Венеция – градът на любовта

Венеция – урбанистична перла изникнала от водата на венецианската лагуна още през V век, винаги е очаровал целия свят със своите величествени дворци, романтични канали и красиви площади.

Венецианската република, оглавявана от дожи, независима държава, съществувала между ІХ и ХVІІІ век. През периодите 1797 – 1805 и 1815 – 1866 г. е владение на Австрия.
Може би никой друг град през вековете не е предизвиквал толкова много хвалебствия от страна на велики писатели и пътешественици както Венеция. Венеция е застроена на 117 островчета и на територията й има около 150 канала и над 400 моста.

Венеция - гондоли
Цялата Венеция е един забележителен град. Ето и кратък списък на задължителните места.

 • Катедрала „Сан Марко“ – произведение на венецианската религиозна архитектура.
 • Дворец на Дожите – седалище на управителя на Венецианската република, в днешно време е паметник на архитектурата и музей на изобразителното изкуство.
 • „Мостът на въздишките“  за нещастие не любовни – свързва Двореца на Дожите със затвора.
 • „Канале Гранде“ – близо 4 километров воден път. Главна пътна артерия на историческата част на града.
 • Църквата „Санта Мария ди Назарет“ („Скалци“) – образец на бароковото изкуство от втората половина на ХVІІ век. В една от капелите са съхранени стенописи на Тиеполо.
 • „Понте Риалто“ – арковиден каменен мост от ХVІ век.
 • „Ка′ Д′Оро“ – дворец в стил „пламтяща готика“. В него се помещава галерия „Франкети“.
 • „Ка′ Пезаро“ – образец на венецианската архитектура от ХVІІ век.
 • „Рибният пазар“ – служил за тържище на риба, понастоящем е архитектурен паметник.

Време и средства
Във Венеция е трудно да се открие свободна стая, затова задължително си направете резервация. Тъй като цените са доста високи, можете да отседнете в общежития. Това разбира се е в случай, че сте си организирали пътешествие сами.

Венеция е най-добре да се посети през пролетта – тогава има по-малко туристи, а и миризмата от каналите не е толкова натрапчива. Тъй като не се следва традиционната система на номерация на улиците, най-добре е като пристигнете да се обадите в хотела си и да помолите подробно да ви упътят. Безплатната карта от туристическите бюра няма да ви ориентира.

Венеция

Транспортът в града се състои от т. нар. vaporetti или корабчета. Ако сте с кола ще се наложи да я оставите на паркинг на остров Тронкето.

Ако решите да отидете с група, цената няма да ви излезе толкова солена – около 700 лв. Може и по-малко, ако си изберете по-евтини нощувки.  

Карнавал във Венеция
Любопитно 

 • Месецът е февруари. Това е моментът, в който трябва да опитате от магията на Венеция. Ако ми се доверите, ще попаднете в „прегръдките“ на карнавала. Историята е следната – през 998 г. хърватски пирати отвлекли местна девойка. Младите венецианци догонили пиратите и освободили момичето. В чест на победата те устроили празник, който дава началото на карнавала и се превръща в любимо забавление за всички слоеве от населението. А откакто австрийският император Франческо Джузепе участва инкогнито във веселбата, кралските особи стават редовни участници във всенародното веселие.
 • Гондолата е доста скъпо удоволствие – половин час ще ви коства между 60 и 120 евро, в зависимост от способността да се пазарите.
 • Почти сигурно е, че голяма впечатление ще ви направи един красив крилат лъв. Това е символът на Венеция.

Източник: http://relax.rozali.com

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: