Байкал – Най-голямото и най-дълбокото езеро в света

Езерото Байкал е място, което преобръща представите за света и природата у всеки пътешественик, дръзнал да застане на някой от бреговете му. Да кажем, че спира дъха, е далеч от истината. Байкал е доказателство за могъществото на майката природа и има способността да показва мястото на всеки. Човекът, застанал пред езерото, е смален до размерите на всяка негова капка, а водите му се простират отвъд хоризонта – огромни, дълбоки, мистични.

 

Има много факти, свързани с Байкал, които го правят уникално. Един от тях е възрастта му. Учените не могат да определят с точност кога езерото е образувано, но това се е случило най-малко преди 25 милиона години, като продължава да се оформя и днес.
Особеното е, просто за сравнение, че повечето ледникови езера по света достигат възраст най-много 15 хиляди години преди да изгубят безславно битката с времето и тинята. А Байкал е като истинско природно перпетуум мобиле, печелещо именно тези битки и превъзмогващо капаните, които му поставя самата природа.

Днес езерото Байкал е най-големият източник и резервоар на сладка вода, като дава живот на хиляди растителни и животински видове, намерили дом в неговите води и по протежение на бреговете му. И нещо любопитно – количеството вода в езерото Байкал е повече от това във всички големи езера в Северна Америка взети заедно.
Байкал е разположен в Южен Сибир, Русия. Климатът там е изключително суров и температурите падат толкова ниско под нулата, че през студените периоди езерото замръзва почти изцяло. Изумително, особено ако вземем предвид и факта, че е най-дълбокото езеро в целия свят. Най-дълбоката му точка е на 1642 метра.
Цялото езеро е заобиколено от планински върхове, а сред водите му се издигат 22 острова. Разнообразието на природата създава условия за живот на хиляди животински видове, като повече от 2 600 са ендемични за региона на Байкал, т.е. срещат се единствено там. Най-известният обитател на езерото е единственият вид сладководен тюлен – нерпа.
Байкал респектира хората векове наред. Бурятите му дават името “езеро Байкал”, китайците го наричат “Северно море”, тюрките – “Богатото езеро”, а монголите – “Богат огън”. Хилядолетия наред хората се раждали покрай водите на най-дълбокото езеро, учили се от неговата мъдрост, ловували по бреговете му, но винаги уважавали неговата древност и силата да оцелява и съществува 25 милиона години.

 

Източник: http://www.magelancho.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: