Безплатни разходки с екскурзовод в европейски столици – къде и кога

Ако се намираш в някой стар европейски град и разполагаш с време, няма по-приятно нещо от безгрижните разходки сред многобройните архитектурни или природни забележителности, припичане на някой слънчев площад или експерименти с местната кухня.

Но без предварителна информация за местата и нещата, които човек вижда и опитва, най-вероятно ще му останат само хубавите снимки и усещането, че е бил на място с история, която му се е изплъзнала. А всички знаем, че наемането на екскурзовод, който да разкаже историите, може да се окаже скъпо удоволствие.

Това няма да е така обаче, ако попаднете на някой от гидовете на независимата мрежа „The united Europe free tours“, която предлага безплатни пешеходни обиколки в столиците на осем държави от континентална Европа.

Безплатни разходки с екскурзовод в европейски столици - къде и когаБудапеща

Дневник

Прага, Будапеща, Берлин, Киев, Любляна, Братислава, Букурещ и София са в списъка на безплатните тричасови турове. Те се провеждат всеки ден (понякога по два пъти), като в определени часове усмихнатите екскурзоводи чакат своите групи на предварително обявени места.

Идеята на „фрий“ туровете е да покажат на гостите на града най-хубавата му страна, като много често в разходката се включва и отбивка до някое интересно място, което не е отбелязано в пътеводителите.

Водачите са обикновено млади и ерудирани ентусиасти, които обичат градовете, в които живеят и с желание разказват и показват всичко, което знаят за тях в рамките на 2-3 часа.

Безплатни разходки с екскурзовод в европейски столици - къде и когаБерлин
Фотограф: Fabrizio Bensch

Дневник

Не искат заплащане, но приемат бакшиши, ако туристът е доволен от разходката.

Къде и как да ги намерите?

В Прага отправната точка е площадът в Стария град на ъгъла с улица „Парижка“. В почти всеки един град, екскурзоводите на „The united Europe free tours“ са лесно разпознаваеми – в чешката столица те носят сини чадъри. В 11 сутринта и 3 следобед там винаги ще има поне по един усмихнат гид, чакащ поредната порция туристи, уверяват организаторите.

В Будапеща се предлагат три вида разходки – Основна (General tour), Комунистическа (Communist tour) и Еврейска (Jewish tour). Логично, те не са насочени към определени групи хора, а показват историческото минало на унгарската столица след множеството сполетели го събития.

Основният тур започва всеки ден в 10:30 и 14:30 часа, а останалите два се провеждат от понеделник до петък в 15:30 часа. Мястото на срещата е площад „Воросмарти“ (Vörösmarty tér) .

Сините чадъри на екскурзоводите-доброволци може да бъдат видени в Берлин всеки ден в 11:00 и в 13:00 часа на известния „Александерплац“.

Макар и да не е част от Европейския съюз, Украйна също разполага със своите евро-гидове. Киев е определян като „уникално архитектурно съкровище за Стария континент“ в брошурата на безплатните разходки. Градът е разположен точно там, където река Десна се влива в течението на река Днепър, а архитектурните забележителности са многобройни.

Срещите за разходка по вече познатите правила се правят веднъж на ден, но са два вида – за гостите на украинската столица, които искат да видят стария град и за онези, с интерес към модерната част. Часовете са съответно 12:00 и 16:00 – на Площад „Свобода“ или пред централната поща.

Безплатни разходки с екскурзовод в европейски столици - къде и когаБукурещ
Фотограф: Мария Съботинова

Дневник

Словения приканва да опознаете столицата й Любляна със своите всекидневни обиколки от 11:00 и от 15:00 часа. Всички те започват от стълбите пред „Розовата църква“ на централния градски площад.

Площад „Хвездославово“ (Hviezdoslavovo Square) в Стария град е отправна точка за пешеходната разходка в Братислава. Екскурзоводите обещават да разбулват пред гостите си тайни и легенди около столицата на Словакия всеки ден от 11:00 и от 16:00 часа.

Безплатни разходки с екскурзовод в европейски столици - къде и когаКадър от разходка с българските гидове. Източник: София фрий тур

Дневник

Хората от „The united Europe free tours“ с удоволствие биха ви показали най-приятната страна от столицата на страната на Граф Дракула – Букурещ. Шансът ви за това е всеки ден в 18:00 на площад „Унирии“ (Unirii square). Там обаче трябва да се оглеждате за оранжева екипировка, вместо за сини чадъри.

И накрая, но не по важност, както обичат да казват в телевизионните предавания – разходката в София. Ако смятате, че родната столица е все още тера инкогнита за вас или пък сте любопитни да разберете къде се крие петолъчката от върха на бившия Партиен дом и още куп други любопитки, то шансът ви да преоткриете София е два пъти на ден – от 11 или 18 часа. Групите се събират пред Съдебната палата, на ъгъла с ул. „Алабин“.

 

Източник: http://www.dnevnik.bg

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: