Мъртво море – Най-ниската точка на Земята

Както добре знаем, определението „море” е доста пресилено. Става въпрос за езеро с площ около 1000 кв км, чиято вода е толкова солена, че не позволява да се развие живот.

Колко точно е солено мъртво море?

Съдържанието на сол във водите му е 330 промила, а за сравнение солеността на Черно море е едва 17 промила. Затова през лятото (когато температурите надхвърлят 40 градуса по целзий и водите на река Йордан пресъхват) в по-плитката южна част на Мъртво море се образуват стълбове от сол, наподобяващи айсберги.

Мъртво море е един от най-древните балнеокурорти, популяризиран още преди 2000 години от Ирод Велики и Клеопатра.

За еколози и природолюбители това е едно чудо на природата. За химическата промишленост – то е златна мина. Това е морето на многото имена. Известно още като Бахр Лут, Източно море, Асфалтовото езеро, в Библията за него се говори  като за „Соленото море“ или „Морето на Арабах „, в преданията е споменавано като Морето на дявола, Морето на Зоар, Зловонното езеро. Наречено е мъртво заради високото си съдържание на минерали, които не позволяват оцеляването на живи организми във водите му.

И днес хората от всички континенти идват тук, за да правят кални бани, да се подлагат на процедури с минарали или просто да се отпуснат върху гъстите води на езерото (то е толкова солено, че човек не може да потъне, а лежи по гръб и чете вестник или книга например).

Минералите в Мъртво море действат благоприятно на кожата, а солите, добивани от водата, са популярен козметичен продукт. От 21 минерала, извличани от солените му води, 12 са уникални и не могат да бъдат открити в нито едно друго езеро. Калта от Мъртво море притежава най-високоефективното терапевтично въздействие в света. Няма аналог на Земята.

Мъртво море се слави и като най-ниската точка (депресия) на сушата. Разположено е на надморска височина от -422 м, т.е. на 422 метра под морското равнище.

Къде се намира Мъртво море

Мъртво море е около 80 км дълго, 17 км широко и 400 м под морското ниво. Водите се вливат от река Йордан на север, от няколко потока покрай бреговете му и от топящите се през зимата води. То има два басейна: голям в северната част с дълбочина 350 м и по-малък на юг с дълбочина само няколко метра. Днес нивото е толкова ниско, че южната част би пресъхнала, както е било в библейски времена, ако нямаше изградени напоителни канали от северния басейн.

В древни времена районът на Мъртво море е предизвиквал изненадващ интерес. Аристотел е бил първият, който информира широкия свят за специфичната вода, която е толкова горчива и солена, че в нея не живее риба, а хората и животните не потъват. Битумонозният материал, познат като юдейски асфалт, който периодично се появява на повърхността на езерото, е бил използван при балсамиране, хидроизолация, строителство, земеделие, като гориво и за медицински цели. Флавий Йосиф пише” полезен е.. за лекуване на човешките тела; съответно се използва и в множество лекарства”. Гален изтъква :” най – хубавият асфалт се произвежда в море, наречено Мъртво.. силата на това лекарство се състои в лечебните му способности; то е подходящо за употреба при кървящи рани”. Фармакологичният труд на Стрибон Ларгус споменава еврейския асфалт като полезен при счупени кости и като съставна част на черни пластири,определени от хирурга Арист „ изключително полезни за всяка прясна рана” и често употребяване при лекуване на гладиатори. Пелагий го препоръчва при отоци на глезените.

Днес естествените ресурси на района са експлоатирани. Големи индустриални мини извличат поташ, бромин и други химикали за земеделието и индустрията, както и соли за фармацевтичните и козметични компании.

Мъртво море като туристическа дестинация

Специфичните климатични, географски, исторически и балнеоложки аспекти на региона, който вече е лесно достъпен, привлича туристи. В Ein Bokek и Ein Gedi са построени спа комплекси за лекуване на псориазис, други кожни проблеми и ревматични оплаквания.

Като крайно езеро Мъртво море не се разлива никъде ,но голяма част от водата се изпарява в сухия топъл въздух. Регионът е преходна зона между Средиземноморския и пустинен климат. Максималните летни температури достигат 32 до 40 градуса , а зимните – 19. Относителната влажност е 27 % през лятото и 38 % през зимата. Вали нерегулярно около 12 – 15 дни в месеците от ноември до март. Слънчево е повече от 300 дни в годината.

Всяка година нивото на Мъртво море спада с един метър, а напоследък и с повече. Според учените, напълно е възможно до 2050 г. то да пресъхне. Една от основните причини за пресъхването на Мъртво море е фактът, че единственият му водоизточник е река Йордан, а водата от нея се използва активно за питейни и производствени нужди и от Израел, и от Йордания. Успехът на Израел в култивирането на посевите в пустинният климат е голям източник на гордост, но използването на водата става без всякакво ограничение, казват еколозите.Едно добро решение би било да се „атакува проблема“, като се възстанови естественият дебит на река Йордан, но за това е нужно политическо решение и обществен консенсус и на двете държави, отговорни за сегашното състояние на реката – и Израел и Йордания.

Нека напомним, че Мъртво море участва в надпреварата за правото да се нарече едно от Новите седем чудеса. Специалистите иронично отбелязват, че ако спадането на нивото на морето продължи със същите темпове, то самото съществуване на Мъртво море би било истинско чудо.

Кой живее в Мъртво море?

Изследвайки проби от водите на Мъртво море под електронен микроскоп, учените са открили множество дребни частици с размери 50—100 нанометра, които изглеждат като вируси. В един милилитър вода те наброяват стотици милиони.

Има и по-явни прояви на живот — археите. Това е отделен вид едноклетъчни организми, подобни на бактерии, но силно отличаващи се от тях по молекулярния си състав. Археите са много древна група микроби, които живеят там, където никой друг не живее. Мъртво море е обитавано от над двадесет щама археи, приспособили се към наситения солен разтвор. Те живеят от енергията, преобразувана от слънчевата светлина.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: