Курорт, замаскиран като планински хълм

MVRDV проектираха необикновен курорт в Черна гора. Като залагат на факта, че едва ли може да бъде сътворена архитектура, по-добра от това, което ни е дала природата, архитектите замаскират комплекса Galije под земята, а отвън се вижда само огромен зелен хълм, надвиснал над живописния адриатически залив.

Първата фаза на проекта, разположен в Hridi Galije Rocks (близо до прочутия курорт Свети Стефан), ще включва строителството на 115 апартамента и 5 500 кв. м паркинг, съобщава Property Xpress. Инвеститор е DC Invest.

При втората фаза ще бъде изграден хотел Aston Martin с 87 стаи, още 111 апартамента, ресторант, басейни и нови 9500 кв. м паркинги. Третата, последна фаза, включва нови 33 100 кв. м апартаменти, 15 000 кв. м паркинги и малка търговска зона.

Встрани от детайлите на курорта Galije, това, което заслужава аплодисменти, е политиката на Черна гора за развитието на уникални курорти от висок клас – факт, който не остава незабелязан дори от филмови звезди като Брад Пит и Анджелина Джоли, които наскоро посетиха страната, за да огледат възможностите за инвестиция във ваканционен имот.

Проектът е подобен на Bella Vista Trafoi в Италианските Алпи.

Въпреки някои спорни моменти, хубавото на еко-вълната е, че покрай нея се раждат блестящи образци на съвременния дизайн и архитектурата. Доскоро познат само като проект, новият редизайн на хотел Bella Vista Trafoi в Бозен, в италианските Алпи, се очаква да бъде изпълнен съвсем скоро.

Проектът на небезизвестния архитект Matteo Thunпредвижда 11 частично вкопани в земята къщички за настаняване. Единият от плюсовете на хотела ще бъде, че той по никакъв начин няма да нарушава околния ландшафт. Зелените покриви на симпатичните къщички ще служат за естествена изолация, но архитектът не е забравил едно от най-важните неща при строителството на хотели – хубавата гледка. Тук тя е гарантирана от големите стъклени стени, които с тройния си стъклопакет осигуряват също топлина и изолация от външните шумове.

В Bella Vista Trafoi ще бъдат спазени всички принципи на пасивното строителство – консумацията на енергия е сведена до минимум, а вентилацията и отоплението се осигуряват от вкопана в земята термопомпа.

Източник: sgrada.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: