6 грешни твърдения за пътуването

Ползвате ли мобилния телефон на борда, самолетът ще падне – истина или поредната спекулация?

Безопасно ли е наистина да работите с мобилен телефон в самолета или това ще ви превърне в самоубиец и в убиец на останалите пасажери? Интересно дали и рентгенът на летището наистина уврежда харддиска на компютъра? А и май круизите вече не са това, което бяха… Да видим и останалите свързани с пътуването митове

Самолетът може да се разбие, ако използвате мобилния си телефон

Категорично: подобно нещо е невъзможно. Или поне не може да бъде доказано, че причината за самолетната катастрофа е това, че говорите по мобилния телефон. Опровержението на толкова разпространения мит идва от Федералната авиационна администрация на Щатите, която се впрегнала и проверила има ли връзка между джиесема и самолетните катастрофи.

В продължение на няколко години ФАА провеждали опити в тази посока, но не успели да открият връзка между персоналните устройства и бордовата система на самолета. В такъв случай защо на борда на самолета все още ви молят да изключите телефона и другите си джаджи? Защото това е решение, което зависи от авиокомпанията, в чиито самолет сте се качили. Щом тя е сметнала за необходимо, значи е добре да се съобразите.

Рентгеновите апарати на летището изтриват харддиска на компютъра

Спокойно пуснете лаптопа през рентгена – всевиждащата машина няма да го повреди, нито пък ще изтрие цялата информация на харддиска му.

Не може да се каже обаче, че апаратурата ще са тъй благосклонна към тези, които използват фотоапарати с ленти. Понеже Х-лъчите по своята същност за светлинна енергия, те ще се отразят на филма по същия начин, както и светлината. Ползвате ли този ретро начин на снимане, не пускайте фотоапарата си през рентгена на летището.

И все пак лаптопът може да бъде изложен на риск, когато минавате през детектор за метал или ви „преглеждат“ с ръчния му вариант. Ето тези устройства изпращат наистина силни магнитни импулси, които може да изтрият всичко на харддиска на преносимия ви компютър. Пазете ценната си вещ именно от тях.

По-евтино се пътува с влак, отколкото със самолет

Този мит важеше за Европа, но отново е само врели-некипели – европейските железници вече не са най-евтината алтернатива за придвижване.

Това е факт, откакто се появиха нискотарифните авиокомпании. Много често те предлагат билети за полет, с които ще прекосите Стария континент на доста по-приемлива цена. Ето, и у нас вече оперират Wizz Air, Ryanair и още не една и две подобни евтини авиокомпании. Всички те ще ви отведат почти навсякъде в Европа за много разумни цени.

Круизните кораби предлагат настаняване All Inclusive

Доскоро човек се чувстваше като истински цар на крузи: беше му осигурено всичко, че и много повече. Но времената вече са други, круизните кораби – също.
На луксозните лодки вече ще бръкнат с допълнителни такси в джоба ви за доста услуги, в това число и за неограничените количества минерална вода.

Колко тогава ще ви излезе реалната стойност на едно околосветско пътешествие с кораб? Лесно ще се доближите до приблизителната точна сума: вземете стойността на пътуването, която ви се предлага, и я умножете по коефициент 1,75 на човек. Ето я и приблизителната стойност, на която ще плувате в открито море. И дано нямате проблем с морската болест.

Климатичната инсталация на самолета е рай за бактерии и вируси

Въпреки че няма категорични научни доказателства, че като дишате един и същ въздух с други хора в самолета, ще се разболеете, със сигурност е добре да вземете предпазни мерки. Те ще ви помогнат да избегнете бактериите и се свеждат до простото миене на ръцете (при това често), както и до пиенето на вода (за да не допуснете дехидратация).

За съжаление има авиокомпании, които пестят от профилактиката и подмяната на климатичните и вентилационните инсталации. За да не дишате въздуха на другите, използвайте вентилаторчето над вас възможно най-малко и рядко.

С хотелската карта може да откраднат самоличност и информация за кредитната ви карта

Тук ще бъдем кратки и ясни: хотелите не вкарват лична информация в картата, с която отваряте врата и/или пускате осветлението и климатика в стаята. Това, което може да направят, е да „качат“ информация за номера на стаята и датата, на която картата е била активирана.

 

 

Източник: club50plus.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: