Детските музеи – една непозната атракция

Няма защо да се чувствате неудобно, ако понятието Детски музеи не ви е известно. На много хора не е. Но ако у нас детските музеи са една непозната атракция, то в развитите страни те са интегрална част от образователния процес на подрастващите.

Детските музеи - една непозната атракция

 

Много възрастни не знаят какво да очакват от един детски музей. Защото общата представа за институцията „музей“ е разглеждане на колекции от експонати, най-често затворени под стъклен похлупак и придружени с кратка текстова информация. Детските музеи имат съвсем различна насоченост. Посредством изложби, програми и игри, в които детето е главен участник, вниманието се фокусира върху развитието на интелектуалния  му и познавателен опит. Чрез множество интерактивни занимания, творческа дейност, научни  експерименти и литературни пътешествия, то се включва активно в експозиционния процес и получава възможност за общуване на междукултурно ниво.

За  разлика от всички останали музеи, в които посетителите нямат право да докосват артефактите, в детските музеи именно децата създават голяма част от колекциите. А много от експонатите, които можете да видите в популярните музеи, тук имат копия, които могат да бъдат държани от детската ръка. Защото детските музеи целят да докажат, че действието може да бъде колкото образователно, толкова и поучително, особено в ранните години от живота.

Но детските музеи не са просто игрални площадки за забавление на малчуганите. Освен възможността да развиват двигателните си умения, да играят въображаеми и креативни игри и да общуват помежду си, децата получават много повече. Детските музеи предлагат едно съвсем различно изживяване за сетивата, изпълнено със звуци, образи, тактически ходове и логическа мисъл. Позволяват им да влязат в ролята на родители, учители, лекари, изследователи и творци. Показват им всеобхватността и красотата на значимите неща в живота.

Детските музеи - една непозната атракция
Трябва да знаете обаче, че детските музеи не са центрове за ежедневна детска грижа. Разбира се, за комфорта и безопасността на малчуганите се грижат екипи от професионалисти и доброволци, които им осигуряват всевъзможни занимателни и любопитни преживявания. Но задачата на тези хора не е да наглеждат децата вместо родителите. Въпреки че се наричат „детски музеи“, възрастните също трябва да участват в процеса на образоване – да се чувстват комфортно да играят с наследниците си, да ги напътстват и заедно с тях да преоткриват смисъла на връзката „родител – дете“.

Първият детски музей в САЩ и в света е основан през 1899 г. в известния нюйоркски квартал Бруклин. Освен, че е разположен в многоетажна подземна галерия в жилищна зона, след генерална реставрация през 2008 г., той става и първият „Зелен музей“ (т.е устойчив музей; колекциите се използват за организиране на изложби, събития, учебни курсове и образвателни програми, запознаващи обществото с околната среда) в Ню Йорк. Експозиционното богатство на Детския музей в Бруклин проследява както историческото развитие на институцията, така и промените в образователните нужди на децата, под въздействие на времето и променящата се среда – как природните науки в живота на децата, отгледани в градска действителност, отстъпват място на технологичното и културно образоване.

Детските музеи - една непозната атракция

До 2007 г. на територията на САЩ са основани над 200 детски музеи. Дейността и благотворното им влияние върху интелекта на подрастващите се оказват толкова ефективни, че тази практика се пренася и в другите части на света. Макар и създадени в последните десетилетия на XX в. много от тях са копие на американските им събратя. Бостънският детски музей (от 1913 г.), например, вдъхновява Брюксел (през 1978 г) и Манила (през 1994 г.). През 1982 г. е основан Детският музей в Каракас, който е първият такъв в Латинска Америка. През 1992 г. Врати отваря и първият детски музей в Обединеното кралство – този в Халифакс.

 

Безспорно един от най-интересните детски музей в Европа е Интерактивният музей на играчките ZOOM във Виена . Основан през 1994 г. като част от музейния комплекс Museums Quartier, детският музей ZOOM  трябва да бъде задължителна спирка в туристическата ви програма, ако имате дете. Със сигурност това ще стане любимото място, защото цялото внимание е насочено към подрастващата аудитория. На разположение на по-големите деца е мултимедийна лаборатория с достъп до всевъзможна аудиовизуална техника, а за най-малките е предвиден разделът „Океан“, в който заедно с родителите си играят и опознават чудесата на морското дъно. Освен това всички деца могат да се включат в тематични изложби и работни групи за творчески изяви, да опознаят законите на физиката, механиката и природата. Детският музей ZOOM е един своеобразен детски свят, в които и възрастният човек пада в плен на занимателното изкуство.

Детските музеи - една непозната атракция

Оказва се, че популярността на детските музеи постепенно започва да навлиза и в България. Първият специализиран Детски музей отвори врати през септември 2010 г. като част от Регионалния исторически музей в Благоевград. Там малчугани на възраст от 3- до 12-годишна възраст правят археологически разкопки и реставрират копия на праисторически керамични съдове, наблюдават и изучават всевъзможни птици и животни, запознават се с бита по българските земи още в най-древни времена. Макар все още да няма отделно обособени сгради като детски музеи, американската методика за образоване чрез игри, все повече се популяризира и сред родните културни институции. Което ни дава надежда да вярваме, че скоро те ще обединят усилия за създаване на истински Детски музеи в българските градове.

 

Източник: http://relax.rozali.com

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: