Откриха 17 нови пирамиди в Египет

Сателити на НАСА заснеха цялата цивилизация на фараоните в недрата на пясъците.

17 неизвестни досега пирамиди, над 1000 гробници и 3000 селища откриха в Египет с помощта на революционна технология. Постижението е на американската археоложка Сара Паркак от Университета на Алабама в Бирмингам, която търси пирамиди не с разкопки под земята, а със сателит на 700 км от повърхността. Репортери на Би Би Си са проследили пътя на археоложката през чудесата на Египет и ще разкажат историята във филм, който ще бъде излъчен на 30 май.
Някои от новите находки, включително две пирамиди, се намират в областта Сакара, където преди дни бяха открити за туристи шест реставрирани гробници. Там има и още 11 известни пирамиди. След направеното откритие д-р Паркак е убедена, че това е един от най-ценните археологически обекти в Египет.
Екипът на Паркак анализирал снимки от спътници на НАСА, които са оборудвани с мощни инфрачервени камери и могат да заснемат обекти под земята с диаметър по-малък от 1 метър. Камерите различават обектите по тяхната плътност и така създават детайлни изображения на средата под земната повърхност. Древните египтяни са строили къщите си от кирпич, който е много по-плътен от околната почва. Заради това на снимките ясно се виждали хилядите къщи, гробници, храмове и 17-те изгубени пирамиди. Египетските власти първоначално били скептични към разкритията. Затова археоложката решила да направи тестови разкопки, за да провери дали наистина на предполагаемите места има обекти. Теориите й се оказали верни.
„Най-вълнуващият момент бяха разкопките в Танис. Изкопаха къща на 3000 години, която се виждаше на сателитните снимки, и структурата съвпадаше почти идеално. Това беше истинско доказателство, че технологията работи“, обяснява Паркак.
„Това ни позволява да сме по-фокусирани в работата, която вършим. Когато сме изправени пред голяма площ, не знаем откъде да започнем. Важно е да знаем къде копаем. Това ни дава много по-голяма перспектива за археологическите обекти. Трябва да мислим по-мащабно и сателитите ни позволяват да го правим“, твърди археоложката.
Индиана Джоунс е остаряла работа продължихме напред, съжалявам, Харисън Форд“, шегува се Паркак.
Това обаче е само началото на дълги и продължителни изследвания, обяснява археоложката. „Това са само обектите, близо до повърхността. Има още много хиляди обекти, затрупани с наноси от Нил“, разказва тя.
А сателитната технология, дала възможност да бъдат направени откритията, ще продължи да бъде използвана активно. Паркак се надява, че използването й ще привлече повече млади хора в науката. Египетските власти пък смятат да я използват, за да защитят историческото си наследство от вандали и крадци. Снимки от инфрачервени камери ще могат да показват дали определена гробница е била ограбена и кога. Така властите ще могат своевременно да информират Интерпол да следи за откраднати антики, които може да бъдат предложени за продан.

 

А нали знаете с кои програми можете да откриете мистериите на Египет: http://www.planettours.bg/02/980-10-68/holiday-egypt.html

Източник: standartnews.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: