Винен туризъм – In Vino Veritas

Ако искате да изживеете едно наистина изискано пътешествие, отдайте се на винен туризъм. Вкусете насладата от божествената напитка в някои от най-известните райони за винопроизводство в Европа. Защото както са казали римляните: In Vino Veritas. 

Винен туризъм - In Vino Veritas

Каберне, Шардоне, Пино… – качественото вино има много имена и много аромати, но всички те си приличат в едно. Приготвени са от грозде, расло в плодородни, огрявани от слънцето лозя, подхранвано с любов, изтискано с грижи и ферментирало с търпение. Такива лозя можете да видите на много места в Европа, защото са се превърнали в популярни туристически дестинации. И райони като Тоскана, Бордо и дори по-далечни като Нова Зеландия и Южна Африка вече са леснодостъпни, с готовност посрещащи любителите на  виното.

Магията на виното е позната от дълбока древност. Римляните, гърците и всички техни съвременници са почитали вкуса и блаженството на опияняващата напитка. И са вярвали, че под нейно въздействие лъжите стават неубедителни, а вместо това човек разголва душата си. Така днес сентенцията „In Vino Veritas“ („Във виното е истината“) се е превърнала в международен синоним на виночерпенето. А практиката да се съчетава пътуването с дегустиране, консумиране и купуване на вино, става популярна под името „винен туризъм“.  

Винен туризъм може да означава посещение на винарни, лозарски райони и ресторанти, известни с производството на униклани и специализирани сортове. Винен туризъм могат да са и туристически обиколки, посещението на винарски фестивали и дори на музеи на виното. Но каквато и вариация на винения туризъм да изберете, със сигурност ще изживеете едно вълнуващо и автентично приключение, от което ще се върнете по-знаещи, по-жизнени и … по-опиянени.

Винен туризъм във Франция

Практикуването на винен туризъм с посещение на безкрайни лозя и исторически замъци във Франция е почти задължение. Страната е осеяна със световно известни винарски райони, така че няма да ви е трудно да намерите подходящо за целта на пътешествието място. В западна Франция  доминиращи са  областите Пей дьо ла Лоар, Коняк и Аквитания (където се намират Бордо и Дордон). Най-известните дестинации за винен туризъм в тази част на страната са Шампан, Елзас, Бургундия, Прованс и Лангедок-Русийон.
Винен туризъм - In Vino Veritas

Във всички райони на Франция ще намерите винарни, отворени за посещение и дегустация, но ако искате да „отпиете от извора“, посетете Бургундия. Според археологическите данни винарска култура там се развива още преди Римската империя. А според местна легенда вината Шардоне и Пино Ноар, прозиведени в малкото градче Бон, били толкова качествени, че Католическата църква сложила ръка върху всички лозя и продукции в района. Което обяснява и факта защо днес по-голяма част от винопроизводствената техника се помещава в многовековни манастири. И защо именно това градче се слави като производител на едни от най-добрите френски марки вина, превръщащи го във винарна столица на целия бургундски район.   

Винен туризъм в Италия

Неповторимият вкус на италианската кухня и живописните пасторални райони в комбинация с винопроизводството, правят Италия идеална дестинация за винен туризъм. Тук има над 900 000 лозя пръснати от север на юг и от изток на запад. Най-популярни са областите Ломбардия, Пиемонт, Лигурия, Тоскана, Умбрия, Кампания, Пулия, Калабрия и Сицилия. А огромното количество лозя, съсредоточени именно в тези райони, са прославили Италия като производител на вино No 1 в света.Винен туризъм - In Vino Veritas

 

Основният винарски район в страната е Пиемонт – красива местност в Северна Италия, защитена от Алпийските склонове. От тук идват и двете най-известни италиански марки вина – „Барбареско“ и „Бароло“. Кампания пък е център на винопроизводството още от времето на древните гърци и римляни. Тя, както и целия регион Чиленто, са осеяни с малки семейни винарни, хълмове със сгушени сред тях селца и с безброй заведения, предлагащи най-популярните видове вина – „Фалангина“, „Фиано“, „Алианико“ и „Пасито“.

Винен туризъм в Испания

Ако търсите разнообразие, Испания ще ви го предложи дори и когато става дума за винен туризъм. Ако отидете в Херес, първенец във винопроизводството в Южна Испания, ще се насладите на подсиленото вино Шери, превърнало се в любим аперитив на цял свят и което все още се прави по тардиционни и изпитани във времето методи. А в Северна и Централна Испания, където са винарските райони Риоха и Рибера дел Дуеро, ще можете да опитате от богата селекция червени вина.
Винен туризъм - In Vino Veritas

Все пак, ако искате да опитате нещо непознато и все пак традиционно за Испания, при първа възможност си поръчайте сангрия. Тази смесица от вино, плодове, малко силен алкохол и ароматни подправки е идеалното разхладително питие за топлите дни. Но внимавайте, плодовете, напоили се с останалите съставки могат да ви изиграят лоша шега и именно те (а не виното) да замаят главата ви. За да се подсигурите, поръчайте си и порция от традиционните мезета „тапас“ – така ще заприличате на истински испанци.

Винен туризъм в Австрия

Австрийското вино не е много популярно извън Европа, но винарските райони в източната част на страната ви дават възможност да се докоснете до тези вкусни кътчета на пасторалната природа, пръснати около столицата Виена.

Земите на Долна Австрия (Niederösterreich), Бургенланд и Стирия са популярни винопроизводители в страната. На етикетите тук ще видите ясна класификация: Tafelwein (десертно вино), Qualitatswein (вино с качество) и Pradikatswein (сертифицирано вино с качество). Районът Вахау, обявен от ЮНЕСКО за Световно културно наследство, е разположил много от лозята си върху древни тераси. Така ще можете да съчетаете винения туризъм с културно – историческо обогатяване. Тук фаворит сред вината е Ризлинг, но си заслужава да опитате и Шардоне (Feinburgunder) и Жълт Мускат (Gelber Muskateller).
Винен туризъм - In Vino Veritas

В района падат по-малко валежи в сравнение с другите региони, затова вината тук са по-силни и повече. Можете да се разходите и до езерото Нойзидлер в близост да унгарската граница, където да опитате някое от сухите бели вина или от качествените червени. Самото езеро Нойзидлер е плитко, а климатът в околностите му благоприятства производството на вина със сладък екзотичен вкус. То е популярна зона за почивка и влиза в списъка на ЮНЕСКО за Световно културно наследство.

И така, след като сте склонни на здравен туризъм, планински туризъм, на екстремен туризъм и на кулинарни пътешествия, защо не опитате сладостта и на винения туризъм?! А най-добре ще бъде да съчетаете всичко това накуп просто с чаша вино и пълноценни моменти. In Vino Veritas!

 

Източник: http://relax.rozali.com

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: