Тотори – пустиня на брега на морето

Кой би помислил, че в Япония има пустиня? Е, не е точно пустиня, но изглежда като такава. Пясъчните дюни Тотори в Хуншу, Япония се разпростират по източния бряг на град Тотори в продължение на 16 километра и достигат на 2 километра в сушата. Дюните заемат площ от 30кв.км., което не е малко.

Пясъчните дюни Тотори са се образували от утайки, носени от река Сендай, която се влива в Японско море. Морските течения и вятърът изхвърлят пясъка на брега, а вятърът постоянно рисува различни форми с него. Най-високите дюни са по 90 метра над морското равнище, а склоновете са под наклон 40 градуса. Технически това не е пустиня, защото в района падат обилно количество дъждове, но температурата на пясъка бързо достига 50-60 градуса по Целзий през лятото. Тук виреят и много растителни и животински видове.

Дюните са на възраст около 100 000 години, но постепенно изчезват поради правителствената програма за залесяване след края на Втората световна война. По брега пък са издигнати бетонни прегради, които предпазват от цунами, но спират и теченията, носещи пясъка.

Тотори е една от най-странните гледки в Япония и привлича около 2 милиона посетители всяка година, предимно от Япония и Източна Азия.

 

Източник: iskamdaznam.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: