Забраненият град – център на света

Някога поданиците на китайската империя приемали Забранения град за център на света. Днес, 600 години след издигането му, Забраненият град остава едно от най-грандиозните човешки творения, символ на имперското величие, забулено в безброй тайни.

Забраненият град - център на света 
Забраненият град е най-големият дървен дворцов комплекс в света и най-добре запазеният дворец в Китай. Намира се в сърцето на Пекин и представлява същински град в града, простиращ се върху площ от около 750 000 кв. м, но строен само за един човек – император Джу Ди.
 
Той смятал, че като „син на Небето“, морален водач на народа, политик, законодател, върховен съдия, администартор, командващ на армията и върховен главнокомандващ, императорът трябвало да живее подобаващо. И никой не се противял, тъй като народът възприемал императора и за наместник на Бога, посредник между Земята и Рая, съществото, чиято ръка можела да накара слънцето да изгрее и реколтата да узрее. Ето защо, вярвали, че Забраненият град е център на света, а дворецът на императора – център на Вселената.
 
Забраненият град - център на света

Но как „се ражда“ Забраненият град? В началото на XV в, северният принц Джу Ди превзема властта в тогавашната столица Нанджин и разединява държавата, предизвиквайки множество вътрешни бунтове. В същото време монголската армия опасно настъпвала отвън. За да спаси себе си и поданиците си, император Джу Ди решава да премести столицата на север – в Пекин. Разрушава намиращия се в най-вътрешната част на града дворец на наследниците на Чингис Хан (от чийто останки издига планина с изглед към новия дворец) и създава Императорски град, в чиято най-вътрешна част разполага Забранения град.

 
Същински грандоман, Джу Ди държал да бъде заобиколен от величествени и мащабни съоръжения. Той изгражда наново Големия канал (построен през V в), удължава Великата китайска стена и създава най-голямата флотилия в света до Втората световна война. Дворцовият комплекс Забраненият град обаче се оказва най-забележителното му творение. Той бил отделен от останалата градска част с високи стени и с дълбок ров, зад които се виждали единствено позлатените покриви на къщите. Наричали го „забранен“, защото до вътрешността му имали достъп само императорът, семейството му, елита на обществото и евнусите (кастрирани слуги). Никой не знаел какво се случва там и дори днес за публично посещение е отворена много малка част от него.
 
Забраненият град - център на светаСтроежът на Забранения град започва през 1407 г. и приключва през 1420 г. 10 години минават в събиране на материалите, от които „се ражда“ истински архитектурен шедьовър – дворец с непресъхваща красота, комбиниращ множество незнайни техники. Състоял се от 980 сгради с общо 9999 стаи, за чието изграждане били наети 1 млн войници и затворници (за тежкия труд) и 100 000 майстори (за фините детайли). В традиционната китайска архитектура те вплели елементи от Източна Азия и от цял свят, а като основен строителен материал използвали 100 000 дървени трупи от специалното дърво „нанму“ (заради размерите му, отсичането било смъртоносно за мнозина, а транспортирането по вода с помощта на мусонните дъждове отнемално 4 години).
 
2 секции оформят вътрешността на дворцов комплекс Забранения град – вътрешен двор (до който имали достъп само императорът и евнусите; там е резиденцията на императора) и външен двор (където се провеждали срещите и важните събития, т.нар официален корпус). На територията им има 437 бели къщи, три церемониални зали, три владетелски двореца, 12 малки двореца и множество допълнителни постройки.
 
До входа на Забранения град (в южната част) отвежда церемониална алея, минаваща през 3 порти на територията на Императорския град, като последните са в самите стени на Забранения град. Известни са като Меридиановите порти и са високи колкото 12-етажна сграда (най-високите в Пекин). Както всяко друго нещо в империята, така и сградите имат йерархия. Рангът им се познава по броя на митическите същества, подредени на покрива. Съществува и очевидна разлика между постройките във външния и във вътрешния двор. За разлика от пищността и детайлната изработка в първия, архитектурата във втория е по-скромна, по-уютна, следваща принципа за хармония на противоположностите (Ин и Ян).  
Забраненият град - център на света
Най-важната и най-величествена сграда във външния двор и въобще в целия Забранен град, е Залата на върховната хармония във външния двор. Издигната върху 3 мраморни тераси, тази тронна зала се използвала за най-значимите събития в империята – коронясване на нов император, сватба, честване на нова лунна година. Тъй като е на най-високо равнище и изцяло от дърво, често ставала жертва на гръмотевични бури и от построяването си до началото на XX в. е разрушавана и издигана 5 пъти. Винаги на едно и също място.
 
Като най-значима постройка, Залата на върховната хармония изпъква и с най-забележителен интериор. Всяка от колоните, подкрепящи тавана, е направена от по 1 дърво нанму. Колоните около трона са специално обработени, като повърхността им е изографисана с позлатени дракони, виещи се нагоре по тях. Всъщност златото и драконите били основният акцент във всяко творение в Забранения град.
Забраненият град - център на света
 
10 000 мраморни дракона служели за оттичане на дъждовната вода, дракони имало по таваните, покривите, стените, троновете, мебелите, дори по чиниите и дрехите на императора. И това не била някаква фикс идея на владетеля. Просто китайският народ вярва, че т.нар императорски дракон (с 5 нокътя) е символ на императорската мощ, на доброто и на дъжда, така нужен за плодородието на почвата. 
 
Зад Залата на върховната хармония се разполага по-малката, квадратна, Зала на средната хармония, а зад нея – Залата на запазващата хармония. Именно последната се гордее с една специфична забележителност – масивно скулптурирани церемониални стълби, в средата на които е положен цял ръчнодялан каменен блок. Той е с тегло 300 тона и е влачен по снега от 20 000 мъже и коне в продължение на 28 дни от каменоломната на 50 км от Пекин. По тези стълби имал право да минава само императорът.
Забраненият град - център на света 
Вътрешният двор на Забранения град бил най-уединената територия в империята – нейно домашно ядро и лично пространство на владетеля. Именно там се намирало и „женското царство“ – жилищните помещения, в които се помещавали многобройните наложници и съпруги на императора. Всички те били изолирани от външния двор и никой мъж нямал достъп до тях без позволението на императора (с изключение на евнусите).  
 
Жените на императора обитавали общо 12 двореца, групирани по 6 от двете страни на главната алея. Между тях се издигат трите задни двореца (най-важните сгради във вътрешния двор), копиращи трите зали от външния двор – императорският дворец (най-големият), дворецът на императрицата и дворецът на избраните наложници (в китайската империя полигамията се приемала като показател за богатството и престижа на мъжа).
Забраненият град - център на света 
Изпълнявал ролята на церемониален и политически център на китайското правителство, Забраненият град е бил дом на 24 императори. След прогонването на последния император – Пу И, през 1924 г. и успеха на вътрешнореволюционните действия в Китай, дворцовият комплекс е превърнат в музей, днес посещаван от близо 8 млн. туристи годишно. През 1987 г. е включен в списъка на ЮНЕСКО за Световно наследство като най-голямата колекция от съхранени древни дървени конструкции в света.

Забраненият град - център на света

 

И макар днес Забраненият град да представлява по-скоро купчина руини, обрасли в бурени, китайското правителство е предприело мащабен проект за възвръщането на стария блясък и за разкриване на тайните, които крие. И ако не център на света, то със сигурност този древен дворцов комплекс е център на китайския мироглед за слава и могъщество.

 

Източник: http://relax.rozali.com

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: