Видове пътнически визи

Гражданите на страните от ЕС може да имат правото да пътуват свободно в рамките на тази зона, но това не означава, че нуждата от виза при определени обстоятелства отпада. Запознайте се с видовете пътнически визи, особено ако пътувате извън ЕС.

Видове пътнически визи
Виза се нарича пътнически документ, който позволява пребиваване и / или работа на територията на дадена държава за определен период от време. Визата обикновено бива щампована на вътрешната страница на международния паспорт, но може да бъде издавана и като отделен документ.
В зависимост от целта и времето на престой, съществуват няколко основни типа пътнически визи, които се издават от посолствата на съответните държави или ауторизираните за тази дейност институции. В случай, че ви предстои пътуване в чужбина с каквото и да е цел, проучете много добре изискванията за достъп до територията й (според целта ви на пътуване), тъй като някои страни изискват виза за всеки чуждестранен гражданин, други имат специални споразумения с определени държави, а трети са наложили ограничения само при конкретни изключения.
Пример за последното е т.нар реципрочна визова политика, при която дадена държава изисква виза от всички чужденци, чиито държави изискват виза за нейнините граждани. Този тип взаимоотношения се прилагат от САЩ, Бразилия, Русия и Европейския съюз. В същото време, обратното правило не е вярно – а именно, че никоя държава не поставя визови изисквания срещу чуждестранните граждани, чиито страни, не изискват виза от нейните граждани.
Видове пътнически визи
Ако се чувствате объркани, най-добре помислете внимателно върху целта на вашето пътуване, за предвидената дейност по време на престоя и за маршрута, който ви предстои да изминете до там. А след това прочетете информация за основните видове пътнически визи, които се издават от съответните служби. Ето по-голяма част от тях.
Видове пътнически визи
Транзитна визадава право на пътуващия да премине през територията на дадена държава, за да стигне до трета дестинация. Позволеното време за престой в транзитната държава е между 1 и 10 дни в зависимост от площта и обстоятелствата на определения маршрут.
Видове пътнически визиТуристическа визанай-често издаваният тип виза, обикновено с цел почивка. Работната дейност по време на престоя в дадената държава е забранена.
Работна визапозволява пребиваване и работа на територията на страната и обикновено се изисква съдействието на работодателя като гарант. Този тип виза се издава по-трудно, но позволява по-продължителен престой.
Бизнес виза издава се за извършване на търговска дейност на територията на страната. В повечето случаи изключва право на постоянна трудова заетост и се комбинира с работна виза.
Виза за работна почивкапозволява временна работа по време на почивка. Обикновено се издава на младежи, граждани на страни с двустранни споразумения с държавата, за която заминават.
Учебна (студентска) визапозволява пребиваване в страната при прием във висше учебно заведение, но налага определени ограничения в правата за работа (в зависимост от споразуменията с държавата, от която идва студентът). В някои държави обаче, освен учебна виза се налага издаването и на друг тип виза (например туристическа).
 
Входна визаизисква се от летищните или пристанищните власти за влизане на територията на стараната.
Видове пътнически визиВиза по партньорска линия (годеник или съпруг) издава се на съпруг или партньор на гражданин на дадена страна, за да се даде възможност на двойката да се засели в тази страна. Благодарение на този документ, в повечето случаи съпругът (партньорът) ползва голям набор от привилегии по отношение на работа и административни въпроси.
Брачна визаобикновено се издава при предстоящо сключване на брак между лица с различна националност. Тя дава право на единия партньор да прекара определен период от време в страната на другия, като междувременно те сключат църквоен или граждански брак. За целта обаче се провеждат множество проверки и се изискват доказателства за реална връзка между двамата.
Пътническите визи се различават и по броя влизания, на които има право гражданинът след първоначалното издаване на документа. Някои визи са еднократни, т.е правата им бива анулирани веднага след напускане на страната (възможно е обаче издаване на специални разрешителни, които отменят анулацията). Други визи са с двойно или многкратно ползване, което позволява съответния брой влизания след първоначално напускане на държавата.
Е, налагало ли ви се е някога да ползвате пътническа виза? А каква?
Източник: http://relax.rozali.com
Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: