на пистата на летище Варна започна през 2009 година с подготовката на предпроектни проучвания. Процедурата за избор на изпълнител на строителните работи бе публикувана през януари 2011 г. и в момента се провежда конкурс за избора му.

Освен изключително голяма инвестиция, това е огромен по своите мащаби логистичен проект, твърдят от летището. На пистата ще бъдат положени общо 5500 тона асфалт, което при 24 часови непрекъснати строителни работи ще отнеме около 2 месеца. Ще бъдат необходими около 20 асфалтополагащи машини и 40 валяка.

Предвижда се по цялата дължина на пистата от 2,5 км да бъде положено средно 30 см асфалтово покритие, да бъдат подменени цялата дренажна система и светлинна сигнализация, а пистата да бъде разширена с 5 метра.

Работата по проекта и времето за осъществяването му са коментирани, както с ресорните министерства и агенции, така и с представителите на авиокомпаниите, които оперират на варненското летище и туристическите организации, допълниха от летището.
От летището вече са започнали поетапно уведомяване на авиокомпании и туроператори за предстоящото затваряне. В момента се подготвя точната процедура за регистрацията и извозването на пътниците между Варна и Бургас.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: