Мармарис – Лятна забава за всяка възраст

Очарованието на Мармарис, който до преди 20 години е бил рибарско селище, ще изненада всеки един от вас с големия избор от хотели и развлечения. Мармарис е Турската Ривиера. Щом стъпите на това място ще се потопите в истинска ваканционна атмосфера. Старата част на града с шумните базари и ресторанти определено си струва визитата. През деня хората отиват на плажа и могат да избират между многото възможности, сред които са пътешествие с катамаран, летене с парашут над водната повърхност, водни ски, гмуркане и какво ли още не. Имате възможност да си вземете сутринта лодка, която да ви откара на някои от многото плажове или острови и да изкарате един незабравим ден. А ако желаете може да посетите с някоя луксозна яхта близките забележителности – Ефес, Памуккале. Марамарис се счита за един от най-хубавите егейски курорти за подводно гмуркане (скуба дайвинг). Пазаруването пък е голямо удоволствие. В малките китни магазинчета и бутици може да закупите всякакви традиционни за региона продукти – килими, сандали, бродерии и още куп джунджурии за вас и вашия дом. Не пропускайте възможността да посетите две държави за един уикенд – пътешествие до остров Родос с кораб с подводни криле, катамаран или ферибот.


История

Не е известно кога е открит днешен Мармaрис, но се знае от многото разкопки, че се намира върху древния гръцки град Physkos. През VI в.пр.н.е. е бил във владението на Carian Empire, когато е опустошен и завладян от Lydians. Другото тяхно нашествие е през 334 г.пр.н.е. довело да разпадането на Римската империя от Александър Велики.

Carians превръщат градът в провинция на Мугла и голямо пристанище, от което осъществяват многобройни набези срещу финикийците на Родос и другите егейски острови. Но през 300 г.пр.н.е. за тях настъпва мрачен период, когато последователно по тези земи господстват египтяни, йонийци и дорийци. Последните превръщат областта в девет колониални градове като част от тях се превръщат в действащи търговски центрове за Anatolia (област в съвременна Турция) и водят до разрастването на морската търговия и занаятчийството. През 138 г.пр.н.е. минава под управлението на Родос от римски генерали.

Градът става част от Османската Империя през 1425 г., а през 1521 г. се построява крепост за предстоящото нападение над Родос. Османския султан, Кануни Султан Сюлейман, променя името на Мимарас, който в последствие се нарича Мармарис.

Легендата твърди, че след един от набезите над Родос при завръщането си султана не одобрил проекта за крепостта и възкликнал: “mimar as”, което означава “обесете архитекта”. За съжаление няма доказателства за тази невероятна история, но нека тя бъде началото на описанието за съвременен Мармарис.

Географско разположение

Мармарис е разположен там, където се събират Егейско и Средиземно море в най-голямото природно пристанище, и обграден от борови хълмове. Намира се в югозападна Турция, в провинция Мугла и е един от най-големите туристически курорти в страната. На север се простира заливът Gokova, на юг – Средиземно море, на запад е полуостров Datca, на изток е езерото Koycegiz. През цялото време на годината Мармарис е заобиколен от синьо и зелено. Хълмовете, които се врязват в морето и прекрасните заливи правят това място толкова специално.

Старата част на града е жилищен район около замъка. Старите къщи, които са под закрила като културно наследство и тесните улички водещи до тях са възхитителни за опознаване. В края на миналия век Мармарис започва да се разраства по бреговете, но в резултат на растежа в областта на туризма се появяват множество хотели. Курорта всяка година посреща множество туристи, голяма част от които притежават яхти и ги разполагат в специалния пристан.


Пристигане

Със самолет

Ако решите да пристигнете по въздух възможностите са две: летище “Dalaman” или летище “Milas – Bodrum”. Първото е разположено на 90 км. източно от Мармарис. Разполага със снек бар и кафе, както и малки магазинчета за сувенири и сладки изделия. На международния терминал има денонощно банково обслужване, а също така и валутно бюро и duty-free магазин. За пътниците се предлага 24-часово чек-ин бюро, 4 портала, паркинг за 390 коли (за кратък престой) и 390 коли (за дълъг престой). Летище “Milas – Bodrum” е на 130 км. западно от курорта. Разполага със същите заведения и бюра, както първото. И на двете има бюро “Първа помощ”.

С автобус

С автобус разстоянието от София до Мармарис е около 1300 км, като продължителността на пътя е средно 22/24 часа. През летния период редовните линии до курорта са с тръгване от София всеки петък и пристигане в Мармарис в събота. Това е по-икономичния вариант за пътуване, а също така и директен, защото избягвате трансфера от летище до Мармарис, които в най-добрия вариант е около час и двадесет минути.


Синьо пътешествие

Открийте тюркоазения бряг на яхтена ваканция като никой друг. Качете се на gulet (ръчно конструирана дървена лодка в традиционен турски стил) и избягайте от ежедневието прекарвайки незабравими мигове в поглъщане на безгрижни слънчеви лъчи, четене на книга или почивайки, плуване в кристалните води на морето, ловене на риба или гмуркайки се, посещаване на древни места, а през това време екипажа ще изпълнява всяка ваша нужда. Звучи като от най-прекрасния роман, който някога сте чели. Но това с две думи се нарича “Blue Voyage” или “Синьо пътешествие”.

Това популярно морско приключение започва малко като грешка (!!!), когато политическия писател Cevat Sakir Kabaagacli бил заточен в Бодрум да напише история за военните бегълци. Съдиите, които го осъждат на няколко години на отдалеченото пристанище не знаят нищо за начина му на живот. Тук той едва ли не открива рая. Заживява спокоен живот и приема названието “Рибаря от Халикарнас”, като пише истории за града.

При неговите постоянни излизания в морето постепенно научава разнообразието на заливчета и плажове. Когато интелектуалци от Истанбул го навестяват, писателя използва възможността да им представи живота на рибаря. Заедно те създават теория за културата, която обхваща културите на всички народи живеещи в Мала Азия. Обиколката на Cevat Sakir в залива Gokova става известна и я наричат “Mavi Yolculuk” или “Синьо пътешествие”. Писателя вдъхновява това пътешествие на опознаването – източник на развлечение за хиляди хора повече от 60 години!

Квартали

Един от най-лазурните и приятни за почивка квартали на Мармарис е Ичмелер, намиращ се на 8 км. от центъра на града. В него има много хотели и живописно сливане на планина с море и страхотни гледки. Този квартал е богат на магазини екзотична природа (бял и розов зокум), различни видове палми, портокалови дръвчета. В превод името му означава „изгубен рай“ и това като че ли е истина: тук има широки пясъчни плажове, зелени планински хълмове, вода чиято кристална чистота се дължи на вливащите в морето планински извори.А атмосферата може да се определи най-точно като „вилна“: тук е пълно с цветя, малки кафенца и симпатични малки хотелчета.


Забележителности

Ephesus (Ефес – най-интересната, позната и съхранена дестинация все пак е Ephesus. Този античен град ще ви даде ясна представа за структурата на древните полиси. Доброто местоположение и вследствие на финансовите привилегии на много владетели през различните културни епохи, Ephesus е бил най-важния център на Мала Азия. Гърците го откриват през XI в.пр.н.е. и скоро се превръща в главно средище за търговия, култура и политика в Древния свят. Много историци считат Ephesus за отправна точка на западната цивилизация и мислене. Сгради като храмът на Artemis Ephesia, едно от седемте чудеса на света, привличат всяка година множество туристи. Също така може да разгледате Музея на Ефес в Selcuk с оригинални открития от района. Не пропускайте да посетите и къщата на Дева Мария, счита се че това е бил последния й дом. Гледките, които ще видите са спиращи дъха.

Pamukkale (Памуккале) – това е красиво и вълнуващо природно място, което е уникално със своите приказни замайващо бели вкаменени каскади. Името му означава “памучен замък”, което идва от образуването на бели замъци под действието на минерални варовикови извори. Те са с температура 35 С и много богати на калции, което има положителен ефект за хора с проблеми на кръвообръщението, нервната система, сърцето, ревматизъм и кожни заболявания. Не трябва да пропускате възможността да “поплувате” в древността завещана в някои от минералните бани.

Другата забележителност са разкопките на древния град Hierapolis. Основан през 190 г.пр.н.е. той се превръща през II и III в. в римски минерални бани. В днешно време може да посетите: градските стени, втория театрален център, храмът на Аполо, базиликата до некропола дълга 2 км. и съдържаща някои от най-добрите видове древни гробници (запазени в отлично състояние до днес).

Caunos – този античен град е трябвало да бъде главно средище в древността. Жителите му се борили за независимост след победата на Xerxes (крал на Персия от 485-465 г.пр.н.е.) над персийците. Важно пристанище и търговски център той е бил разположен непосредствено до морето. С течения на времето плажната ивица се премества на 3 км. към морето и пристанището се превръща в мочурище около I в. Днес това, което е от ляво на приказното пристанище е малко езеро. Има останки от римски бани, ранни византийски църкви, библиотека и амфитеатър. Природа в района е подканваща и прекрасна.

Dalyan – малко земеделско и рибарско градче построено противоположно на древния Caunos, на източния бряг на реката. Името идва от “dylya” означаващо “рибарска мрежа”, което обяснява важността на риболова за региона. Изобилства от костури и кефали, които снасят хаивера си в езерото Koycegiz. Разположено на разстояние 3 мили то се влива в реката и образува делта дълга 6 км.!!!

Kaya Village and Fethiye – не е ясно от кога съществува това селище, но разкопките на гробниците дават сведения за окупацията му през III-IV в.пр.н.е. Има останки от гръцки заселници по времето на османското владичество. Тук може да видите запазени две величествени църкви. Kaya Village отстои на 7 км. от курорта Fethiye. Чудната природа на това място се намира на 150 км. от Мармарис и се стига с автобеус за 2-3 часа. Тук може да разгледате гробници на древни крале или Oludeniz (“мъртво море”) – приказни пражове с кристална вода и златен пясък. Късче от рая на Земята!

Забавления

В Мармарис има възможност за много водни спортове.Има 3 аквапарка. Няма да скучаете и в някои от многобройните барове и дискотеки. И не на последно място отличните хотели и турското гостоприемство ще направят повече от страхотно вашата ваканция.

Страхотни летни предложения за Мармарис можете да откриете на адрес: http://www.planettours.bg/02/980-10-68/programs/view.html?oid=5638&oid=5638


Полезна информация


Здравна информация

Надяваме се през време на престоя Ви да бъдете в добро здраве, но ако ви се наложи да се обърнете към доктор не се колебайте да потърсите компетентна помощ в Марамрис. Първо здравната застраховка е препоръчителна (да не казваме, че е задължителна). В курорта разполагат с три болници – две частни и една държавна, и множество частни клиники. Медицинското обслужване и възможности са съобразени със съвременните изисквания, и имат условията да се справят с болшинството от медицинските проблеми. Има много лекари говорещи и на международни езици, които работят през деня с обичайното работно време. За спешна медицинска помощ трябва да се свържете с хотелската рецепция да ви изпратят доктор във вашата стая, ако естествено е необходимо.

  • Градска болница в Марамрис

Datca Yolu Uzeri
Тел: +90 252 412 10 29

  • Частни болници

Ahu Hetman Hospital – Cildir Mah. 167 SK – тел: +90 252 413 14 15
Caria Hospital – Inonu Cad. No 30 – тел: +90 252 413 21 90

  • Градски клиники

Три, които имат функциите на Червен Кръст: Градската болница, Armutalan Medical Center и Red Moon Center.

  • Частни клиники

В Мармарис те са около 20 на брой.

  • Аптеки (Eczane)

Във всяка една зона на града ще намерите аптека. Някои от тях са денонощни, другите работят с нормално работно време. Имайте предвид, че за някои лекеарства се изисква рецепта.

Важни телефонни номера

  • Полиция – 155
  • Пожарна – 110
  • Полицейско управление – 412 18 72
  • Паспортна полиция – 412 16 96
  • Бърза помощ – 112

Климат


Месец

Въздух

Вода

Особенности

Януари

12 С

16 С

Рядко слънчево, но дъждовно

Февруари

14 С

16 С

Дъждовно

Март

15 С

16 С

Облачно и рядко слънчево

Април

17 С

 17 С

Слънчево и рядко е облъчно

Май

22 С

19 С

Предимно слънчево

Юни

27 С

21 С

Слънчево

Юли

30 С

23 С

Слънчево и горещо

Август

32 С

25 С

Слънчево и много горещо

Септември

26 С

26 С

Слънчево и топло

Октомври

22 С

24 С

Предимно слънчево

Ноември

18 С

21 С

Предимно облачно

Декември

14 С

18 С

Облъчно и дъждовно

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: