Якутск – най-студеният град в света

В Якутск е студено – много студено. Животът там сякаш е спрял и хората само се придвижват от едно затоплено място до друго, живеейки в изключително сурови условия.

Но жителите на града са свикнали. Те издържат на мразовитите осеммесечни зими в арктическия кръг, когато температурите падат до минус 64 градуса. За хората там това е нещо нормално, все пак са в най-студеният град в света.

С население от 200 000 души, Якутск се намира в руската република Якутия и е известен като най-студеният град в света. През 19-ти век града процъфтява след откриването на злато и ценни минерали, включително и диаманти, под замръзналата земя. 20% от световния добив на диаманти идва именно от тук.

Връзката на града с останалия свят са летището и река Лена, по която през летните месеци минават фериботи. През зимата, когато реката е замръзнала, затворници помагат за превръщането й в магистрала, която е основният начин за транспорт.

В Якутск кожата и вълната са на мода и всеки разчита на естествените материи, за да се стопли в нечовешкия студ. Зайци, лисици и северни елени се отглеждат заради кожите им, от които се произвеждат палта, шапки, обувки и дрехи. Конете пък присъстват в менюто и от тях се приготвят най-различни деликатеси.

Снимка: bolotbootur

Но разбира се най-важното лекарство за студа в Якутск си остава водката.

Със сигурност не е лесно да живееш в Якутск, но хората там са упорити и макар премръзнали, те са горди жители на най-студеният град в света.

Източник: environmentalgraffiti.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: