Исус Спасителя – пазителят на Рио

Малко са нещата, които обикновените хора знаят за Бразилия. Първата асоциация вероятно е футбола. Знаем за карнавала в Рио, за клишето “Страната на кафето”, а друг любопитен факт е, че столицата на Бразилия е Бразилия. Но безспорно визитката на южноамериканската страна е статуята на Исус Христос, която величествено прегръща Рио Де Жанейро.

Христос Спасителя се издига на 39,6 метра от земята, като включва 9,5-метрова основа и 30-метрова височина. Тежи 635 тона. За величието й помага и 710-метровият връх Корковадо, разположен в националния парк Тижука. Статуята е символ не само на цяла Бразилия, но и на християнството. Изградена е от железобетон и е облицована с несмлян талк.

Идеята за изграждането на гигантска статуя на връх Корковадо започва да се заражда в средата на 1850 година, когато католическият свещеник Педро Мария Бос прави запитване към Принцеса Исабел дали може да изгради величествен монумент. Принцесата обаче не мисли дълго и с един жест отсича, че не дава. Втората вълна от желания за статуя идва през 1921 година Католическия кръг в Рио. Групата организира събитие, което е наречено “Semana do Manumento/Седмица на монумента” и събира подписите на гражданите, за да се построи статуя.

Подписите си слагат най-вече католиците. Идеите са няколко. Първата е да бъде направен Кръстът на Христос. След това идва идеята за статуя на Исус, който държи в ръцете си земното кълбо и пиедестал, който символизира Земята. В крайна сметка решават да изградят Христос Спасителя с разперени ръце, които са символ на мира.

Местния инженер Хейтол да Силва Коста прави дизай, а френският скулптор Пол Ландовски извайва скулптурата. Група от инженери и техници помагат на Ландовски и взимат решение да направят структурата от железобетон, вместо от стомана. По този начин структурата ще бъде по-пластична.

Изграждането на статуята продължава 9 години – от 1922 до 1931 година. Сумата е еквивалент на близо 3 млн. долара в днешно време. Монументът е открит на 21 октомври 1931 година.

През 2006 година, на 75-та годишнина на статуята, Архиепископът на Рио – Кардинал Еузебио Оскар освети параклис под величествената постройка, кръстен на един от бразилските светци – Носа Сенхора Апересида. В този параклис католиците могат да се кръщават и да се женят.

На 10 февруари 2008 година статуята е ударена от светкавица, която нанася поражения по пръстите, главата и веждите на монумента. Естествено, много бързо поразиите са отстранени. През април миналата година вандали изрисуват с графити главата и дясното рамо на Христос Спасителя.

Кметът на Рио Едуардо Паес нарича това “престъпление срещу нацията” и зове за затвор на вандалите. Дори предлага награда от 10 000 долара за всеки, който даде информация и помогне за арестуването на вандалите. Малко по-късно полицията разкрива извършителя – Пауло Соуса дос Сантос. От 7 юли 2007 година Христос Спасителя официално е обявен за едно от новите седем чудеса на света.

Източник: http://poneshto.com

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: