Варанаси – най-старият все още обитаван град в света

Земята на Варанаси от векове е последната дестинация от поклонническия път на Индусите. Често срещан под името Бенарес, Варанаси е най-старият град в света, който е обитаван и до днес.
Градът, който е екзалтиран от Пилигримите и е идеализирано място като център на вярата е сравняван с Йерусалим и Мека. Според историците градът е бил намерен около 10 века преди раждането на християнството, а в Свещените ръкописи може да се види под името „Вамана Пурана”. Американският писател Марк Твен, омаян от легендата и святостта на Бенарес, написва „Бенарес е по-стар от историята, по-стар от традицията, по-стар дори от легендата и изглежда два пъти по-стар от всички взети заедно!”.
Градът е разположен на брега на река Ганг в северния индийски щат Утар Прадеш. Варанаси има уникална култура, коренно различна от останалата в региона и е един от главните културни центрове в северна Индия. В града има около 2000 храма и над 100 гхата (стълби водещи към водите на Ганг). Индусите вярват, че р. Ганг отмива греховете и умиращите във Варанаси осигуряват освобождението на душата си от кръговрата на преражданията. Градът се посещава от над 1млн. поклонници годишно. В него е един от дванадесетте храма Джьотирлингам в Индия (където бог Шива се почита под формата на „Лингам от светлина“). Вярва се също, че храмът Вишалакши е построен на мястото, където според митологията са паднали обиците на богинята Дакшаяни.
Поради културната и религиозната си важност, във Варанаси целогодишно гъмжи от панаири и фестивали. Почти всеки месец се отпразнува някой важен фестивал, прославяйки се с традиционна страст и веселба и олицетворявайки в себе си най-доброто от празненствата. Не ти е нужен календар, за да хванеш някой от фестивалите, просто отиваш там и се наслаждаваш по всяко време на годината.
Едно от местата,които задължително трябва да се посетят са: Asi Ghat. Глиненото крайбрежие Asi Ghat е най-южната част на свещения град. В сливането на Аsi с Ганг е едно от важните пилигримски места за бани и преклонения към огромния символ, под свещеното за тях дърво-фикус. Друго място за посещение от тази част на града е Asisangameshvara „Господарят на обединението на Asi” малък мраморен храм точно до брега.
Мястото в сърцето на Варанаси, между Dashashwamedha Ghat и Godaulia на югозапад и Manikarnika Ghat до реката на север се намира Vishwanatha Khanda, считан за старият град. Усилията на хората, проучили цялата арена на стария град ще бъде възнаградено с огромен брой олтари и символи, загръщащи всеки ъгъл и озвучени от дейността на пилигримите, пандите и сергиите.
Храмът на Kashi Vishwanath, познат като Златният Храм, е посветен на Лорд Шива- преобладаващото божество в града. Във Варанаси се говори, че мястото е считано за първото от дванайсетте” jyotirlinga”, което означава огнен лъч от светлина, чрез който Шива доказва своето господство над останалите богове, насочващ се към рая, разбивайки земната кора.
Културното богатство от дългогодишната история на града, лесната достъпност по земя и въздух, както и не малкото хотели, правят градът Варанаси отлична туристическа дестинация.

Източник: http://poneshto.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: