По стъпките на Магелан около света

Фернандо Магелан остава в историята като първия мореплавател, обиколил земното кълбо. Всъщност самият той не успява да стори това, тъй като пада убит от туземците по средата на пътя – на Филипинските острови. Един от корабите от неговата флотилия обаче достига бреговете на родната Европа. Нека проследим стъпките му и да направим едно виртуално околосветско пътешествие ала Магелан:

Началната точка на пътешествието на флотилията от пет кораба на Магелан е Севиля, Испания през далечната 1519 г. Целта й е тривиална за онова време – богатата на подправки и злато Индия.

1. Севиля

Севиля е прекрасен андалуски град, който носи отпечатъка на маврите. Той впечатлява с великолепна архитектура и е известен още като града на портокаловите дървета. Севиля има славата на голям курорт с фламенкото, непрекъснатите фиести под парещото слънце и историите за Кармен и Дон Жуан. Танцьори на фламенко, цигански улични изпълнители и андалуски каубои в широки болера все още се разхождат по 2000-годишни пазари, засенчени oт портокалови дървета и палми. В леките нощи, групи от хора могат непринудено да избухнат във веселие над бутилки червено вино. Това е заразителен уличен театър, към който всеки може да се присъедини.

След отпътуването Магелан минава покрай Канарските острови, за да се отправи през Кабо Верде в Атлантическия океан към днешна Бразилия.

2. Канарски острови

Канарските острови са архипелаг в Атлантическия океани една от автономните области на Испания.  Разположени са на 100 км от брега на Африкаи са испанско владение от 1405г. Площта им е 7273 кв. км. Най-големият остров и най-населеният (Тенерифе). Тропически климат и растителност, прекрасни плажове и спокойно летуване ви очакват тук, както и колорита на испанският бит и култура.

3. Кабо Верде

Kабо Верде (наричана още Зелени нос) е островна държава сред водите на Северния Атлантически океан в екорегиона Макаронезия, близо до западното африканско крайбрежие. Архипелага се състои от 10 основни острова (9 от тях обитаеми) и 8 островчета, разположени на площ от 4033 кв.км, пръснати срещу бреговете на Сенегал. Те са разделени на 2 основни групи – Неветрени острови (Барлавенту) и Подветрени острови (Сотавенту). Към първа група, най-северната, спадат Санто Антао, Сао Висенте, Санта Лусиа, Сао Николау, Сал и Боа Виста. Втората група, най-южната на архипелага, се състои от Майо, Сантяго (Сао Тиаго), Фого и Брава.

След Кабо Верде Магелан се отправя към бреговете на днешна Бразилия и акостира в близост до днешния Рио де Жанейро:

4. Рио де Жанейро

Днес всички ние свързваме Рио с едно, а именно – Карнавал! Карнавалът в Рио де Жанейрое най-известният и най-посещаваният в цял свят. Всяка година той привлича между 0.5 и 1 милион туристи, въпреки че подобни карнавали се провеждат във всички градове в Бразилияи според местните жители пищната фиеста в Рио е за пред чужденците, а истинското веселие е в по-малките градчета.

С устрема за откриване на нови светове пътешествието на Магелан продължава към Патагония

5. Патагония

Патагония – име, дадено от Магелан, се използва за означаване на една обширна и разнородна област, обхващаща близо една трета от южноамериканския континент, славеща се с едни от най- поразителните красоти на планетата. От Андите ще стигнем до Огнена земя, където е „края на света” само на 1000 км от Антарктика или както аржентинците го наричат „началото на света”.

След откриването на необятната красота на Патагония Магелан и преди да потегли безстрашно в дебрите на Тихия океан, Магелан спира на бреговете на остров Огнена земя.

6. Остров Огнена земя

Остров Огнена земя е главният и най-голям остров от архипелага Огнена земя. Разположен в южната част на Южна Америка. Чрез Магелановия проток е отделен от континенталната част на Южна Америка. Територията му е поделена по равно между държавите Аржентина и Чили. На юг протока Бигълго разделя от чилииските острови Хосте, Наварино и много други по-малки. На 30 km в западна посока се намира аржентинският остров Естадос.

През Тихия океан Магелан отпътува за остров Гуам, за да изследва екзотичната култура, която намира там.

7. Остров Гуам

Територия Гуам (Guam) е остров, намиращ се в район Микронезияв западната част на Тихия океан. Той е най-големият от архипелага Мариански острови и също така е важна военна база. В южната си част Гуам има вулканичен произход, а на север той е коралов. Най високата част е връх Ламлам (407м). Площта му е 549 km². Главен град и столица на Гуам е Хаганта (около 1100 жители). В близост, посока югозапад, се намира най-дълбоката окенаска падина – Марианската падина, която има дълбочина 11 022 м.  Тази дестинация е чудесно място за вълшебна почивка, изпълнена с летни емоции и спортни забавления, най-често посещавано от американски и азиатски туристи. Тук се намират много красиви водопади и пясъчни плажове. Сред най-популярните от тях са водопад Талофото и плажа с палмовите горички в Ритидиан. Гуам също е популярна дестинация за гмуркане. Прекрасни хотели и ресторанти са пръснати по белите плажове, а предлаганите туристическите атракции са риболов, сърфинг, голф, подводно гмуркане и др.

След Гуам пътешествието през океана продължава към Филипините.

8. Филипини

Филипините са приказна и екзотична страна, разположена на архипелаг от 7107 тропически острова. Те се простират се на площ от 300 000 кв км и се намират на североизток от остров Борнео и южно от Тайван. Въпреки огромния брой острови, принадлежащи към територията на страната, едва 700 са обитаеми от местното население. Сред най-големите са Лусон, Минаданао, Палаван и Миндоро. Филипините са една от най-предпочитаните дестинации в Югоизточна Азия. Страната е пленителна с удивителната си природа и топли тюркоазни води, изпъстрени с красиви коралови градини и удивителен морски свят. Богатата й история интригува всеки нейн посетител с богатата си древна история.

Продължаваме заедно с Магелан виртуалното си околосветско пътешествие към Бруней.

9. Бруней

Бруней е много малка и красива страна. Известна е с невероятната си природа и прочутия си султан (Муда Хасанал Болкиах), който се смята за един от най-заможните хора в света. Природата на Бруней е изключително красива. По-голямата част от страната е покрита с гъсти и непроходими екваториални гори. Самият остров Борнео, на който е разположено кралство Бруней е известен като едно от местата с най-богата и разнообразна природа на планетата, заедно с джунглите на Амазония, и тези в Централна Америка и Африка. Тук ще откриете такива видове като азиатски слон, леопард, диви свине, маймуни, както и орангутан – едно от най-редките създания на планетата.

Преминаваме покрай Тимор с попътен вятър в платната.

10. Тимор

Разположен в източния край на Индонезийския архипелаг, Източен Тимор обхваща половината част от едноименния остров Тимор. Историята на тази азиатска страна е много интригуваща. От 16 век до средата на 19 век тя е била колонизирана от Португалия, след което западната част на острова минава под владението на Холандия. Източната част на острова остава португалска колония. Тя извоюва своята независимост през 1975 г., но няколко години по-късно Индонезия я превръща в своя провинция. Повече от 20 години по-късно, през 2002 г., Източен Тимор е международно обявен за самостоятелна държава и независима дуржава.

След Азиатското приключение на Магелан, флотилията му отплава към Африканските брегове, за да достигне нос Добра надежда и да отбележи посещение на четвърти континент от пътешествието му около света преди да достигне отново Европейските брегове.

11. Нос Добра надежда

Добра надежда е скалист нос на атлантическия бряг на Южна Африка. Доста често той погрешно е смятан за най-южната точка на Черния континент и граница между Атлантическия и Тихи океан, макар такава да се явява разположеният на около 150 километра в югоизточна посока Иглен нос. Основната причина за тази заблуда е фактът, че нос Добра надежда е най-важната в психологическо отношение точка за моряците, заобикалящи Африка по време на Великите географски открития. Териториите около носа и самият той принадлежали към земите на племето хотентоти (койкой), които живеели по тези места от хилядолетия. Именно с тях се сблъскали холандците през 1652 година, когато създали първото европейско поселище по тези земи. То било разположено на около 50 километра на север, в залива Тейбъл бей и постепенно придобило огромно значение за моряците, заобикалящи Африка, тъй като там те се снабдявали с прясна храна и вода. С времето селището се разраснало, а хората започнали да го наричат Кейптаун (Град на носа).

След заобикаляне на бреговете на Африка флотилията на Магелан завършва своето пътешествие, което е първото по рода си околосветско пътешествие. Въпреки че самият Фернандо Магелан умира преди завръщането в Европа, част от флота, организиран и ръководен от него през първата половина от пътуването, се завръща в Испания през 1522, успявайки да обиколи света.

 

 

Вашият коментар