Туристи у дома

Не е нужно да пътуваме надалеч, и в собствения ни град има какво да се види.

Точно сега, насред снеговете и студеното време навън, е много подходящ момент да преоткрием населеното място, в което живеем. Всеки може да организира пътуване, когато е топло и слънчево, но не е нужно да се отказваме от туристическите изживявания, когато навън е зима.

Неведнъж сме ви предлагали подходящи туристически идеиза сезона, като този път ще се опитаме да обобщим накратко как може да обърнем зимата в плюс и да посетим близките до нас места, които незаслужено сме пренебрегвали може би от години.

Интелектуално

Каква е вероятността да сте посетили всички музеи в собствения си град? А знаете ли какви точно музеи има в него?

За повечето хора думата „музей“ по-скоро буди асоциации с прашни витрини, скука и скърцащ паркет, но по-добре помислете пак. Например, знаете ли, че в Асеновград има Палеонтологичен музей, в Пловдив – Музей на авиацията, във Враца – Музей на файтоните, в Русе – Музей на транспорта, в София – Музей на социалистическото изкуство, а в Сливен – Музей на текстила?

Това е чудесен начин да запълните следобеда си, да научите нещо ново и да опознаете по-добре града, в който живеете.

Емоционално

Когато пътувате, търсите емоции и забавление – аквариуми, концерти, фестивали… Вложете същия ентусиазъм в издирването на уикенд забавления в своя град – салса вечер (кой казва, че е задължително да знаете стъпките?), театрална постановка, кънки на лед или фестивал, за който дори не сте чули, че е започнал.

Може би ваши познати наскоро са се върнали от екскурзия – поканете ги на гости и се отдайте на разкази и сладки приказки.

Кулинарно

Когато сте на екскурзия в чужбина, се стремите да опитате възможно най-много неща от местната кухня. Направете си домашно кулинарно пътешествие – намерете екзотични рецепти, например за специалитети от следващото място, което искате да посетите, и се възползвайте, че през уикенда имате достатъчно време за експерименти (и евентуално за втори опит).

Друг вариант – отидете в индийски/тайландски/германски/италиански ресторант, където обикновено и обстановката има за цел да ви пренесе някъде другаде.

Пазаруване

Не, не ви съветваме непременно да отидете в близкия мол и да похарчите сума пари. Потърсете малки и екзотични магазинчета, дори тези, които са близо до вашия квартал, но често подминавате, тъй като обикновено търсите най-належащото и не сте настроени приключенски.

Ще се учудите колко много бутици, антикварни магазинчета, малки работилници, магазини за подаръци или за интересни индийски стоки са пръснати из града. Част от тях се посещават от чуждестранните туристи, тръгнали на самостоятелна обиколка по улиците, за да усетят местния колорит. А защо да не го усетите и вие?

Източник: http://inews.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: