„Джамбо на Карибу“ или „Добре дошли“ в Кения

„Джамбо на Карибу!” или „Здравейте и добре дошли”! е обичайният поздрав, с който ще ви приветстват на суахили в Кения и така ще започне една наистина незабравима за вас почивка на екзотичните брегове на Индийския океан в Момбаса и Дияни Бийч.
Дългите плажни ивици от бял пясък, преливащи в тюркоазено сините дълбини на океана, но защитени от пъстрите, наситени с живот крайбрежни коралови рифове ви очакват. Легендарните необятни пространства във вътрешността на страната ще ви срещнат със своите обитатели – слонове, жирафи, лъвове, антилопи и много други.
От момента, в който пристигнете в Кения ще останете изненадани и от топлото посрещане и приятелското отношение на местните хора, което ще направи почивката ви наистина специална.
Изумително контрастните пейзажи и необичайната природна красота на Кения трябва да бъдат видяни, за да повярвате, че наистина съществуват!

Кения е една от страните в Африка с най-добри перспективи за развитие в бъдеще. Притежава изключителни природни дадености, прекрасен климат, стабилност и опит в посрещането на чуждестранни туристи. Околната среда е много чиста и предлага уникална възможност да се откъснете поне за малко от ежедневния стрес и динамика. Тук животът тече на други обороти. Кения е известна с огромното си разнообразие от диви животни и с това, че е вероятно най-атрактивната дестинация за сафари.

Географско положение. Кения се намира в източна Африка, на брега на Индийския океан. Екваторът преминава през средата на държавата и я дели на две почти еднакви части. На север Кения граничи с Етиопия, на изток със Сомалия, на югоизток с Индийския океан, на юг и югозапад с Танзания, на запад с Уганда и на северозапад със Судан. Кения има площ от 582 650 кв.км.

beautiful beach in africaРелеф. Преобладаващата част от Кения има планински или платовиден релеф. Равнинен релеф има в източните и крайбрежни части на страната. Най-висок връх в страната е Монт Кения, който се издига на 5199 метра над морското равнище. Неговият връх целогодишно е покрит със сняг и по този начин силно контрастира на слънчевите и горещи савани, които го заобикалят.

Климат. Въпреки, че екваторът пресича Кения, в резултат на редица фактори като надморска височина, движение на въздушните маси през годината и т.н, страната има класически субекваториален климат. В град Момбаса, който се намира в южна Кения на брега на Индийския океан, дневните температури варират от 28 до 33°C през. Най-топъл месец е март, а най-студен е август. Разликата между най-студен и най-топъл месец е не повече от 5°C. Нощните темпператури са от 20 до 24-25°C. Климатът е влажен през цялата година, но валежите варират много. Най-сух е февруари, когато падат средно по 10-15мм. През следващите месеци обаче валежите бързо се увеличават и през май достигат и дори надминават 3000мм! През втората половина на годината валежите са относително стабилни и без промяна и са около 700 мм. В останалите крайбрежни части на страната климатът е почти същия с някои малки особености. Във вътрешността на страната климатичните условия се променят в зависимост от надморската височина. В столицата Найроби например, която се намира в централните части на Кения на около 1700 метра надморска височина температурите варират от 21°C през август до 26°C през elephant kenya africaфевруари. Нощните температури са от 10 до 15°C. Времето е много леснопоносимо и липсват жегите, които иначе са типични за тропиците. Температурите в Найроби наподобяват на климата в Мексико сити. Подобно на Найроби, столицата на Мексико също се намира на голяма надморска височина, но не е близо до екватора, ами на тропиците.В Найроби има два малко по-влажни периода през годината. Единият е през април и май с валежи до 200мм, а другият е през ноември и декември, когато валежите са не повече от 130мм. Юли, август и септември са най-сухи. Тогава падат до около 10 – 20мм.

Природа. Природата на Кения е нейното най-голямо богатство. Именно красотите на тази страна я правят една от най-посещаваните в Африка. Природата на тази страна представлява една неописуема мозайка от савани и редки (понякога гъсти) субекваториални гори. Южната половина от страната е доста по-плодородна и е покрита с много повече зеленина. В по-голямата част от Кения пейзажът е класически африкански – сухи и златисти савани до където ти стига погледа, farm in africa  kenyaчадъровидни акации и изключително разнообразие от животни. Саваните на Кения се смятат за едно от местата в света с най-голямо разнообразие на едри бозайници. Антилопи гну, които се движат в стада наброяващи понякога стотици хиляди, множество прайдове лъвове, самотни леопарди, гепарди, хиени, чакали, слонове, носорози, хипопотами, десетки видове антилопи, жирафи, зебри и какво ли още не. На запад страната има излаз на езерото Виктория, което е най-голямото в Африка. В северната част на страната се намира друг голям сладководен басейн – езерото Туркана. То има дължина от почти 240 км. Като цяло е разположено в Кения и единствено най-северните му части са на територията на Етиопия. Крайбрежието на Кения е изключително атрактивно за развитие на морски туризъм. Това важи особено много за южната част от страната. Кения има едни от най-красивите и атрактивни плажове на африканския континент. Пясъкът е изключително светъл и фин и има цвят на слонова кост. Крайбрежните води са защитени от коралов риф. По тази причина водата около брега е почти винаги бистра и прозрачна. При отлив на някои места се подавт корали на повърхността. Около привлекателните плажове виреят стотици топлолюбиви и екзотични растителни видове. Огромни кокосови палми хвърлят рехава сянка.

giraffes kenya africaНаселение и селища. Кения има население от около 39,5 милиона души и то продължава бързо да нараства. В Кения преобладават средни по големина градове и няма прекалено голяма концентрация на население в градовете в сравнение с Европа, Америка, Канада, Австралия и др. Най-голям град в страната е столицата Найроби. Други големи градове са Момбаса, Накуру, Кисуму и др. Кения има два официални езика – английски и суахили. В Кения се изповядват много различни религии, но християнството и ислямът преобладават. В това отношение страната може да се подели на два района – крайбрежна предимно ислямска част и вътрешна – предимно християнска. За Кения казват, че вътрешните различия не разделят ами напротив – обединяват страната.

Найроби. С население от около 2,9 милиона жители, Найроби е най-големият град и столица на Кения. Централната част на Найроби представлява модерен и подреден бизнес център с много добра инфраструктура. Градът със своите небостъргачи има съвсем европейски или американски вид. Въпреки високите и модерни сгради не липсва и екзотична растителност. На запад и северозапад от градския център има някои много красиви и приятни квартали с големи и луксозни вили с плувни басейни и отлична инфраструктура. Преобладаващата част от it is comming a stormстолицата обаче е заета от бедни квартали, някои от които съвсем примитивни.

  1. Момбаса. Момбаса е втори по големина град в Кения. Населението му наброява около 800 000 души. Това е най-голямото пристанище и главен туристически център в страната. Момбаса не може да се похвали с чак толкова модерна архитектура, но и тук има много красиви и модерни квартали, граничещи с гета и бедност.
  2. Кисуму. С население от почти 400 000 жители, Кисуму е третият по големина град в Кения. Разположен е в западната част на страната, на източните брегове на езерото Виктория и на около час път от границата с Уганда. Градът се намира на повече от 1100 метра надморска височина.
  3. Накуру. Накуру е четвъртият по големина град в Кения. Намира се в централните части на Кения на около 130 км северозападно от Найроби. Има население от около 300 000 жители. Градът е известен с красивите си околности и живописна природа, както и с едноименното езеро Накуру, около което живеят най-различни животински видове като зебри, жирафи, лъвове, носорози, розово фламинго и много други.

ostrich in the african savanahИкономика. Кения е развиваща се страна. Икономиката и е бързоразвиваща се, но все още изостава значително от развитите икономики в света. Кения е сред най-перспективните страни на континента, но все пак се изправя лице в лице с множество проблеми. Населението на големи градове като Найроби и Момбаса има твърде различен стандарт на живот. Докато една част от населението живее в лукс, друга част дори няма достъп до образование. Но това са проблеми, с които тази страна постепенно ще успее да се справи. Инфраструктурата на Кения е много добра в сравнение с повечето страни на континента. Тук за разлика от държавите в северна Африка няма пустини, които да затрудняват транспорта. Официалната валута на страната е кенийски шилинг. Основните сектори на икономиката са селското стопанство и туризма. Продукцията от селското стопанство до голяма степен е предназначена за лична употреба и съвсем малка част се изнася в чужбина. Отглеждат се свине, птици (за месо и яйца), както и едър рогат добитък (за месо и мляко). Отглеждат се кокосови орехи, ананаси, захарна тръстика. В планинските и платовидни области се отглеждат чай и кафе. На високите места, на които релефа позволява се отглеждат зърнени култури (главно пшеница и царевица). Благодарение на излазът на Индийскияzebra in the african savanah океан тук процъфтява риболовът. През годините Кения развива все повече своя туризъм и вече има много опит и традиции в посрещането на чуждестранни туристи. Кения знае как да привлече и да угоди на тълпите европейци, американци и азиатци, които всяка година пристигат тук. Около и на юг от Момбаса ще откриете великолепни хотелски комплекси, които са изключително различни от тези по Средиземноморието. Сградите не са високи, а по-скоро обширни и с нестадартни форми. Плувните басейни са огромни и всичко това е потънало в гъста тропическа растителност. Туризма ще играе все по-важна роля за развитието на кенийската икономика.

Кога да посетя Кения? Времето в Кения е прекрасно през цялата година. Единствено месеците април и май са твърде дъждовни и това би могло да повлияе на плановете ви да прекарате почивката си на открито и сред природата. Иначе температурите не бива да ви притесняват.

Източник: http://touristmaker.bg

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: