На море в Турция

Турция е най-голямата по площ наша съседка и с най-различни от нас нрави и обичай. Разбира се това е така и защото изповядваме различни религии. Всяко лято хиляди български туристи посещават Турция. Много от тях отиват на почивка или екскурзия там, а други делово.  Българския турист се изказва все по-добре са туристическите услуги на юго- източната ни съседка. С всяка изминала година все повече хора отиват на море в Турция. Там е все още топло и приятно за почивка дори през октомври. Нека разгледаме някой от основните забележителности на Турция и да видим, с какво може да ни привлече тя, освен топлото време и прекрасното море.

Кушадасъ е един от любимите курорти на българските туристи в Турция. Най-търсеното райско място се нари­ча Кушадасъ. Близо до Измир това е прекрасна дестинация за всеки турист, има всичко от което можете да се нуждаете по време на вашата почивка. Във всеки хотел има басейн и човек може да остане само в него, а за тези който искат да опитат соленото турско море също могат да го направят на безкрайните турски плажове със ситен пясък.  Ненапразно всички туристически агенции у нас предлагат десетднев­на ваканция там – все пак по-близо и по-евтино е от Анталия, а около него са разположени местата, където всеки любопитко би искал да стъпи. Древният Ефес, храмът на Артемида и домът на Св. Дева Мария са само на 15км, а знаменитият природен резерват Памуккале – на 250км. Да не говорим за изненадите, които ви очакват на всяка стъпка в градчето с около 50 хил. жители, което през лятото набъбва тройно, дори четворно. Малък пример за това е импровизирана анкета, правена през миналия юли в центъра на Кушадасъ – оказало се, че само в един ден от най активния сезон там се е чувала реч на 38 националности .

Мармарис е важен пристанищен град в югозападната част на Турция и туристическа дестинация на брега на Средиземно море и се намира във виалета Мугла. Мармарис е и основен център за ветроходство, притежаващ две големи и няколко по-малки пристанища. Мармарис е популярно място за зимуване на стотици пътуващи яхти и лодки от цяла Турция. Мармарис притежава уникален чар благодарение на изключителните си природни красоти (зелени планини, чисти плажове, красива растителност) и море, доброто си географско местоположение, древната и богата история, крепостта (построена по времето на Османската империя), близостта му до важни археологически атракции като Книдос и Каунос и всички туристически услуги, които предлага. Мармарис е дестинация, която привлича много българи. Там можете да се забавлявате в цели 3 аквапарка или да посетите близкия остров Родос. Също така можете да опитате и различни видове морски спортове.

Бодрум е пристанищен град в Турция, по-точно във вилает Мугла в югозападната част на Егейския регион на Турция. Градът е една от най-известните туристически и яхтинг дестинации и е разположен на южното крайбрежие на полуостров Бодрум, фронтално на гръцкия остров Кос, на около 180 км. на юг от Кушадасъ и на около 270 км от най-големия град в региона – Измир. Бодрум притежава уникална архитектура като всички сгради са бели и са високи 3 етажа максимум. Историята на град Бодрум е богата. Като се започне от бащата на историята Херодот (гръцки историк живял през периода 484-420 пр. Хр.), Дионисий (гръцки историк и преподавател по реторика през римския период), Александър Велики (превзема града след тежки боеве), рицарите-кръстоносци (пристигнали в град през 1402), Сюлейман Великолепни (Сюлейман Законодател) и Османската империя в Турция… Днес града е важен туристически център на Турция и е посещаван от стотици хиляди туристи заради кристално чистото море, красивите плажове, първокласните хотели, нощни клубове, магазини, заведения, кафенета.

Анталия един богат морски град, който също се издържа основно от туризъм. Близо до него има международно летище и това ог прави желана дестинация за много хора. Интересно е, че в града могат да се видят хотели в най-различни европейски стилове. Модерен град с двумилионно население, делови и търговски център с модерно летище, който привлича туристи с богатото си историческо наследство и уникалната природа. Символи на града са изящната селджукска джамия от XIII век и живописният стар град. По-съвременни забавления туристите намират в огромните търговски центрове и специализирани магазини за кожа, злато и др., крайбрежните ресторанти, популярните клубове и дискотеки, уникалните паркове за водни развлечения и дори лунапарк, зоопарк и делфинариум. В централната част на града няма плаж, затова хотелите са разположени в покрайнините, където брегът е скалист и стръмен и затова от хотелите са построени нависоко, а плажовете им са платформи. В района Конялтъ на плажа с дребен чакъл са построени нескъпи, относително стари хотели. Тук с удоволствие почиват младежи, защото развлеченията са изключително много.

Района на Анталия е разделен на няколко курорта:

През последните години Белек придобива все по-голяма популярност, като туристическа дестинация. Разположен е на 30 км югозападно от Анталия и привлича туристите с кристално чисти и лазурни води, многобройни пясъчни плажове, борови и евкалиптови гори. В региона са разположени предимно луксозни петзвездни хотели, голф клубове и спортни съоръжения, построени и оборудвани по последни стандарти – идеално място за любителите на спорта и активната почивка.

Кемер  е морски курорт, разположен на средиземноморското крайбрежие на Турция, на 40 км западно от град Анталия, там където склоновете на планината Торос достигат морето. Безспорно най-големата атракция на Кемер е естествената му красота: море, планини, борови гори и цитросови плантации съчетани в хармония. Крайбрежната ивица от Белдиби до Текирова (популярни крайбрежните селища) се състои от непокътнати плажове в заливите с различни размери.

Алания, град и туристическа дестинация разположена на турското средиземноморие, известно като Турска Ривиера. Градът има население от около 150 000 души и многобройни туристи по време на лятния сезон. Най-лесният и бърз начин да стигнете до Алания е ако летите до Анталия, която е на 130 км. от Алания (два часа с автомобил). Много туристи (най-вече скандинавци, холандци, британци, германци и руснаци) прекарват летните си отпуски в Алания всяка година, а причините са това са разбираеми: цените, времето и плажовете, приятелски настроените хора и разбира се, прекрасната храна.

На изток от Анталия, в района на Лара, се простира прекрасен пясъчен плаж, около когото са събрани много ресторантчета. Отначало тук са построени малки 2-3 звездни хотелчета, разположени на от 5 до 12 километра от града, и затова месността е получила названието Стара Лара. В последните години на изток израснаха и модерни 5-звездни гиганти с богата инфраструктура и изискан съвременен дизайн. Тази група хотели е получила названието Нова Лара. Още по-на изток се намира елитният курорт Аксу ( или Кунду) който е ориентиран към спокоен семеен отдих.

Фетие е морски курорт в Турция, разположен на западния бряг на залива Фетие на брега на Средиземно море. Курортът предлага чудесни плажове, исторически забележителности и е любимо място на парапланеристите. Фетие има отлично пристанище, а атмосферата в него е мултинационална, особено през туристическия сезон. Това е може би единственият град в света, в който можете да видите саркофази на улицата, които стават особено впечатляващи през нощта, когато са осветени. Саркофазите, гравирани в ликийски стил, са на различни места из целия град и според формата си показват какъв човек е бил погребан вътре.

Нарастващата известност на Дидим,  като бързо развиващ се курорт, се дължи не само на неговите природни дадености, на голямата инвазия на туристи, но също така и на бизнесмени от Великобритания, които в последните 3-5 години купуват имоти. В района на самия град има цели квартали с построени къщи, вили и апарт хотели. В последните 2-3 години  във връзка с изключителните природни морски дадености и новото строителство, голяма част от елита на Турция, както и голяма част от световния елите,  се преместиха от Бодрум в Дидим. Този курорт, поради големия брой британски туристи, които посещават Турция, се нарича  Раят на апарт хотелите,  които по брой са най-много по цялото крайбрежие. Това е така, защото британците са измислили апарт хотелите за свое удобство и забавление, те се считат за тяхно изобретение в областта на туризма и по точно в областта на хотелиерството.

Генуезкия замък на Чешме с цвят на пчелен мед и чистите плажове го правят популярен курортен град. Генуезкият замък от XIV в. е живописен, неговите каменни стени са предоставени на гущерите и той често е обсипан с диви цветя. Музеят на замъка излага въоръжение от славните дни на Османската империя.
Плажовете са главната забележителност на Чешме. Около 5 км южно от града, край Акбурун (Белия нос), има няколко хубави ивици, включително Pirlanta (Пирланта) и многобройни неизвестни заливчета. На същото разстояние северно от града е популярният плаж Ilica (Ълъджа).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Столицата на Турция е Анкара, града има над 3 милиона жители и е важен търговски и индустриален център. Основните негови забележителности са:

Символ на града, Паметник „Хати“, Анкара. Мавзолеят на Ататюрк е друга забележителност посещаване от всички туристи в Анкара. Той е пример за съвременната турска архитектура. Строен е през 50-те години на 20 век и се е превърнал в един от символите на Анкара. Мавзолеят е построен на един от хълмовете в града, от него се открива и красива гледка към цяла Анкара. „Коджатепе джамия“, – най-голямата джамия в столицата на Турция също може да бъде посетена от туристи.

Истанбул градът на два континента с население над 12 милиона души може да бъде наречен перлата на Турция. В него се срещат много различни култури, а историята му простира до 330-та година, когато е избран за столица на Римската империя. Нека се спрем и на няколко от неговите забележителности:

Църквата Света София – една от най-древните църкви в света, която е запазена толкова добре, от 40-те години е обявена за музей и посещава от почти всеки турист в Истанбул.

Синята джамия – най-големият религиозен храм в Истанбул, построен през 1600 година и по-голяма по размери от църквата света София.

Топкапъ сарай е турски дворец с множество интересни колекции и забележителна архитектура.

Желязната църква – уникалното в тази църква е, че тя е изработена наистина от желязо.  Църквата има елементи, които тежат по 500 тона. За да се построи тя, те са били изработени във Виена и докарани с кораби по Дунав и Черно море до Истанбул.

Капалъ Чарши или Големият пазар на Истанбул, съдържа над 4000 магазина, кафета и ресторантчета и е най-големият закрит пазар в Европа.

Други голям град през, който минават много туристи пътуващи с автобус през Турция е Измир. Неговото древното име е Смирна. Една от основните забележителностите на Измир  е часовниковата му кула.

Древният град Ефес е задължителна спирка за всеки турист. Тук наистина има какво да се види от древността и екскурзоводите също могат да ви разкажат много увлекателни истории.

Кападокия, една от най-красивите местности в Турция с нейните уникални скални образувания. На персийски Кападокия означава земя на красивите коне. Кападокия е било важни място в миналото и за християнството, свидетелство за това са открити там останки от много църкви.

Памуккале един изключително краси природен феномен. Който определено си заслужава да се види. Памуккале е образувано от много варовикови минерални извори, който излизат от под скалите и се стичат по тях. С времето варовика от водата е започнал да се отлага по скалите и те са започнали да побеляват, докато не се е стигнало до днес, една голяма местност със снежно бели скали и много малко езерца и навсякъде течаща вода. Памуккале е много красиво и разходката в него е незабравимо преживяване. Тъй като то е снежно бяло и варовика се цапа лесно, разходките там се правят само бос.

И така направихме си една виртуална разходка из забележителностите на Турция. Това, което ви остава сега е да се замислите за една почивка или екскурзия в Турция, по време на която можете да комбинирате почивката на море с разходка из забележителности. И не забравяйте, че на море в Турция е много по-изгодно и по-приятно 🙂

А страхотни предложения за Турция можете да откриете тук: http://www.planettours.bg/02/980-10-68/programs/search.html?keywords=&date=0&cid=218&tid=0

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: