Какво да правите или да не правите по света

Оставите ли табелата „Република България“ зад гърба, стомахът почти неизбежно се свива, защото знае какво следва. Или не знае, и точно там е проблемът. Но сигурното е, че сътресение ще има – специалистите го сочат гръмко като културен, физически, та дори и вкусов шок.

Когато не говорите и езика, нещата стават още по-сериозни: лутате се из местни нрави и не сте сигурни четете ли правилно знаците, които всички наоколо подхвърлят. И какво толкова направихте, за да заслужите този укорителен поглед.

Защото жестове са точно като малките камъчета, които обръщат колата – едно погрешно движение и ситуацията е напълно извън контрол. Следват няколко съвета как да избегнете неодобрението по света.

Виетнам

Тук всички са скромни и дискретни. Никой не говори на висок тон и не показва вълнението си. Не спазите ли този тон, ще минете за грубиян. Не докосвайте и главите на децата.

За жените най-подходящото облекло е роклята. Късите поли и панталони са синоним на непристойно поведение.

Мароко

В никакъв случай не докосвайте храна или хранителни продукти с лявата ръка. Не си помисляйте дори да посягате към тях с нея – тук, а и във всички мюсюлмански държани, я смятат за нечиста. Разбирането е заради използването й при личната хигиена.

Най-разпространената храна тук, кускусът, се яде с ръка и директно от чинията. Признак на лошо възпитание би било, ако гребете от средата. Затова започнете отвън навътре.

Още едно правило, валидно за страните с ислямско население, е да не се носят червени дрехи по време на религиозния празник Рамазан. Жените по-добре да не оставят голи рамената и краката си. За всеки случай.

Китай

Китайците са срамежлив народ и не демонстрират много чувства. Като имате предвид това, избягвайте прегръдките, а да придружите приятелския жест с целувка по едната, а после и по другата буза, не си и помисляйте. Същото се отнася и до посочването с пръст, особено за човек.

Приетите форми на учтивост са задължителни. Когато сте на маса, възможно е жената на домакина да прикани всеки на масата да вдигне тост.

Когато по време на хранене се наложи да оставите клечките, поставете ги успоредно на дължината на чинията. Щом приключите, оставете ги перпендикулярно.

Гърция

Южните народи са по-темпераментни, лесно се палят, а за свада е достатъчна само искра. Така в съседна Гърция бързо ще си докарате куп неприятности, ако покажете на някого длан с разперени пръсти.

Жестът се смята за изключително обиден и е нещо като да ви покажат среден пръст. Разпространеното движение за автостоп отново води след себе си друг резултат: тук това е чиста проба сексуална подкана.

Япония

Не оставяйте клечките за хранене в купичката с ориз. Прави се, но когато някой е починал. Неприлично е и да си подавате храна с приборите за хранене – ще получите пълни с неодобрение погледи, от които ще потънете в дън земя.

Ако докато се храните, седите с изправен гръб, за околните ще бъдете добре възпитан човек. Точно обратен ефект ще има говоренето на висок глас. Никога не целувайте японец или японка на публично място, смята се за унизително.

Русия

Тук грубо към домакините ще бъде, ако не пиете водката си на екс. Но ще ви разберат, щом усилието е непосилно за вашата глътка. Действия и жестове, които показват и доказват храброст, се правят навсякъде, по всяко време и повод.

Много често граница между храброст и глупост липсва. Руснаците никога не се разхождат с обувки в домовете си и обикновено предлагат на гостите си пантофи.

САЩ

Точността тук е на висока почест. В стремежа да не закъснеят за среща, за американците е в кръга на нормалното да дойдат по-рано в ресторанта. Ненормално обаче изглежда подраняването на всеки не-американец, защото то варира от 15 минути до един час.

Индонезия

Никога не дръжте ръце на кръста, докато говорите с друг човек. Събеседникът ще помисли, че го предизвиквате. Остава валидно правилото за посочването на човек с пръст и за докосването на детските глави.

Забравете за тези действия.

Индия

Поканят ли ви на гости в Индия, никога не подавайте първи ръка на домакина. Изчакайте, прието е той да го направи. Но е възможно и да си го спести. Тук най-често хората се поздравяват със свити под брадичката като за молитва ръце и лек поклон.

В Европа да помогнете на жена да носи багаж или да й отстъпите място в обществен транспорт се смята за добродетел. В Индия подобен жест ще се приеме като обида. Не си струва, запазете любезностите за място, където ще ги оценят.

Ливан

В малките магазини обичайно предлагат кафе или чай. Обичайно е и да събуете обувките, като влизате. Мъж е позволено да поздрави мюсюлманка, като постави дясната ръка на сърцето си.

Никакви целувки и прегръдки. Последствията може да са страшни.

Камбоджа

Да спазвате обичаите в Камбоджа означава никога да не се изнервяте (или поне да не го показвате) и най-вече да не повишавате тон.

Зле ще ви гледат и ако противоречите на някого – щом събеседникът ви се лъже, нека се лъже. Оставете нещата така, по-добре ще бъде за вас.

Германия

Немците са хора на правилата. И ги спазват. Тук няма да видите пешеходец да пресича на отсрещния тротоар, когато светофарът свети зелено за превозните средства. Дори и никаква кола да не се вижда.

В Германия, когато се видят двама души, се прегръщат, само когато се познават много добре.

Италия

Правило номер 1: уважавайте „il pisolino“, сиестата – традицията датира още от Античността. Една от най-големите атракции на страната са катедралите.

В тях се влиза в подходящо облекло – без къси панталони за мъжете и къси поли и голи рамена за жените.

Австрия

Въпреки че образът им е по-скоро на студени хора, австрийците ще направят всичко по силите си, за да ви посрещнат приветливо.

Нищо чудно да са приготвили и малък подарък. Имайте го предвид и се пригответе да отвърнете на жеста.

Испания

Испанците са директни хора. Избягвайте прекалените любезности – почти всеки тук ще ги сметне за прекалени, ненужни и фалшиви.

Дръжте се фамилиарно. Да говориш на „ти“ с непознати е нещо нормално.

Великобритания

Тук ръцете не се държат на масата, а на коленете. Самите англичани минават за спокойни хора – за много са дори флегматични.

Внимавайте, когато шофирате и преминавайте само на пешеходна пътека.

Турция

Близка, но толкова непозната. Правилото важи с пълна сила за Турция. Обувките тук се събуват, преди да се влезе в дома на някого.

За липса на възпитание ще се приеме, ако пропуснете хранене или не опитате от някое ястие.

Тунис

Когато европеец докосне върховете на палец и показалец, това е знак за нула или че нещо не върви.

В Тунис същото се смята за смъртна заплаха. Винаги искайте разрешение, преди да снимате. Имайте предвид и факта, че в Тунис е забранено да се правят снимки на правителствените сгради и на казармите.

Предложат ли ви ментов чай, не го отказвайте – това е жест на гостоприемство.

 

 

Източник: club50plus.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: