Чернобил вече няма да е „нелегална“ туристическа атракция

Чернобил – една от най-неприятните туристически атракции в света, затвори врати за посетители, след като прокурори обявиха, че приходите от посещенията в него не се използват за почистване на радиокативното наследство на мястото, писа британският „Телеграф“.

Мястото, известно с най-тежката ядрена катастрофа в света, всяка година привлича над 10 хил. туристи, които заплащат по около 100 паунда за привилегията да посетят злополучно известния четвърти реактор на Чернобил, както и да обиколят близкия призрачен град Припят на дневна обиколка.

Екскурзиите обаче са преустановени, след като украински прокурори разследваха необичайния туристически бизнес и го определиха като нелегален, твърдейки че не е ясно кой прибира приходите от тях, както и за какво се използват парите.

Според украинското министерство по извънредните ситуации, което трябва да следи този туристически бизнес, екскурзиите са напълно законни и оспорва тяхното спиране в съда. Прокурорите обаче твърдят, че все още има нерешени въпроси и настояват министерството да отчита и обявява всеки припечелен долар от тях. „Знаем, че са спечелени много пари от тези пътувания, но не знаем в кой джоб са отишли. Защо да не вкараме приходите в бюджета и да ги използваме, за да решим проблемите на замърсената зона?“, казва още един от прокурорите пред руската RT TV, цитиран от изданието.

Четвърти реактор на Чернобил избухва на 26 април 1986 г., след като „рутинен опит“ се обърква и така в нощното небе плъзва радиацонен облак, равностоен на 400 Хирошими, припомня „Дейли Телеграф“. В последствие ядрото на реактора бива покрито с цимент, а над него е изграден огромен стоманен и бетонен саркофаг, който да задържа радиацията.

През последните години части от мястото, които се считат за безопасни за посещения, се превърнаха в туристическа дестинация. Най-привлекателната „атракция“ обаче не е разрушеният завод, а призрачният град Припят в близост до него.

Посетителите правят бързи разходки из разрушените коридори на Двореца на културата, възхищават се на неговия басейн с олимпийски размери и разглеждат празните класни стаи на най-голямото училище в града. По пода в училищния стол лежат стотици противогази, съветската пропаганда продължава да виси по училищните стени, а навсякъде са разпръснати детски кукли, изхвърлени в бързината преди четвърт век.

 

Източник: http://www.dnevnik.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: