Водопадът Марморе – италианското чудо

Свикнали сме да мислим водопадите за творение на природата. Но водопадът Марморе в италианския регион Умбрия е различен. Макар и великолепен като естествените си събратя, той е дело на човешка ръка. Насладете се на красотата на водопада Марморе!

Водопадът Марморе - италианското чудо
Италианското чудо – водопадът Марморе, е сгушен сред буйната растителност на планините в южна Умбрия (зеленото сърце на Италия), на около 8 км. от историческия град Терни и на около 110 км от Рим.Той се приема като своеобразна порта към целия регион и е една от най-популярните туристически забележителности в тази част на страната.Наричан от местните Cascata Delle Marmore, водопадът Марморе се извисява на 165 м. височина и с нищо не подсказва, че е изкуствено създаден. Нещо повече – това е един от най-високите водопади в Европа, най-големият, създаден от Човека, и най-старият такъв в света. Историята му започва през 271 г. пр. хр., когато водите на течащата в околността и през близкия град Риети река Велино, се оказват благодатно условие за разпространение на малария. За да спасят населението, управниците начело с римския консул Манлиус Куриус Дентатус решават да отклонят течението чрез изграждането на естествен канал, оттичащ се към естествената скала Марморе, а от там – в течащата по-долу река Нера.

Водопадът Марморе - италианското чудо
Римляните обаче не предвидили факта, че при обилни валежи, нивото на реката рязко се покачвало и заплашвало с наводнение съседния град Терни. В резултат между двете селища възниква конфликт, който продължава с векове, сенатът бездействал, а поддръжката на канала замряла. С течение на времето водите на Велино започват отново да подхранват заразната зона, от която някога се разпространявала маларията. През 1422 г. Ватиканът се заема с повторното изграждане и укрепване на канала – проект, претърпял множество промени докато започне да функционира нормално под формата на язовир едва в края на XVIII в.
През 1896 г. водите на канала започват да захранват стоманолеярните на Терни, а през 1929 г. там е построена водноелектрическа централа, която същевременно да контролира нивото на водата. Така днес водопадът Марморе привлича най-много туристи в часовете, когато шлюзовете на язовира се отварят и водата се стича в реката с пълната си сила. Ако точно тогава сте решили да поплувате, излезте на брега щом чуете предупредителната сирена.
Водопадът Марморе - италианското чудо
До водопада Марморе можете да стигнете с кола (пътят от Рим до Терни е около час) по държавния автомобилен път „Валнерина” – просто следвайте табелите за града, а след това за водопада. Щом наближите, ви очаква разклонение, където трябва да изберете към кой край на водопада ще продължите – нагоре към върха или надолу към основите. Вторият вариант ще ви предостави перфектна панорамна гледка към това грандиозно човеко-природно изобретение. Но ако изберете първия, ще можете да слезете до долу пеша по свързващото трасе, като в същото време ще се насладите на красотата на водопада от всички ъгли и ще проучите множеството странични пътеки.
Другият вариант, ако посещавате водопада Марморе през уикендите е, да вземете автобус до върха и от там да се спуснете пеша. Само не забравяйте да си носите дъждобран или по-дебела връхна дреха, с която да се наметнете по пътя си между двата края на водопада Марморе – освен, че може да се намокрите от пръските, мъглата, предизвикана от падането на водата ще понижи и температурите.
Водопадът Марморе - италианското чудо
Неземно красив и опустошително величествен, водопадът Марморе векове наред е служил като вдъхновение за множество артистични души. И както повечето подобни забележителности, напук на историческите факти,  човешкото въображение е родило не една и две легенди за произхода на това природно чудо. Най-популярната е за нимфата Нера, влюбена в овчаря Велино, но превърната заради това си увлечение в река от богинята Юно. От мъка младежът се хвърлил от скалата Марморе, за да се слее с изгубената си любима. Така „се родил водопадът” – скок във вечността.
Водопадът Марморе - италианското чудоВодопадът Марморе се смята за особено романтичен (и драматичен) и поради друга причина – свързан е с мита за Свети Валентин, първият епископ на Терни и покровител на влюбените. Според „легендата за булчинския воал”, за да демонстрира чистотата на девойката Нерина, несправедливо обвинявана от любимия си в изневяра, светецът ударил скалите с жезъла си, така че водите образували пад във формата на огромен булчински воал – водопадът Марморе. В негова чест е наречена и нишата в скалите точно зад водопада – т.нар Тераса на влюбените, до която води един от пешеходните маршрути – Тунелът на влюбените и която е любимо място на романтично настроените туристи.
Самият водопад Марморе се поделя на 3 дяла, най-високият от които е в горната част, с височина 83 метра. По пътя между двата края има тунел, който води до обсерватория в непосредствена близост до водопада, където подгизването ви е гарантирано. Ако искате да избегнете това обаче, можете да се запътите направо към по-надеждната обсерватория, близо до върха, където ви очаква грандиозна гледка към водопадните каскади (включително уникалната пъстроцветна дъга) и към долината на река Нера.
Важно е да отбележим и факта, че водопадът Марморе не предлага само любуване на живописна природа и захранване с електроенергия. Тук е изграден спортен център за екстремни спортове като каякинг, рафтинг и други подобни забавления. А високохромова осветителна система прави възможна разходката и през нощта. Имайте предвид, че през повечето време течението на водата е сравнително слабо (прилича на поточе), но по специален график и с помощта на фиксирана система, шлюзовете на язовира се отварят, за да дадат възможност на туристите да изпитат пълната мощ на водопада.
Водопадът Марморе - италианското чудоРазходката ви до италианското чудо – водопадът Марморе, мове да стане още по-приятна, ако се отбиете в близките наситени с богата духовност и културно наследство населени места. В град Терни можете да разгледате римскитте руини, средновековните дворци и религиозните храмове, в Асизи можете да се потопите в мистериите на едноименния замък, а в Риети ви очаква една истинска архитектурна класика, както и площад Сан Руфо, смятан за абсолютния център на Италия.
Водопадът Марморе е едно от местата, които си заслужават да бъдат в списъка с дестинации, които трябва да посетим поне веднъж в живота си. Защото, като се замислим, нима това не е идеалният пример, че макар да няма по-необуздана сила от природната стихия, точно това италианско чудо – водопадът Марморе, въплъщава хармонията, в която човек и природа могат (и успяват) да живеят?!
Източник: http://relax.rozali.com
Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: