„Богатият бряг“ или екзотичната Коста Рика

Коста Рика е една от най-красивите страни в света. Тя е разположена в най-южната част на континента Северна Америка, по-известна като Централна Америка. На северозапад граничи с Никарагуа, на югоизток с Панама. Територията на Коста Рика е 51 100 кв.км. Географското и положение е причината да бъде една от най-перспективните за туризъм страни в света.

Испанците изследват Коста Рика още през 16ти век, но първоначалните опити за колонизиране на тази територия са неуспешни, поради комбинация от фактори, включително: болести, пренасяни от блатни местности с инфектирани комари, непоносима жега, съпротивата на местните жители, както и пиратски набези.

Постоянно селище на име Картаго е изградено в по-хладните и плодородни планински области чак през 1563г. Коста Рика е със статут на колония през следващите два века и половина. През 1821г. територията е из между няколкото централно американски провинции, които в обединение обявяват своята независимост от Испания. Две години по-късно територията се присъединява към Обединените провинции на Централна Америка, но федерацията се разпада през 1838г. В този момент Коста Рика обявява своя суверенитет и независимост. От 19ти век насам, само два кратки периода на размирие помрачават демократичното развитие на страната. Коста Рика все още поддържа голям селскостопански сектор, но в същото време страната развива икономиката си, за да акцентира върху ефективни технологични съоръжения и сектора на туризма. Стандартът на живот е относително висок. Голяма част от гражданите притежават земя. През 2008г. Коста Рика става временен член на Съвета за сигурност на ООН за мандата 2008-09г.

Разположена е в субекваториалния климатичен пояс. Поради тази причина условията са целогодишно подходящи за туризъм. На североизток Коста Рика има излаз на Карибско море, а на югозапад – на Тихия океан. Близоста на американския пазар прави страната да бъде още по-атрактивна за американските посетители.

Коста Рика има субекваториален климат с високи температури през цялата година. Климата на страната претендира да е един от най-добрите в света. Столицата Сан Хосе има средни дневни температури от 24 до 26 °C през цялата година. Нощните температури са между 14 и 16 °C. По тази причина условията са много лесно поносими. От декември до април валежите са незначителни. Дъждовния сезон е от май до ноември.

Град Лимон, който е разположен на източния бряг има средни дневни температури от 29 до 31 °C. Нощните са около 20 °C. Валежите са обилни през цялата година. Климата е подобен на екваториалния, но само на океанския бряг. Във вътрешноста валежите са сезонни. Има дъждовен и сух сезон.

Климата в Пунтаренас също е субекваториален. Има дъждовен и сух сезон. Сухият е от декември до април. Тогава има незначителни превалявания. Дъждовния сезон е от май до ноември. Валежите са внезапни и интензивни, но краткотрайни. Температурите са около 30 °C през цялата година. Океанския бриз прави условията много приятни и леко поносими.

Топлия и влажен климат е причина за гъстата екваториална растителност, която покрива по-голямата ча ст от страната.

Дъждовните гори са дом на огромен по своето разнообразие растителен и животински свят. Има много интересни видове, например малките, пъстри жабки, които притежават смъртоносна отрова. Това са едни от най-отровните създания на планетата. Те живеят по дърветата и храстите и не са толкова тясно свързани с водните басейни. Отровата на тези дървесни жаби е толкова опасна, че местните индианци я намазвали по копията си, когато отиват на лов. Отровата покосявала мигновенно дори и най-едрата плячка.

Коста Рика е една от страните по света, където най-голям процент от населението се определя като щастливо. Местните жители имат добър стандарт на живот, разчитат на качествено здравеопазване и се радват на много висока лична сигурност. За разлика от повечето латиноамерикански страни, в които има много висока престъпност, тук бихте могли да се движите съвсем спокойно по улиците, подобно на градовете в Европа.

Коста Рика няма армия. По света е позната като латиноамериканската Швейцария. Атмосверата на Коста Рика е наистина европейска. Столицата на страната – Сан Хосе – има облик на типичен град от далечна Европа. Стран ата (и най-вече столицата) е регионален образователен център от голямо значение.

Коста Рика е едно от най-добрите за риболов места по света. В западното полукълбо със сигурност няма да откриете по-подходяща за целта дестинация. За стабилният си икономически растеж, държавата разчита главно на туризма и селското стопанство. Изнася за целия свят кафе, банани, ананаси, захарна тръстика, какао и други тропически растения.

Мислено бихме могли да поделим страната на няколко части:

  1. Североизтичната част на Коста Рика има най-сухият климат и широк излаз на тихия океан. Това я прави най-атрактивна за туристите. Многобройните живописни заливчета със златен пясък и красивите крайбрежни хотелски комплекси и вили, разположени сред гъста растителност, дават силен тласък на местния туризъм.
  2. Централната част на страната е заета от високи планини. На северозапад е планинската верига Кордилери де Гуанакасте, а на югоизток е Кордилери де Таламанка. Най-високият връх се издига на 3819м и се нарича Гранде Чирипо. Голяма част от върховете в костариканските планини всъщност са вулкани. На места в страната има такива хотели, чиято основна атракция е да наблюдавате от прозореца на хотелската си стая, как светещата в нощната тъма лава се стича по склоновете на вулкана.
  3. В южната половина от страната преобладават защитените територии. Коста Рика отдавна е осъзнала какво съкровище е местната природа. Опазването на местните гори ще спаси хиляди растителни и животински видове от изчезване. Много от местните видове не се срещат никъде на друго място. Коста Рика е една от най-богатите на биологични видове страни в света. Заради феноменалната си природа и социалната сигурност и стабилност, най-вероятно през 21-ви век тя ще се нареди сред водещите в туристическата индустрия.

Насладете се и на фотогалерията от това магическо и екзотично място, чието име преведено на български би било „Богат бряг” и е известна като „Най-щастливата държава в света“:

Comments
One Response to “„Богатият бряг“ или екзотичната Коста Рика”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] Коста Рика е една от най-красивите страни в света. Тя е разположена в най-южната част на континента Северна Америка, по-известна като […] Прочетете повече -> WordPress.com Top Posts […]Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: